Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tyčkařka Isinbajevová byla zvolena do MOV, podporu měla nejmenší

Rio de Janeiro – Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová se oficiálně stala po zvolení do komise sportovců členkou Mezinárodního olympijského výboru. Proti čtyřiatřicetileté rekordmance a hlasité kritičce vyřazení ruských atletů z OH v Riu však byla zhruba třetina hlasujících.

Sport
zdroj: ČT4

Stejně jako další ruští atleti nesměla Isinbajevová na letošní olympiádě startovat kvůli státem řízenému dopingu v zemi, do dějiště Her i tak přicestovala a ve čtvrtek byla zvolena do komise sportovců. Den poté ukončila kariéru. Její formální potvrzení v MOV nešlo úplně hladce.

Slavná atletka dostala 45 hlasů ve svůj prospěch, 23 proti a dva členové olympijského výboru se zdrželi hlasování. Isinbajevová po hlasování se slzami v očích pozdravila šéfa MOV Thomase Bacha, a oficiálně tak zahájila osmileté působení v komisi zastupující zájmy sportovců.

Třetina hlasů členství Isinbajevové odmítla

Ostatní čtyři členové komise sportovců – maďarský plavec Dániel Gyurta, německá šermířka Britta Heidemannová, korejský stolní tenista Rjo Sung-min a novozélandská jezdkyně BMX Sarah Walkerová – byli zvoleni do MOV drtivou většinou. Ani jeden z nich nedostal více než tři hlasy proti.

Isinbajevové nejspíš k popularitě mezi členy MOV nepomohl její nesmiřitelný postoj k rozhodnutí mezinárodní atletické federace IAAF vyřadit ruské atlety z OH. "Je to porušení lidských práv. Půjdu s tím k soudu a dokážu, že se IAAF a (světová antidopingová agentura) WADA mýlily," řekla například v červenci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články