Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ruské házenkářky vybojovaly zlato, obhájkyně z Norska berou bronz

Rio de Janeiro – Ženský turnaj v házené zná své vítězky. Ruské hráčky dosáhly na premiérové olympijské zlato. Ani poražené Francouzky však nesmutní, z Ria si odvážejí vůbec první medaile v historii Her. Třetí místo v olympijském turnaji házenkářek obsadily Norky, které porazily Nizozemsko výrazným rozdílem 36:26.

Házenkářky z Ruska se radují ze zlatých medailí
zdroj: ČT4 autor: REUTERS/Marko Djurica

Házenkářský turnaj v Riu vyhrály Rusky, ve finále porazily Francii 22:19 a po 36 letech navázaly na triumf Sovětského svazu z Moskvy. V novodobé historii Ruska jde o teprve druhý cenný kov, předtím dosáhly na stříbro v Aténách.

Skóre zápasu otevřela Francie, ani ne po třech minutách ale ruské hráčky vyrovnaly a zvyšovaly svůj náskok. Francouzky se nedokázaly přizpůsobit agresivní hře Sborné, která kontrolovala zápas a v poločase vedly 10:7.

Les Bleus se nedařilo ani v začátku druhé poloviny. V čtyřiatřicáté minutě se sice podařilo vyrovnat Allison Pineauové trefou do levého horního rohu, Rusky si však nenechaly zápas zkomplikovat a opět šli do rychlého vedení.

Sborná opouští turnaj bez porážky, jediné zaváhání přišlo v semifinále s Norskem, kde o vítězkách muselo rozhodnout prodloužení. Reprezentantky země galského kohouta dosáhly navzdory porážce ve finále historického úspěchu, pod pěti kruhy totiž nikdy žádnou z medailí nezískaly. Nejlépe dosud skončily v Aténách 2004 čtvrté.

Utkání házenkářek mezi Norskem a Nizozemskem
zdroj: REUTERS/Marko Djurica

Obhájkyně z Londýna uzmuly bronz

Stejné obsazení jako duel o olympijský bronz mělo i finále loňského mistrovství světa. Norky v něm nad Nizozemskem zvítězily podobně jednoznačně 31:23. Na norských reprezentantkách rozhodně nebylo znát zklamání ze semifinálové prohry v prodloužení.

V deváté minutě už vedly 9:2, jejich náskok pak už do poločasu vystoupal až na devět gólů. Nizozemská snaha o zdramatizování zápasu často narážela na brankářku Grimsböovou, která zneškodnila patnáct střel.

Norský tým tak po dvou předchozích triumfech získal další medaili, Nizozemky se mezi nejlepší kvarteto her probojovaly v Riu poprvé.

Házená - ženy:

O 3. místo:

Norsko - Nizozemsko 36:26 (19:13) Nejvíce branek: Mörková 7/3, Kurtovicová a Oftedalová po 6 - Grootová 6, Van der Heijdenová 5/4, Brochová 4.

Finále:

Rusko - Francie 22:19 (10:7) Nejvíce branek: Vjachirevová 5/1, Kuzněcovová a Dmitrijevová po 4 - Dembeleová 5, Pineauová 5/2. 

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam zápasu o bronz v házené: Norsko - Nizozemsko (Ž)
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy