Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rok 2017 na palubovkách: Zázrak v Lipsku a domácí basketbalový propadák

To nejlepší nakonec, mohou si letos říkat domácí příznivci míčových sportů. České házenkářky pronikly na prosincovém turnaji v Německu mezi osmičku nejlepších světových týmů a zaznamenaly největší úspěch v samostatné historii. Pohříchu však šlo spolu s čtvrtfinále ME v podání volejbalistů o jeden z mála letošních zaznamenání hodných výsledků českých týmů na mezinárodním poli. Propadly zejména basketbalové výběry, které na kontinentálních šampionátech nepostoupily ze skupiny, ženy navíc v domácím prostředí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sport 2017: Míčové sporty

Osmé místo házenkářek na mistrovství světa v Německu nelze považovat za nic jiného než za úspěch. S hodnocením trenéra Jana Bašného lze jen těžko nesouhlasit. Český tým si dával za cíl postup ze skupiny, což v silné konkurenci Norska, Švédska, Maďarska a Polska nebylo vůbec jednoduché.

Po úvodní povinné výhře nad Argentinou se Češkám povedl obrat v důležitém zápase s Polskem, a ačkoliv zbývající tři utkání prohrály, tak jim kombinace dalších výsledků vynesla konečné čtvrté místo a postup do osmifinále.

Na druhou stranu, pokud české hráčky výrazněji neuspěly, tak jen v souboji se supersilným Norskem, kterému podlehly o osmnáct branek. Proti Švédsku nedokázaly navázat na povedený první poločas a duel s Maďarskem na rozdíl od loňského ME už nic neřešil. O síle skupiny svědčí i to, že hned dva týmy se dostaly až do bojů o medaile, Norky skončily po finálové porážce s Francií druhé a Švédsko čtvrté.

Utkání Česko - Švédsko
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Osmifinále každopádně mělo znamenat konečnou, Rumunky v sestavě s nejlepší házenkářkou světa Cristinou Neaguovou byly na šampionátu ve skvělé formě a v základní skupině prohrály jen s pozdějšími mistryněmi světa z Francie za situace, kdy už měly jisté první místo.

A průběh utkání v Lipsku tomu také odpovídal, Rumunky vedly většinu zápasu o dva až tři góly a směřovaly k vítězství. Bašného svěřenkyně ale v druhém poločase trpělivě stahovaly a poslední okamžiky patřily jim, i když poprvé do vedení šly až v předposlední minutě.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický závěr utkání Česko - Rumunsko s vítězným gólem Hrbkové

Neaguová ovšem svou třináctou brankou ze sedmičky vyrovnala na 27:27 a český tým měl jen 11 sekund na poslední akci. Bašný si vzal timeout a vymyslel signál, který v čase 59:58 zakončila přesnou ranou z křídla Michaela Hrbková - šach, mat.

Českou euforii sice o dva dny později zchladilo ve čtvrtfinále Nizozemsko, konečné osmé místo ale zdaleka předčilo očekávání a výrazně překonalo loňský úspěch v podobě desáté příčky na ME. Bašný je u reprezentace už sedm let, tým pod jeho vedením ale stále dělá pokroky a dokáže se měřit i s týmy širší světové špičky.

Filip Jícha v dresu Barcelony
zdroj: filipjicha.com

Mužská házenkářská reprezentace se ze skupiny s Ukrajinou, Islandem a Makedonií kvalifikovala na lednové mistrovství Evropy. Na turnaji v Chorvatsku se ale už s jistotou představí bez Filipa Jíchy. Někdejší reprezentační kapitán a dlouhodobě nejlepší český házenkář ukončil v létě kvůli zdravotním problémům angažmá v Barceloně a následně oznámil i konec hráčské kariéry.

Ačkoliv získal cenu pro nejlepšího hráče světa za rok 2010 a ve špičkové německé bundeslize byl dlouholetou oporou Kielu, patřil Jícha k nejpřehlíženějším českým sportovním hvězdám. Neměl globální dosah fotbalistů jako Petr Čech, gloriolu národního hrdiny Jaromíra Jágra ani jedinečnost sportovců v individuálních disciplínách. Českou házenou ale tak jako Jícha dokázala zviditelnit naposled pražská Dukla v polovině osmdesátých let.

Ilustrační foto

"Byl to pro mě neuvěřitelný příběh, jízda, kterou musím ukončit, byť bych rád pokračoval. Nemrzí mě to. Co se mi povedlo zažít za momenty, nevěřím, že bych je zažil znovu," uvedl na své poslední tiskové konferenci v roli aktivního sportovce Jícha, který se do budoucna chce věnovat trénování.

Úspěchy na mezinárodním poli ale poněkud kalí situace na házenkářském svazu. V dubnu zkrachoval kvůli odporu klubů připravovaný projekt mužské česko-slovenské interligy. Vedení svazu bylo rovněž kritizováno za špatné hospodaření a také financování exhibiční akce Hvězdy pro legendy na pražské Štvanici. Ze svých funkcí proto ke konci ledna 2018 odejdou jak prezident svazu Radek Bendl, tak manažer reprezentací Karel Nocar.

Jiří Welsch (číslo 9) v utkání proti Chorvatsku
zdroj: PR autor: Václav Mudra/ČBF

Zatímco pro házenou byl rok 2017 ve znamení vzestupu, basketbalisté na něj nebudou vzpomínat v dobrém. Muži nenavázali na sedmé místo z předloňského ME a na Eurobasketu nepostoupili ani ze základní skupiny, když oslabený tým dokázal porazit pouze domácí Rumunsko. Kapitán Jiří Welsch se tak s bohatou reprezentační kariérou rozloučil neúspěchem.

Přes kritiku za nevýrazné výkony i výsledky u reprezentace dál zůstává trenér Ronen Ginzburg, musel se však vzdát místa na lavičce Nymburku, kde ho nahradil dosavadní asistent Oren Amiel. Navazující kvalifikaci o mistrovství světa ale začal český tým kvalifikačními výhrami nad Islandem i Finskem, i když se stejně jako na ME musel obejít bez Jana Veselého.

České basketbalistky
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Ještě hůře dopadly basketbalistky, které evropský šampionát dokonce pořádaly. Zatímco před sedmi lety slavily Češky na domácí půdě světové stříbro, tentokrát tým po velké generační výměně už po zápasech s Ukrajinou a Maďarskem věděl, že pro něj turnaj po základní skupině končí.

Pak sice svěřenkyně Ivana Beneše dokázaly porazit budoucí evropské šampionky ze Španělska, tím už ale pouze opticky zmírnily blamáž. Konečné třinácté místo je nejhorším výsledkem v historii, český tým navíc bude poprvé od roku 2002 chybět i příští rok na mistrovství světa. Reprezentaci po fiasku převzal slovenský trenér Štefan Svitek.

Ilustrační foto

Cenný skalp obhájců titulu si na mistrovství Evropy připsali volejbalisté, když v osmifinále zaskočili favorizovanou Francii. Ze základní skupiny přitom postoupili až ze třetího místa, neboť porazili pouze Slovensko. Ve čtvrtfinále sice tým Michala Nekoly ani podruhé na turnaji nestačil na Německo, mezi nejlepší osmičku se ale Češi dostali poprvé po šestnácti letech.

Na podobný výsledek měly rozjetý svůj turnaj i ženy, které dokázaly postoupit z těžké základní skupiny se Srbskem, Nizozemskem a Belgií. V osmifinále pak dokonce vedly 2:0 nad Běloruskem, potom ale přišel zkrat a soupeřky ještě zápas otočily.

České florbalistky
zdroj: Martin Flousek/www.ceskyflorbal.cz

Lze účast v semifinále mistrovství světa považovat za neúspěch? Ve florbalu rozhodně ano. České ženy nedotáhly do konce dobře rozehrané utkání o třetí místo se Švýcarskem a potřetí za sebou skončily na MS bez medaile. A to se na turnaji, který znovu ukázal, jak velká zeje mezi nejlepší čtyřkou a zbytkem světa výkonnostní propast, opravdu jinak hodnotit nedá.

Florbalisty po lednové rezignaci Radima Cepka vede zahraniční trenér. Hlavním cílem pro Fina Petriho Kettunena je připravit národní tým na mistrovství světa, které bude Česko hostit příští rok.

Poprvé od roku 1999 budou na mistrovství Evropy chybět čeští futsalisté. V dubnové kvalifikaci skončili ve skupině druzí za postupujícím Kazachstánem a museli do baráže. V ní po domácí prohře 3:4 se Srbskem v odvetě jen remizovali a na turnaj do Slovinska se nepodívají.

Basketbaliskty USK se potřetí za sebou probojovaly do Final Four Euroligy, z Jekatěrinburgu ale stejně jako loni odjely bez medaile. V semifinále nejdřív nestačily na pozdějšího vítěze Kursk, v utkání o třetí místo pak svěřenkyně Natálie Hejkové podlehly domácímu výběru.

Jedno české jméno je přesto pod trofejí pro nejlepší basketbalový tým starého kontinentu podepsáno. Jan Veselý totiž na čtvrtý pokus konečně dosáhl na vytoužené euroligové prvenství. Jeho Fenerbahce ve Final Four nejprve přešlo přes nejlepší tým základní části Real Madrid a ve finále si poradilo i s Olympiakosem Pireus. Veselý vyhrál mužskou Euroligu jako třetí Čech po Jiřím Welschovi a Luboši Bartoňovi.

Ilustrační foto

Domácí soutěže žádné velké překvapení nenabídly. USK získal titul posedmé za sebou, muži Nymburka vyhráli NBL dokonce počtrnácté v řadě. Své vítězné série natáhly i házenkářky Mostu a futsalisté Chrudimi.

Už devět let nezná jiného vítěze než Prostějov volejbalová extraliga žen, Hanačky dovedl k finálovému triumfu v regionálním derby s Olomoucí znovu kouč Miroslav Čada. Ten sice loni v roli hlavního trenéra skončil, po menší výsledkové krizi v průběhu sezony byl ale odvolán jeho nástupce Peter Goga a Čada se k týmu vrátil.

Ilustrační foto

Alespoň částečný náznak dramatu měla mužská extraliga, kde celou sezonu zajímavě čeřilo vodu Kladno a dotáhlo to až do finále. Tam ale byly nad jeho síly zkušenější České Budějovice. Jihostroj se na trůn vrátil po dvou letech panování Liberce. Po šesti letech mohli slavit házenkáři Dukly, kteří ve finále překazili Plzni cestu za čtvrtým mistrovským pohárem v řadě.

Možná už tradičně nejzajímavější bylo vyvrcholení florbalových soutěží, také proto, že se hrálo na jeden zápas jako superfinále. Po třech letech se znovu dočkalo titulu Jižní Město, Pražanky přehrály obhájkyně prvenství a nejlepší tým základní části Vítkovice. Mezi muži opět marně útočila na trofej pro mistry superligy Mladá Boleslav, brankáře Jana Baráka dokázala překonat pouze jednou, a Chodov tak obhájil loňský titul.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články