Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Prskavec: Rio bylo úžasné, před Trojou se snažím udržet formu

Praha Skvělé vzpomínky nejen na svůj bronzový závod si z Ria dovezl Jiří Prskavec. Největším zážitkem pro něj byla soudržnost českých sportovců, speciálně si užil skandování při finálovém boji Lukáše Krpálka nebo finálovou jízdu deblkanoistů Kašpara se Šindlerem. Po návratu z Brazílie mu pokračuje nabitý program – po oslavách a návštěvách olympijských parků se snaží koncentrovat na Světový pohár v pražské Troji, který se uskuteční už za týden.

Jiří Prskavec s bronzovou medailí z Ria
zdroj: ČTK autor: Václav Pacner

Už před odjezdem do Ria Prskavec věděl, že finálový souboj o medaili bude složitý. "Hodně velkých jmen vypadlo a na olympiádu se dostalo hodně mladších. Psychika bude hrát roli," říkal tehdy. "Nominace ale byla férová, možná někdo mohl předvést lepší výkon, ale i horší," usmívá se s odstupem času Prskavec.

Po samotném olympijském závodě už ale žádné dohady o jeho nominaci nejsou, respektive Prskavcovy brazilské jízdy je ani nepřipouští. Při nejrychlejší finálové jízdě jej o zlato pravděpodobně připravil jen dotyk na smolné třináctce. "Byl jsem blízko zlata, ale na druhou stranu jsem byl i blízko brambory. Vybral jsem si riskantní průjezd a neměl jsem štěstí," uznává. Naráží i na to, že se smůla vykompenzovala od čtvrté pozice ho dělily jen tři setiny sekundy.

"Pomohlo mi, jak jsem byl před startem nervózní. Dostal jsem se do 'tunelu', nikdy jsem nebyl tolik zkoncentrovaný jako tam. Podle toho jsem taky odjel dobře," vrátil se Prskavec ještě ke svému bronzovému úspěchu.

Je nám líto, video expirovalo.
Prskavec: Rio bylo úžasné, před Trojou se snažím udržet formu

Ze svých prvních olympijských her si přivezl i spoustu zážitků ze sledování reprezentačních kolegů. "Emotivní pro mě byli 'deblíři'. Bylo to poprvé, kdy mi vyhrkly slzy během jízdy Čechů," vzpomíná Prskavec na nešťastný dojezd dvojice Kašpar, Šindler. Jasnou odpověď pak má na otázku, co si nejvíc užil. "Krpálkovo zlato. Byla tam úžasná atmosféra, celou halu jsme donutili skandovat 'Krpálek, do toho!'," vzpomíná český kajakář.

Už příští týden může Jiří Prskavec přidat k olympijské jízdě další podařený závod, kdy jej čeká  stejně jako většinu světové špičky včetně obou zbylých medailistů z Ria  Světový pohár v domácím prostředí, Praze-Troji. "Už netrénuju tolik jako před olympiádou, snažím se udržet si formu a nezklamat české diváky," vypočítává Prskavec svoje plány. "Minimálně se chci dostat do finále a udělat dobrou show," končí vesele.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články