Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Výběr Evropy je ve finále, výhru nad Švédy zařídil dvěma góly Tatar

Toronto – Na začátku Světového turnaje podceňovaný, nyní až ve finále. Výběr Evropy góly Slováků Gáboríka a dvakrát Tatara zvítězil nad Švédy 3:2 v prodloužení a v noci z úterý na středu odstartuje s Kanadou závěrečnou fázi turnaje hranou na dva vítězné zápasy. Přímé přenosy odvysílá ČT sport a náš web.

Utkání Švédsko - Výběr Evropy
zdroj: ČTK/AP

Výběr Evropy byl sice považován za outsidera, ale už v prvním zápase šokoval výhrou 3:0 nad USA a další dva body proti českému týmu mu zajistily překvapivé semifinále, i přes prohru 1:4 s Kanadou. Švédsko šlo mezi nejlepší čtyřku z prvního místa ve skupině - nejdříve přehrálo 2:1 hokejisty Ruska, poté 2:0 Finsko a severoamerickým mladíkům podlehlo 3:4 v prodloužení.

A do utkání vstoupily Tři korunky zhurta, Bäckström okamžitě vypálil na Haláka. Totéž udělal po obhození Stralmana na druhé straně Tatar a Lundqvist kryl. Povel zněl jasně: vše hned dopředu. Vzkaz tak okamžitě vracel Landeskog, který se šikovně prodral mezi dva evropské beky. Puk mu ale sjel po holi a gólman New Yorku Islanders betonem zlehka blokoval.

Švédové měli výhodu první přesilovky po Seidenbergově sekačce, jenže soubor Rikarda Grönborga nic zapamatování hodného nevyprodukoval. V útoku byl ale stále aktivní i dlouho po početní výhodě, čemuž udělal na moment přítrž až Gáboríkův atak. Jinak byli Švédové u puku víc – neustále dotírali a s Výběrem Evropy roztáčeli kola.

Kouč Ralph Krueger si toho byl vědom, na druhou švédskou formaci s bratry Henrikem a Danielem Sedinovými zásadně nasazoval první lajnu v čele se slovinským kapitánem Kopitarem. Oba trenéři si vůbec nasazování pětek velmi hlídali a věrně kopírovali střídání, takže by se první třetina dala označit hlavně jako opatrná.

O druhé dvacetiminutovce už to tolik neplatilo, ledy pookřály a Bäckström se zkraje trefil po vyhraném buly a odraženém kotouči. Krueger si nicméně přesto vzal výzvu a nechal promluvit video s podezřením na blokaci Haláka při bránění, sudí ale reklamaci neuznali.

Evropané mohli vzápětí srovnat krok, když si šel Hjalmarsson sednout za podražení, ani oni však první přesilovku nevyužili. Nadto mohli Tre Kronors ve vlastním oslabení zvýšit, ale Josi hbitě blokoval, načež si Kruegerův výběr vzal na dlouhé minuty slovo a v útočném pásmu Švédy zcela ochromil. Forsberg navíc nedovoleně bránil a Vanek několika pokusy prověřil Lundqvista.

Špatné střídání na straně Evropy dávalo naopak slibnou možnost Švédům, jenže oslabení Kopitara a spol. spíš mohutně nakoplo. Nejdříve si na nejlepšího gólmana turnaje Lundqvista vyšlápl Hossa, pak tvrdě pálil i obr Chára.

Pět minut před koncem to bylo čtyři na čtyři za rozmíšku mezi Hossou a Ekholmem, což nakonec vyznělo lépe pro Kruegerovou mužstvo. Ehrhoff se dobře zorientoval a naservíroval Gáboríkovi zboku puk přímo před brankoviště a útočník LA Kings jen doťukával. Zasloužené vyrovnáno.

A aby toho nebylo pro opařené Švédy málo, uběhlo pouze dvanáct vteřin ze třetího dějství, Tatar se zmocnil kotouče, Lundqvist jeho první ránu vyrazil, na dorážku už byl ale krátký. Lehce hrající Evropané rázem otočili na 2:1.

Radost hráčů Výběru Evropy
zdroj: ČTK/AP

Skóre se i přes mocný švédský nápor neměnilo ani během Zuccarellova vyloučení, k další trefě byl poté blíž opět namixovaný tým. Vankovu střelu do odkryté branky jen tak tak zblokoval Stralman.

Na druhé straně netrefil z dobré palebné pozice Bäckström, ale Karlsson byl čtyři minuty před koncem přesnější a Švédy svým vyrovnávacím gólem od modré probral z letargie. Halák se jen ohlédl a šlo se do prodloužení, které skončilo už po necelých čtyřech minutách. Tatar dostal přihrávku od Zuccarella a zásahem do odkryté branky katapultoval podceňovaný výběr do finále proti domácí Kanadě. Nic na tom nezměnila ani Grönborgova výzva k videopřezkumu.

Švédsko - Výběr Evropy 2:3 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Bäckström (Stralman, Hörnqvist), 56. E. Karlsson (H. Sedin, D. Sedin) - 37. Gáborík (Ehrhoff, Kopitar), 41. Tatar (Sekera), 64. Tatar (Zuccarello, Kopitar). Rozhodčí: O'Halloran, O'Rourke - Amell, Murray (všichni Kan.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 12 595. 

Švédsko: H. Lundqvist - Hedman, Stralman, Ekman-Larsson, Hjalmarsson, Ekholm, E. Karlsson - Hörnqvist, Bäckström, F. Forsberg - Silfverberg, Krüger, Hagelin - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Söderberg, Berglund, Landeskog. Trenér: Rikard Grönborg.

Výběr Evropy: Halák - Sekera, Chára, Seidenberg, Josi, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenér: Ralph Krueger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články