Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Přemožitel Kulhavého Schurter: Potřeboval jsem stříbro z Londýna, abych v Riu vyhrál

Rio de Janeiro – Před čtyřmi roky na olympijských hrách v Londýně přišel Nino Schurter o zlato v poslední zatáčce závodu horských kol. Tehdy mu ujel Čech Jaroslav Kulhavý a uzmul mu tak sen o zlaté medaili. V Riu se však role obrátily. Schurter Kulhavému porážku vrátil a po závodě přiznal, že právě stříbro z Londýna bylo jeho hlavní hnací silou v posledních čtyřech letech.

Schurter zkompletoval sadu olympijských medailí
zdroj: Reuters autor: Paul Hanna

"Čtyři roky jsem se připravoval a makal kvůli tomuhle zlatu. Když se ohlédnu zpátky, tak jsem možná právě 'jen' to stříbro v Londýně potřeboval, abych se vrátil a byl tady ještě silnější," prohlásil třicetiletý Schurter, jenž se postaral o jubilejní padesáté zlato pro Švýcarsko v olympijské historii. Shodou okolností právě tolik jich Švýcaři dosud nasbírali i na zimních Hrách.

Schurter navíc zkompletoval svou osobní medailovou sbírku pod pěti kruhy. "Je to pro mě dokonalý příběh. Bronz z Pekingu, stříbro v Londýně, teď tady zlato. Už jsem nechtěl další stříbro, nebo bronz. Chtěl jsem zlato a to byl také jediný cíl, s nímž jsem šel do závodu," netajil pětinásobný mistr světa.

"Není nic lepšího, než tu sadu takhle zkompletovat. Když už to minule bylo jen na stříbro, pracoval jsem na všech možných detailech. A i díky tomu se teď sen stal skutečností," doplnil čtyřnásobný vítěz Světového poháru.

Pečlivá příprava se vyplatila. Když jezdili s Kulhavým v čele, odmítl Schurter dopustit stejný scénář jako v Londýně, kde přišel o nejcennější kov v poslední zatáčce. "Prožil jsem dokonalý závod. Povedl se mi dobrý start a všechno šlo podle plánu. Měl jsem to celou dobu pod kontrolou, zvládl jsem ujet a bezpečně jsem projel cílem jako první," řekl Schurter.

Až tak podle plánu a jeho představ nebyly podmínky. Připravoval se na horko, které mu svědčí, místo toho před závodem pršelo. I proto byl na startu hodně nervózní. "Ale byl to pro mě jen takový poslední velký test toho, jak jsem nachystaný," uvedl Schurter, který nakonec závod zvládl na jedničku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články