Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bezradní Američané prohráli s Výběrem Evropy 0:3

Toronto - Hned v prvním utkání Světového poháru v Torontu se zrodilo velké překvapení, když hokejisté USA prohráli s Výběrem Evropy 0:3. O nečekané porážce jednoho z favoritů turnaje rozhodli "Evropané" ve druhé třetině, když na Gáboríkův gól z úvodu navázali Draisaitl a Bellemare. Slovenský brankář Halák kryl všech 35 střel a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Utkání Výběr Evropy - USA
zdroj: USA TODAY Sports autor: Kevin Sousa

Spojené státy zejména v prvních dvou třetinách zaostávaly téměř ve všem. Američané kupili chyby v defenzívě a zbytečné ztráty ve středním pásmu stály na začátku prvních dvou branek Výběru Evropy. Překvapivě navíc nestačili soupeři ani v agresivitě a bojovnosti, tedy atributech, které reprezentaci USA obvykle zdobí. Prohrávali osobní souboje a před Halákovou brankou nebyli prakticky vůbec nebezpeční.

Na straně Evropy zářila zejména druhá Nielsenova formace se slovenským střelcem Gáboríkem a Norem Zuccarellem na křídlech. Aktivní Nielsen neustále zaměstnával amerického gólmana Quicka, vymyslel první branku pro Gáboríka a sám mohl dvakrát skórovat.

"Věděli jsme, že potřebujeme odehrát dokonalý zápas od posledního útočníka až po Jara mezi tyčemi. A přesně to se stalo. Ale emoce stranou, zatím jsme ještě ničeho nedosáhli. Před námi jsou další náročné výzvy, Češi i Kanada mají skvělý tým," prohlásil kouč vítězů Ralph Krueger.

V prvních minutách poměrně vlažné utkání dostalo nečekanou zápletku poté, co z první vážnější akce skórovali "Evropané". Nielsen využil chyby dvojice soupeřů ve středním pásmu a jeho skvělou přihrávku před prázdnou branku nemohl minout zakončující Gáborík. Vzápětí prověřil brankáře Quicka od modré čáry Seidenberg.

Američané se dlouho nemohli dostat do hry, až v polovině třetiny o sobě dal poprvé vědět král loňské sezony NHL Kane, z kruhu ale pálil pouze do připraveného Haláka. Následně se ale nechal vyloučit Kesler a v přesilovce měl obrovskou šanci Hansen, kterého oslovil zpoza branky Gáborík, Quick se ale dokázal přesunout včas.

Bezradnou hru Hvězd a pruhů mohl znovu potrestat Nielsen, který dostal ideální přihrávku mezi kruhy od Zuccarella, jeho těžkou střelu těsně nad ledem ale Quick dokázal vytěsnit. V jediné větší šanci Američanů během první třetiny se před Halákem neprosadil Van Riemsdyk.

"Myslím, že ze všeho nejlepší, co jsme ukázali během první třetiny, bylo naše sebevědomí při hře s pukem. A také to, jak jsme se dokázali vypořádat s tlakem, pod který se nás soupeř snažil dostat," ocenil výkon svých svěřenců Krueger.

Utkání Výběr Evropy - USA
zdroj: USA TODAY Sports autor: Kevin Sousa

Kdo čekal po přestávkové bouřce v kabině zvýšenou aktivitu USA, musel být zklamán. Místo toho přišly další fatální chyby ve středním pásmu. Přečíslení Kopitara s Hossou ještě dokázal zastavit obětavým zákrokem Niskanen, další zaváhání Američanů už ale potrestal Draisaitl, když si v situaci dva na brankáře vyměnil puk s Niederreiterem a zasunul ho za bezmocného Quicka.

Záhy mohlo být ještě hůře, už podruhé v zápase totiž putoval na trestnou lavici Kesler. Američané ale oslabení přežili bez úhony, naopak sami dokázali prověřit Haláka. Slovenský brankář si poté v polovině zápasu připsal první opravdu těžký zákrok. Kane našel u pravé tyčky Keslera, Halák se ovšem skvěle přesunul.

Evropané následně soupeře sami dostali do hry zbytečným vyloučeným za příliš mnoho hráčů na ledě. A tento přestupek je mohl přijít draho, když Van Riemsdyk se Stepanem dotlačili puk za Haláka, rozhodčí ale branku neuznali pro Van Riemsdykovo úmyslné nasměrování puku tělem na branku.

"Odvedli jsme dobrou práci při hře z vlastního obranného pásma. Drželi jsme se za pukem a zároveň se dostávali do přečíslení, z nichž jsme měli šance. Přestože soupeř se snažil hrát fyzický hokej a napadat nás, my jsme se s tím vypořádali," uvedl útočník vítězů Gáborík.

I další minuty patřily USA. Po závaru před Halákem se provinil Ehrhoff a v přesilovce měli šance Pavelski s Oshiem, ani jeden z nich ale nedokázal trefit branku. A Výběr Evropy tak znovu vyučoval z produktivity. Další vrásky přidělal americkému kouči Tortorellovi Francouz Bellemare, který ve 39. minutě před brankou ideálně tečoval Hansenovu střelu. Na tři góly stačilo evropskému týmu pouhých deset střel.

"Bylo skvělé, jak jsme si poradili při využívání gólových příležitostí, které jsme si vypracovali. Myslím, že si zasloužíme uznání za to, jak jsme schopni hrát ofenzivně. Ale my jsme sem nepřijeli odehrát turnaj destruktivní obranou," ujistil Krueger. "Dostali jsme se do zábavné pozice, ale máme před sebou další práci. Ještě jsme nic nedosáhli," dodal.

Tortorella do třetí třetiny přeskupil formace, výraznější efekt se ale nedostavil. Naopak po přečíslení tři na dva nebezpečně pálil z křídla Zuccarello a znovu zaměstnal Quicka. Na druhé straně neměl Halák se slabými pokusy hráčů v bílém práci.

Trápení Spojených států pokračovalo dál, Dubinsky trefil Cháru hokejkou do obličeje a věnoval Evropanům čtyřminutovou přesilovku. V početní výhodě měli obrovské šance Nielsen s Tatarem, ale dánský útočník těsně minul a slovenského forvarda Detroitu vychytal skvělý Quick.

Radost hokejistů Výběru Evropy
zdroj: USA TODAY Sports autor: Nick Turchiaro

Američané se začali tlačit více do branky, dorážku Abdelkadera ale pokryl Halák, který si následně v nepřehledné situaci poradil i s pokusem Van Riemsdyka. Na druhé straně mohl USA definitivně dorazit Tatar, když prokličkoval až před Quicka, v rozhodující chvíli ale upadl.

Naději mohly dát Spojeným státům další dvě přesilovky, při Ehrhofově trestu bylo sice před Halákem poměrně rušno a slovenský gólman nebyl daleko od vyloučení, když se po dotírajícím Kaneovi ohnal holí, jinak ale všechny pokusy Američanů ustál. Poradil si i s nebezpečnou střelou Pavelskiho od modré v době, kdy na trestné lavici seděl Gáborík.

Američané marně bojovali alespoň o čestný úspěch, Wheeler trefil jen Halákovu vyrážečku, dvě příležitosti měl Abdelkader a tři sekundy před koncem mohl připravit Haláka o čisté konto Stepan, ale ve vyložené šanci netrefil branku.

"Víme, že se z tohoto zápasu musíme poučit a dobře se připravit na další, protože teď to pro nás nebude vůbec snadné. Potřebujeme se odrazit zase zpět nahoru," prohlásil útočník USA Zach Parise.

Výběr Evropy - USA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Gáborík (Nielsen, Zuccarello), 25. Draisaitl (Niederreiter, Sekera), 39. Bellemare (Hansen, Ehrhoff). Rozhodčí: Sutherland, Dwyer - Heyer, Amell (všichni Kan.). Vyloučení: 4:4. Bez využití.

Evropa: Halák - Seidenberg, Josi, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Vanek, Bellemare, Hansen. Trenér: Ralph Krueger.

USA: Quick - Carlson, Suter, Niskaken, McDonagh, E. Johnson, J. Johnson - Wheeler, Pavelski, Parise - P. Kane, Stepan, J. van Riemsdyk - Oshie, Kesler, Pacioretty - Backes, Dubinsky, Abdelkader. Trenér: John Tortorella.

Uložit

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články