Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Fenomén biatlon v roce 2016: Koukalová, Fourcade i dopingové tahanice

Konec křišťálové sezony a začátek nové, o které ještě nelze s jistotou říct, jaká bude. Kalendářní rok 2016 nabídl opulentní biatlonové hody. Co všechno s největší pravděpodobností zůstane alespoň delší dobu v paměti fanoušků? Budou to jména jako Gabriela Soukalová/Koukalová, Martin Fourcade, Ole Einar Björndalen (zas a znovu), ale také dopingová aféra ruských sportovců a krásná tečka v Novém Městě na Moravě.

Fenomén Koukalová

Dalších skvělých dvanáct měsíců. Koukalová stihla posbírat Křišťálové glóby, v létě se vdát, změnit si jméno, znovu nabrat motivaci a v nové sezoně slavit další velká vítězství. Její suverenita v uplynulé sezoně tkvěla především ve vyrovnanosti špičkových výkonů. Česká závodnice neoslňovala šňůrou vítězství, nejlepšími běžeckými časy. Její síla spočívala v obvykle excelentní střelbě, i když trochu pomalejší, a k tomu velmi nadprůměrném běhu. Jen jedinkrát se Koukalová nevešla v průběhu celé sezony 2015/2016 do elitní desítky.

V letní přípravě se nesžila s tréninkem rychlejší střelby a nešla do pro ni neprobádaného území. I nadále chce stavět na vybílených terčích. V probíhajícím ročníku se nemůže pochlubit tak vyrovnanou bilancí, ale už stačila dvakrát vyhrát. A to poslední vítězství před domácím publikem bylo obzvláště sladké.

Zatímco v minulé sezoně dělala Koukalové nacvakávací poutka spoustu starostí a například v lednovém sprintu v Ruhpoldingu jen vinou ztráty hole skončila o tři desetiny sekundy za vítězkou, v tomto seriálu se jí ještě nic podobného "nepodařilo".

V Oslu na světovém šampionátu nedosáhla ani na jednu medaili. Smolná čtvrtá místa by v Hochfilzenu velice ráda vyměnila za lepší.

Fenomén Fourcade

Jeho vítězná gesta po poslední střelbě nebo v cílových rovinkách biatlonových areálů po celé Evropě se jen tak neokoukají. Před probíhající sezonou se mluvilo o možném souboji Martina Fourcada s Johannesem Bö. Ten se ale zatím nekoná. Francouz totiž nemá vůbec žádnou konkurenci. Z osmi individuálních závodů sedmkrát zvítězil a jednou byl třetí. Už nyní má na druhého Antona Šipulina náskok propastných 150 bodů.

Na konci minulého ročníku Světového poháru porazil Fourcade norského soka o plných 331 bodů. Skvělý rok zakončil ziskem čtyř zlatých a jedné stříbrné medaile na světovém šampionátu v Oslu. Francouzský biatlonista kraluje Světovému poháru už pět let a nevypadá to, že by se měla psát nová éra.

Fenomén Björndalen

V nové sezoně zatím norská živoucí legenda na stupně vítězů v individuálních závodech nedosáhla, přesto se s ní pořád musí počítat. Vyrovnané výkony mu v součtu stačí na čtvrté místo v dosavadním pořadí Světového poháru.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafety mužů: 20. zlato z MS pro Björndalena

Ole Einar Björndalen v boji o první příčky nezná bratra a stále nechce s biatlonem seknout. Na domácím MS v Oslu vybojoval čtyři medaile – jeden bronz, dvě stříbra a zlato se štafetou. Loučení? Kdepak. Po svatbě s Darjou Domračevovou a narození potomka nasbíral norský fenomén další motivaci, aby dále proháněl i o více než dvacet let mladší soupeře.

Fenomén doping

Dopingová chobotnice objala svým mocným stiskem i biatlon. Ruská dopingová aféra se stále rozrůstá. Celkem 31 závodníků je v podezření, někteří z nich jsou ještě aktivní. Mezinárodní biatlonová unie se ocitla pod tlakem. Někteří biatlonisté začali mluvit o možnosti bojkotu, pokud se IBU k záležitosti nepostaví rázně. "Jestliže nebudou do ledna následovat sankce, požádám své kolegy z Německa, Norska, Česka, zkrátka všechny, aby (v Rusku) nestartovali," naznačil během zastávky Světového poháru v Novém Městě na Moravě Martin Fourcade.

Těsně před Vánoci se IBU rozhodla odebrat březnové závody ruské Ťumeni, světový šampionát v roce 2021 zatím nikoli. Unie také zahájila disciplinární řízení vůči dvěma biatlonistům jmenovaným v McLarenově zprávě a rovněž začala s vyšetřováním zbylých 29 ruských závodníků, jejichž jména zpráva také uvádí. Grémium nicméně nerozhodlo o provizorním zákazu startu ruských biatlonistů.

Podle šéfa českého biatlonu to ještě není zdaleka uzavřená věc. "Budeme požadovat další kroky. Je to polovičatý verdikt. Za dané situace je už nepřijatelný. Zkontaktujeme se s federacemi a budeme požadovat dotažení do konce. Teď už není cesta zpět. Vyšetřit doping, potrestat funkcionáře a sportovce, kteří v tom lítají," dodal.

Fenomén Nové Město na Moravě

Tak trochu se to čekalo, ale vlastně jen tak trochu. Frenetická atmosféra ve Vysočina Areně udělala více než důstojnou tečku za biatlonovým rokem 2016. "To je skoro fanatismus," popsal Ondřej Moravec své dojmy z hromadného závodu, ve kterém dojel těsně čtvrtý. Celkový účet byl 123 500 diváků.

Poté, co Moravec smolně spadl a zlomil si pažbu své malorážky ve stíhačce, vypadalo to, že biatlonový dort bude bez finální ozdoby v podobě českého umístění na stupních vítězů. Pak ale přišel poslední závod s hromadným startem žen a triumf Gabriely Koukalové. "Je to absolutně nejkrásnější moment mé kariéry," prohlásila po dojezdu.

Kterou nohou vykročí biatlonisté a biatlonistky do roku 2017? Vyvaruje se Lucie Charvátová výpadků na střelnici a předvede vynikající výkony, jak se jí to podařilo párkrát v minulé sezoně? Naváže Eva Puskarčíková na skvělé třetí místo z prosincových klání v Pokljuce? Dokáže Michal Krčmář konečně vystoupat na nejvyšší příčky, a připomenout tak nadějné výsledky ze světového šampionátu v Oslu? A jak se rozzáří hvězdička Markéta Davidová, která nadchla překvapivým vítězstvím v jednom ze závodů IBU Cupu? Mistrovství světa v Hochfilzenu začíná za měsíc a kousek. České barvy budou mít opět ty nejvyšší ambice.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články