Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Ač je sama kvalitní golfistkou, úlohu caddie si Koželuhová v Riu užívá

Rio de Janeiro – Na první pohled je hlavním úkolem caddie nošení golfového vybavení pro svého hráče. Eva Koželuhová, caddie české reprezentantky Kláry Spilkové, ale upozorňuje, že pro hráče je snad ještě důležitější mentální a technická podpora, které se hráči od svého caddie dostane.

Je nám líto, video expirovalo.
Koželuhová: Caddie je i morální podporou

Koželuhová je sama kvalitní golfistkou a účast na olympijském greenu si užívá. "Je to něco úžasného. Kláře jsem říkala, že jí budu nadosmrti vděčná, že mě sem vzala," řekla Koželuhová během rozhovoru v olympijském studiu České televize.

Spilková končila úvodní kolo turnaje v Riu na 51. příčce s výsledkem plus šest. Na nejlepší Thajku ztratila jedenáct úderů. Po nadějném začátku přišly komplikace na šestnácté čtyřparové jamce, na kterou Češka potřebovala šest úderů. A ani další jamku, třípar, na které poslala první ránu do bunkeru, nezahrála podle normy. Na závěrečné osmnáctce patovala na birdie, ale míček jamku těsně minul.

Klára Spilková se svým driverem v českých barvách
zdroj: Reuters autor: ANDREW BOYERS

Koželuhová upozorňuje, že právě v těchto okamžicích nastupuje caddie jako podpora hráče. "Prožívám s ní všechny zvraty. A pokud se stane něco jako dnes, nastává úloha psychologa, či morální podpory," přiblížila Koželuhová jen několik hodin po skončení středečního úvodního kola turnaje.

Caddie je hráči k ruce i co se týče techniky hry. "Když se chce hodně soustředit na ránu, měřím jí, kolik to má k jamce, na green, nebo nějakou členitost."

Velkou výhodu vidí Koželuhová v tom, že je se Spilkovou naladěna na jednu vlnu. "Jsme velice dobré kamarádky a po mentální stránce nám to funguje. Na všech turnajích, kde jsem s ní byla, jsme zahrály slušný výsledek. I proto si mě asi vybrala."

Rozdíl jedenácti úderů po prvním kole se může zdát propastný, na vylepšení skóre má Spilková ještě tři dny. "V golfu, když víte, kolik jste ztratili nějakou chybkou, je to hrozně málo," upozorňuje Koželuhová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články