Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Oštěpaři nezářili, nejlepší byl sedmý Veselý. Röhler vyhrál po hodu za 90 metrů

Rio de Janeiro – Vítězslav Veselý byl nejlepším českým oštěpařem v olympijském finále, když po výkonu 82,51 m obsadil sedmou příčku. O místo za ním skončil Jakub Vadlejch (82,42 m). Třetí český reprezentant Petr Frydrych skončil dvanáctý po výkonu 79,12 m. Vyhrál německý oštěpař Thomas Röhler, který jako jediný překonal devadesátimetrovou hranici (90,30 m).

Zlato vybojoval Němec Thomas Röhler, který potvrdil roli jedničky letošních světových tabulek. Výkonem 90,30 metru z předposlední série porazil o více než dva metry úřadujícího mistra světa Keňana Juliuse Yega. Třetí skončil obhájce prvenství z Londýna Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga, který hodil 85,38 metru.

Veselý ve finále překonal pouze jednou hranici 80 metrů. "Doufal jsem, že alespoň jeden hod uletí, ale bohužel to nevyšlo," řekl. "Jak probíhala celá sezona, tak byl i tenhle závod. Člověk pořád něco hledá a doufal jsem, že to najdu ve finále. Ale trochu jsem chytil jediný hod, jinak to nešlo," uvedl 

Jeho kolega Vadlejch nenavázal na své výkony z předchozích měsíců. Čtyři jeho pokusy sice doletěly za 80 metrů, ale k medailovým pozicím nemířil ani jeden. "Závod byl od začátku takovej protrápenej. V rozhazování to nebylo tak špatné, ale bylo to nakonec takové nijaké, nebylo to ono," krčil rameny Vadlejch. "Jak jsem se snažil, tak mi čím dál víc odcházela technika. Ty chyby se zvětšovaly postupně a nešlo to," přiznal.

Medaile nebyla tak vysoko, ale Vadlejch se k tomu neupínal. "Mám spíš v hlavě techniku, kterou chci udělat, a vím, že když ji udělám, tak to odlítne. Na nějaké metry fixovaný nejsem," uvedl. Před dvěma lety by takový výsledek bral. "Ale každým rokem se zlepšuju, byl jsem ve finále na posledních dvou akcích, vyhrál jsem Diamantovku. Vím, že když půjdu po této cestě, že se tam časem vyškrábu," věří.

Z osmého místa ho mohl vyřadit ve třetí sérii Frydrych, ale nestalo se tak. "Neprožíval jsem to, nebyl jsem v napětí. Mohli mě přehodit další tři lidi, tak jsem čekal. Nic jsem s tím nemohl dělat," řekl Vadlejch. Frydrych musel riskovat, aby se dostal mezi osmičku finalistů. "Ale hranice mezi tím, jestli se hod povede, nebo ne, je velice tenká, takže bohužel se nezadařilo," litoval. "Nebyl to dobrý den, ale doufám, že tu formu ještě prodám na konci roku," dodal.

"Ráno jsem se probudil a cítil, že by to mohl být můj den. Byl jsem natěšený na závod. Vím, jak hodit 90 metrů, a povedlo se – 90,30 je hodně daleko," řekl Röhler, jehož letošní světové maximum činí 91,28. Kvůli potížím se zády však nezávodil od mistrovství Evropy v Amsterodamu, kde skončil pátý, a nad jeho formou se vznášel otazník.

Jeho nejbližší soupeř Yego zaznamenal jediný platný pokus 88,24 hned na úvod, závěrečné dva pokusy kvůli zranění ani neabsolvoval. "Poranil jsem si tříslo. Ale zklamaný nejsem, mám stříbro a kvůli medaili jsem sem přijel," uvedl první keňský olympijský medailista v technické disciplíně.

Výsledky závodu oštěpařů:

1. Röhler (Něm.) 90,30, 2. Yego (Keňa) 88,24, 3. Walcott (Trin.) 85,38, 4. Vetter (Něm.) 85,32, 5. Kosynskyj (Ukr.) 83,95, 6. Ruuskanen (Fin.) 83,05, 7. Veselý 82,51, 8. Vadlejch 82,42, ...12. Frydrych 79,12.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články