Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Příběhy, které dalo Rio: Krpálek, Phelps, Bolt i duch fair play

Letní olympijské hry 2016, které se konaly v brazilském Riu de Janeiro, hostila Jižní Amerika poprvé v historii. Olympiádu ještě před zahájením provázely pochybnosti, zda se Brazílii, která se potýkala s politickou i ekonomickou krizí, podaří zorganizovat největší sportovní událost světa. Připomeňme si výběr výjimečných sportovních příběhů a momentů, na které se bude v souvislosti s XXXI. letní olympiádou vzpomínat.

Kromě bezpečnostních otázek spojených s rizikem tamní nechvalně proslulé kriminality a také problémů se stavebními nedodělky či dlouhými vzdálenostmi mezi jednotlivými sportovišti a olympijskou vesnicí se propírala domnělá hrozba z nákazy virem zika, kvůli které se Her nezúčastnila řada sportovců a která se nakonec ukázala jako lichá. Přesto nebyla o zajímavé sportovní výkony a příběhy nouze.

Slavnostní zahájení: zapálení ohně a Krpálek v čele české výpravy

Kdo si nenechal ujít slavnostní ceremoniál k zahájení olympijských her z fotbalového svatostánku Maracaná, určitě nelitoval. Několikahodinový program v rytmu samby nabídl scenérii působivých choreografií připomínající milníky brazilské historie a zdůrazňující význam ochrany životního prostředí. Zahájení Her se zúčastnilo 207 výprav, nástup podle zvyklosti započali Řekové a ukončili ho domácí Brazilci.

Českou výpravu zastupovalo přibližně 40 sportovců z více než stočlenného reprezentačního týmu, úlohy vlajkonoše se zhostil judista Lukáš Krpálek, který měl později do dějin olympiády zasáhnout ještě významnějším zápisem. Jednu výpravu s deseti sportovci tvořil také tým uprchlíků, který startoval pod olympijskou vlajkou a z kterého zazářila plavkyně Yusra Mardiniová. Syrská plavkyně ovládla jednu z rozplaveb na 100 m motýlek, byť na postup to nestačilo.

Až do závěrečných chvil zahájení nebylo zřejmé, kdo z brazilských sportovních legend zapálí olympijský oheň. Zdravotně indisponovaného bývalého fotbalistu Pelého nakonec nahradil běžecký vytrvalec Vanderlei de Lima, bronzový medailista v maratonu z Atén 2004.

Dva příklady olympijské myšlenky a fair play

Sportovní zápolení často přináší nelítostné souboje soupeřů za cílem být nejlepší a zvítězit. Přesto jsme mohli být svědky přetrvávajícího olympijského ducha v souvislosti s hlavními principy olympismu, tedy soutěžit za vzájemného porozumění a přátelství a ve smyslu pro solidaritu a fair play.

V rozběhu na 5000 m nešťastně upadly po vzájemné srážce Novozélanďanka Nikki Hamblinová a Abbey D’Agostinová z USA. Druhá jmenovaná posléze s problémy vstala, ale její soupeřka to samé nedokázala. Američanka v tu chvíli odložila soupeření stranou a pomohla zraněné běžkyni vrátit se do závodu. Obě pochroumané závodnice rozběh individuálně dokončily a v cíli se poté vzájemně objaly.

Český šermíř Jiří Beran zase pohotově zareagoval v duchu fair play poté, co mu rozhodčí nepřesně uznali bodový zásah v duelu kordistů s Athosem Schwantesem z Brazílie v úvodním kole olympijského turnaje.

Rozhodčí přisoudili Beranovi po rozsvícení zeleného světla bod, ale český kordista, který mohl v prodloužení snížit na 4:5, v důležitém momentu utkání zásah odvolal. "Prostě bych to v rámci fair play nikdy nepřipustil, aby rozhodčí uznal zásah, který jsem nedal," uvedl po prohraném zápase a vyřazení český reprezentant.

Je nám líto, video expirovalo.
Gesto fair-play: D’Agostinová pomohla pochroumané soupeřce

Phelps si doplaval pro posledních šest medailí

S hvězdnou kariérou a jak jinak než na vrcholu se rozloučil Michael Phelps, nejlepší plavec všech dob. Američan získal v Riu pět zlatých medailí (200 m motýlek a polohově, štafety na 4 x 100 a 200 m volným způsobem a také 4 x 100 m polohově) a navrch přidal ještě stříbro ze závodu na 200 m motýlek.

Celkem tak posbíral na olympiádách rekordních 28 medailí, z toho 23 zlatých, tři stříbrné a dva bronzy. Zářnou budoucnost přitom naznačil už v roce 2000 na Hrách v Sydney, kde jako patnáctiletý debutoval pátým místem na trati 200 m motýlek. Nyní se po 16 letech rozloučil jako skutečný plavecký král.

Phelps v závěrečné štafetě mužů
zdroj: ČT4 autor: Reuters

České tenisové tažení aneb 4 + 1 = 3 bronzy

Přestože český tenis zažívá výjimečné roky a ženská generace se pyšní už pěti triumfy ve Fed Cupu za posledních šest let, málokdo čekal zisk tří olympijských medailí pro české reprezentanty. V singlu žen sice Petra Kvitová nejprve nezvládla nervy drásající semifinálový duel s Monicou Puigovou z Portorika, které podlehla 4:6, 6:1 a 3:6, bronzovou radost si však proti Američance Madison Keysové už nenechala utéct, když triumfovala po setech 7:5, 2:6 a 6:2.

Dominance českých tenistek byla nejpatrnější v ženské čtyřhře, ve které bylo už před duelem o třetí místo jisté, že přibude další cenný kov. Narazily na sebe totiž Barbora Strýcová s Lucií Šafářovou proti duu Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká. Nakonec se radovala prvně jmenovaná dvojice ve dvou sadách 7:5 a 6:1. Dvojice S+Š si navíc připsala v turnaji cenný skalp, když vyřadila na olympiádách dosud neporažené sestry Williamsovy, které na Hrách dominovaly od roku 2000.

Bronzový hattrick z tenisu dovršil smíšený pár Lucie Hradecké s Radkem Štěpánkem. Nestárnoucí veterán vytvořil s deblistkou turnajový pár na poslední chvíli a nakonec jim stačily k medaili pouze dvě výhry. Z osmifinále postoupili po odstoupení Španělů bez boje, v dalším kole vyřadili Rumuny, a přestože v semifinále nestačili na americký pár, vynahradili si radost proti indické dvojici Mirzaová, Bopanna po setech 6:1 a 7:5.

Gymnastka, která se vyrovnala Čáslavské

Američanka Simone Bilesová se stala teprve pátou sportovní gymnastkou, která získala na jedné olympiádě čtyři zlaté medaile. Drobná dívka se radovala z vítězství v soutěži družstev, ve víceboji, v přeskoku a také v prostných, z kladiny brala nakonec "pouze" bronz.

Přesto se se čtyřmi triumfy v současných disciplínách vyrovnala gymnastickým legendám v čele s Věrou Čáslavskou. Do vybrané společnosti patří ještě Larisa Latyninová, která reprezentovala Sovětský svaz, a Jekatěrina Szabóová z Rumunska. Čtyři zlata z jedné olympiády má i Ágnes Keletiová z Maďarska.

Co se však nepovedlo překonat nyní, může se povést příště. Reprezentantce USA je pouhých devatenáct let a je teprve na počátku své sportovní kariéry.

Je nám líto, video expirovalo.
Finálové vystoupení Simone Bilesové v prostných

Návrat ragby a golfu

Olympiáda v Riu nabídla obnovu dvou původně olympijských sportů, které však byly záhy na začátku 20. století vyřazeny z olympijského programu. Zatímco patnáctkové ragby mělo svou derniéru v Paříži v roce 1924, golf na Hrách "vydržel" pouze dva ročníky a od roku 1904 měl předlouhou přestávku.

Návrat golfu však poznamenala v Riu řada omluvenek kvůli obavám z viru zika (podobně tomu bylo u tenisu), zejména od špičkových hráčů, a tak turnaji chyběly některé zvučné osobnosti. Do Ria nepřijela pěkná řádka těch nejlepších, namátkou stačí jmenovat Jasona Daye, Dustina Johnsona, Roryho McIlroye či Adama Scotta, Tiger Woods chyběl kvůli dlouhodobému zranění zad. Zlato si nakonec odvezl Brit Justin Rose s výsledkem 16 ran pod par.

Větší pozornost si tak získalo ragby, které se na Hry vrátilo v sedmičkové podobě. Už základní skupiny naznačily rozložení aktuálních sil a poodhalily hlavní favority turnaje. Když pak hned ve čtvrtfinále Fidži vyřadilo Nový Zéland (12:7), měli hráči z menšího ostrova Oceánie snadnou cestu až do finále.

V něm se střetli s Velkou Británií, které nic nedarovali a po jasném průběhu si došli Fidžijci po výsledku 43:7 pro historické zlato. Nejcennější medaile byla vůbec prvním cenným kovem pro malý ostrovní stát s populací okolo milionu obyvatel.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam finále ragbistů Fidži - Velká Británie

Krpálkovo historické zlato pro kamaráda

Judista Lukáš Krpálek, pyšnící se tituly pro mistra Evropy i světa, měl před sebou velkou výzvu: mohl se stát prvním českým judistou v historii, který by na olympijských hrách vybojoval zlatou medaili. Úspěch, na který nedosáhly ani československé generace před ním, se však neměl rodit snadno.

Hned druhé kolo přineslo velké drama, když Jorge Fonseca trápil českého judistu celé utkání. Rozhodnutí přišlo až 22 sekund před koncem po vítězném wazari, vyčerpaný Portugalec už na odpověď neměl síly. Nepříjemný byl i Japonec Rjúnosuke Haga, poslední mistr světa, a v semifinále pak český zápasník přešel přes Cyrilla Mareta z Francie.

Finále nabídlo krásný souboj s Ázerbájdžáncem Elamem Gasimovem. Krpálek byl v závěru duelu odměněn za celozápasovou aktivitu po zdařilém pokusu o ouči-gari a vítězném iponu. V Riu tak poprvé a naposledy zazněla po zlatém triumfu česká hymna.

Krpálek symbolicky věnoval medaili tragicky zesnulému kolegovi z reprezentace Alexandru Jurečkovi. "Před odjezdem do Ria jsem mu slíbil, že medaili musím dovézt... Jsem rád, že se to povedlo," dodal olympijský vítěz a rodák z Jihlavy.

Rozlučka sprinterského fenoménu, který proměnil atletiku

Královna sportu a její sprinterské disciplíny nikdy nepřitahovaly zraky diváků v takovém rozsahu, o jaký se pokaždé zasloužil fenomenální běžec Usain Bolt na nejprestižnější sportovní akci světa. Jamajčan se zviditelnil na olympiádě v Pekingu a od té doby bavil fanoušky v boxech před startem a udivoval v cílových rovinkách.

Do srdcí diváků se zapsal jak svým šoumenstvím několik desítek sekund před každým závodem, tak svými nekompromisními vítěznými běhy, kdy si dovolil před pomyslnou cílovou páskou ohlédnutí za soupeři či do řad diváků na stadionu.

V Brazílii tomu nebylo jinak, i když už byl znát postupující věk sprinterského rekordmana a také fakt, že se Riem loučil s olympiádou. Přesto znovu nenašel přemožitele ve třech sprinterských disciplínách a dokonal třetí zlatý triptych na Hrách v řadě, když triumfoval v běhu na 100 a 200 m a také ve štafetě na 4 x 100 m.

Ledecká s Hosszúovou lámaly rekordy v bazénu

Ženským plaveckým disciplínám dominovaly Katie Ledecká z USA a Katinka Hosszúová z Maďarska. Američanka si v bazénu vyplavala čtyři zlaté medaile v distancích na 200, 400 a 800 m a ve štafetě na 4 x 200 m (všechny volným způsobem) a vytvořila dva světové rekordy – na osmistovce a také na poloviční trati, kde vlastní zápis vylepšila o téměř dvě sekundy.

Navrch přidala stříbro s americkou štafetou na 4 x 100 m volně v národním rekordu. Se třemi individuálními vavříny z kraulařských disciplín se navíc vyrovnala Debbie Meyerové (USA), které se to podařilo na LOH v Mexiku 1968. Ledecká byla rovněž s pěti cennými kovy nejúspěšnější olympioničkou v počtu medailí a druhá hned po Phelpsovi (šest kovů).

Hosszúová se v Riu vyrovnala Ledecké třemi zlatými medailemi, když opanovala 100 m znak a také 200 a 400 m polohově. Na dvoustovce navíc s olympijským rekordem, na dvojnásobné distanci dokonce se světovým. Do sbírky přidala i stříbro ze znakařské dvoustovky a se čtyřmi individuálními medailemi byla "Železná lady", jak se jí přezdívá, nejúspěšnější plavkyní či plavcem na Hrách.

Zlatý skok do cíle běžkyně Millerové

Americká běžkyně Allyson Felixová vyrovnala díky zisku dalších tří cenných kovů atletický rekord mezi ženami ve sbírce devíti olympijských medailí Jamajčanky Merlene Otteyové, která však neměla ani jedno zlato. Felixová nenašla přemožitelku ve štafetách na 4 x 100 a 4 x 400 m. Avšak v sólovém běhu na 400 m přišla o jisté zlato nevídaným způsobem.

V cílové rovince zbývaly poslední metry, když se Shaunae Millerová z Baham rozhodla pro nevídaný, ale pravidly umožňující skok do cíle. Jelikož její tělo při doskoku protlo pomyslnou cílovou čáru o sedm setin sekundy dříve než běžící Američanka, radovala se z prvního místa právě Millerová. Na šokovanou rekordmanku Felixovou zbylo stříbro.

Shaunae Millerová a její skok ke zlatu
zdroj: Reuters autor: Shaunae Millerová

Prokletí Maracaná zlomeno

Ačkoli má Brazílie z fotbalových šampionátů pět titulů z mistrovství světa, primát z Her "kanárkům" chyběl. Olympijský turnaj byl pro Brazilce zakletý, v roce 2008 skončili třetí a v Londýně o čtyři roky později podlehli ve finále Mexiku 1:2. Navíc trpké zkušenosti z domácích světových šampionátů z let 1950 a 2014 však nevzbuzovaly velký optimismus.

Domácí výběr mladíků do 23 let čelil podobně jako ten dospělý velkému tlaku a všeobecnému očekávání, umocněných přítomností hvězdného Neymara v týmu. Špatné výsledky v základní skupině tomu příliš nepomáhaly. Po dvou bezbrankových remízách s Jihoafrickou republikou a Irákem byl domácí favorit nad propastí vyřazení, ale v zápase o všechno přehrál Dány 4:0 a s velkou úlevou postoupil do play-off.

Po jasných výhrách nad Kolumbií (2:0) a Hondurasem (6:0) dokráčela Brazílie až do finále, kde si měla projít infarktovým závěrem penaltového rozstřelu proti Německu po výsledku 1:1. Z exekutorů zaváhal až v poslední páté sérii Petersen a nikdo jiný než kapitán Neymar spustil vzápětí na Maracaná vítěznou sambu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Brazílie - Německo

Výběr nejen statistických zajímavostí LOH v Riu 2016:

* nepálské plavkyni Gaurice Singhové, nejmladší účastnici Her, bylo v době olympiády necelých 14 let; nejstarší sportovkyni, Julii Broughamové z Nového Zélandu bylo 62 let (jezdecká drezúra)

* tenistka Andrea Hlaváčková utrpěla zlomeninu podočnicové kosti po zásahu míčkem od švýcarské hráčky Martiny Hingisové

* Kosovo získalo podobně jako Fidji svou první medaili díky Majilndě Kelmendiové (zlato, judo do 52 kg)

* Američan Anthony Ervin oslavil olympijské zlato z kraulařské padesátky znovu po 16 letech

* Wayde van Niekerk (JAR) překonal ve finále běhu na 400 metrů 19 let starý světový rekord Američana Michaela Johnsona o 15 setin časem 43,03 s a po 61 letech přerušil americkou nadvládu nad čtvrtkařským rekordem

* v Riu bylo překonáno 27 světových a 91 olympijských rekordů

* matka a syn soutěžící na LOH – Nino Salukvadzeová (osmé LOH) a Tsotne Machavariani (první LOH) z Gruzie (střelba)

* celkem 35 sourozeneckých dvojic soutěžilo na olympiádě v Riu, poprvé v historii byla na Hrách trojčata (estonské maratonské běžkyně Luikovy)

* bratři Brownleeovi z Velké Británie se stali první sourozeneckou dvojicí, která vyhrála zlato a stříbro ve stejné olympijské disciplíně (triatlon, v roce 2012 byli 1. a 3.) od LOH 1960 v Římě (Italové D’Inzeové, parkurové skákání)

* Japonka Kaori Ičová se stala první zápasnicí, která si v individuální soutěži připsala zlato na čtyřech olympiádách v řadě

* USA vyhrály po prvním místě ženské plavecké štafety v polohovém závodu na 4 x 100 metrů jubilejní 1000. zlatou medaili na olympijských hrách

* Kimia Alizadehová se stala první íránskou sportovkyní, která vybojovala medaili (bronz, taekwondo do 57 kg)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články