Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Světový pohár 1996: Český propadák aneb nečekaná facka před turnajem století

Praha – Nejhorší hokejový zážitek kariéry. Hodnocení Martina Ručinského, hvězdy tehdejšího týmu, vypovídá o výkonech svěřenců Luďka Bukače mnohé. Prestižní turnaj zakončený ostudným debaklem 1:7 v Garmisch-Partenkirchenu od domácího Německa patří dodnes mezi největší zklamání historie národního týmu. Čerství mistři světa z Vídně totiž na přelomu srpna a září 1996 prohráli rozdílem třídy všechny tři duely základní skupiny s celkovým skóre 4:17. 

SP 1996: Zklamaný Ručinský (vpravo) vedle radujících se Švédů
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Česká hokejová reprezentace nejprve v Helsinkách nestačila na výběr Finska (3:7), následně doma podlehla Švédsku 0:3 a první ročník Světového poháru, jemuž předcházel do té doby konaný Kanadský pohár, zakončila výše zmíněným fiaskem v Německu.

Robert Reichel - kapitán týmu:

"Dostali jsme se do situace, ve které by nám nepomohl ani Mario Lemieux."

"Pamatuji si to dobře - 0:3 ve Sportovní hale na Spartě. Lidé po nás házeli plechovkama. Já ale dodnes říkám - a nejsem sám - že díky tomu, jakou jsme tehdy dostali facku, jsme potom vyhráli olympiádu," hodnotil turnaj s odstupem času Martin Ručinský.

Pro všechny byl výbuch před 20 lety velkým strašákem a varováním. "Naši generaci to nakoplo. Začali jsme hrát jinak. Hlavně jsme k národnímu mužstvu začali úplně jinak přistupovat. Bez toho průšvihu bychom podle mě v Naganu nevyhráli. A následovaly i další bohaté roky," připomněl rodák z Mostu zlatý hattrick triumfů na světových šampionátech 1999-2001.  

Světový pohár 1996 je pro současného generálního manažera české reprezentace stále nejhorší zkušeností, kterou s hokejem prožil. "V roce 1996 se vyhrál světový šampionát a pak přišel SP. Vše se tam tak nějak tlouklo, protože plno hráčů z vítězného týmu tam nehrálo a vznikaly dohady, zda je to dobře, nebo špatně. Celé to bylo nešťastné," zakončil Ručinský.

Sestava českého týmu na Světovém poháru 1996:

Brankáři: Petr Bříza, Roman Čechmánek, Roman Turek

Obránci: Roman Hamrlík, František Kaberle, Drahomír Kadlec, Stanislav Neckář, Michal Sýkora, Jiří Šlégr, Jiří Veber, Jiří Vykoukal

Útočníci: Josef Beránek, Radek Bonk, Jiří Dopita, Robert Holík, Jaromír Jágr, Jiří Kučera, Robert Lang, Petr Nedvěd, Pavel Patera, Martin Procházka, Otakar Vejvoda, Robert Reichel, Martin Ručinský, Martin Straka, Petr Sýkora

Trenéři: Luděk Bukač, Zdeněk Uher, Slavomír Lener

Chyběla parta táhnoucí za jeden provaz

Organizaci turnaje převzala z rukou Mezinárodní hokejové federace (IIHF) zámořská NHL. Poprvé v historii se hrálo nejdříve ve skupinách a kromě tradiční šestice zúčastněných byly přizvány další dva reprezentační výběry – Slovensko s Německem – tedy mužstva, jež tehdy začínala mít v NHL stále početnější zastoupení.

Utkání probíhala podle platných pravidel nejprestižnější hokejové ligy světa jak v Evropě (Stockholm, Helsinky, Praha, Garmisch-Partenkirchen), tak v Severní Americe (Ottawa, Philadelphia, Montreal, Vancouver, New York). Vyřazovací část následně pouze za oceánem.

Švéd Söderström vyráží střelu Roberta Holíka (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Základní kostra českého týmu byla prakticky totožná s tou, která o čtyři měsíce dříve vybojovala titul mistrů světa. V útoku nastupovaly stálice jako Reichel, Lang, Kučera nebo kladenská trojice Vejvoda, Patera, Procházka. Obranné šiky dirigovali Veber, Vykoukal, Kadlec či Kaberle.

Hlavním úkolem trenérského trojlístku Bukač-Uher-Lener bylo vhodně doplnit zmíněné světové šampiony o krajánky z NHL. Otevřenost turnaje nekladla žádné překážky, a proto byly povolány největší zaoceánské hvězdy v čele s Jágrem, Holíkem, Ručinským nebo Strakou.

Nominovaný mix však od samého počátku nepůsobil jako tým. Chyběla parta táhnoucí za jeden provaz. Na ledě převládal chaos a zmar. "Scházelo lepidlo, jež by nás spojilo v jeden celek," konstatoval Robert Holík. Jaromír Jágr dodal: "Měli jsme vzít namísto hvězd nějaké dělníky."

Světový pohár 1996 dodnes slouží jako stále platné memento. Hráči a trenéři v něm od té doby hledají poučení.

Nutno podotknout, že zmíněná generace jej po ostudné blamáži našla bleskově. Vždyť právě v následující éře přišly nejšťavnatější roky českého hokeje: legendární Nagano, zlatý hattrick z MS, skvělé úspěchy českých hráčů v NHL.

A hlavně, nikdy od té doby se hráči nemuseli zpovídat z toho, proč zapomněli, že hokej je kolektivní hrou.

Zdroj
ČT sport, ČTK, idnes.cz, Wikipedia

Hlavní zprávy

Nejčtenější články