Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vrcholy 12. dne OH: Postup oštěpařů, Gatlinův senzační konec a smolař Fuksa

Rio de Janeiro – Dvanáctý den olympijských soutěží přinesl českým barvám radost i zklamání. Kvalifikačním sítem neprošel kladivář Melich, deblkajakáři Havel se Štěrbou a poměrně kuriózně také kanoista Fuksa. Boj o medaile naopak nemine oštěpařskou trojici Vadlejch, Frydrych, Veselý. Atletickou bombou ovšem nepochybně bylo vystoupení Justina Gatlina v běhu na 200 metrů. Největší rival Usaina Bolta nepostoupil do finále. Vrcholící soutěže míčových sportů nabídly semifinálové triumfy německých a brazilských fotbalistů či senzační vyřazení házenkářů Chorvatska.

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Vadlejch, Frydrych i Veselý budou bojovat o medaile

Pětadvacetiletý Jakub Vadlejch se představí na velké akci ve finále poprvé v kariéře. Před cestou do Ria de Janeiro si vylepšil na mítinku v Kolíně osobní rekord na 87,20 metru a v kvalifikaci dobrou formu potvrdil, když třetím pokusem překonal limit 83 metrů. Potřebnou délku měl také pokus Petra Frydrycha. Stoprocentní bilanci českých oštěpařů následně zkompletoval Vítězslav Veselý.

Gatlin nepostoupil do finále dvoustovky

Justin Gatlin se neprobojoval do finále olympijského závodu na 200 m. Americký sprinter doběhl ve třetím semifinálovém rozběhu až třetí a postup časem mu unikl o čtyři setiny. Naopak Jamajčan Usain Bolt udělal další krok k obhajobě zlaté medaile svým nejlepším letošním časem 19,78.

Je nám líto, video expirovalo.
Konečné semifinále na 200 m pro Justina Gatlina a Yohana Blakea

Fuksův postup organizátoři přehodnotili, finále B čeká i Havla se Štěrbou

Kanoista Martin Fuksa pojede na olympijských hrách v závodu na 200 metrů pouze finále B. Kvůli chybě organizátorů byly změněny výsledky, ve kterých dlouho figuroval jako účastník hlavního finále. 

Český reprezentant však o medaili nakonec bojovat nebude. Podle předem daných kritérií se ze tří semifinále kvalifikovali do boje o cenné kovy dva nejrychlejší kanoisté a další dva z třetích míst podle dosažených časů. Fuksa dojel čtvrtý, přesto ho výsledkový systém dlouho chybně evidoval jako postupujícího časem.

Jana Štěrbu a Daniela Havla, deblkajakáře a členy bronzového čtyřkajaku z Londýna, rovněž čeká pouze finále poražených. V semifinále skončili i kvůli zdravotním problémům druhého jmenovaného čtvrtí. 

Thompsonová je sprinterskou královnou, Američanky dominovaly v dálce a na překážkách  

Jamajčanka Elaine Thompsonová ovládla po nejkratším sprintu i závod na 200 metrů. Další atletická finále patřila Američankám, které ve skoku do dálky obsadily první dvě místa a v běhu na 100 metrů překážek si rozebraly dokonce všechny medaile. Dálku vyhrála Tianna Bartolettaová osobním rekordem 717 centimetrů, nad překážkami excelovala Brianna Rollinsová.

Kipruto vyhrál závod na 3000 metrů překážek a potvrdil nadvládu Keňanů

Běh na 3000 metrů překážek vyhrál Conseslus Kipruto, jenž se postaral o devátý keňský triumf v této disciplíně za sebou. Obhájce londýnského zlata Ezekiel Kemboi doběhl třetí, po diskvalifikaci za vyšlápnutí z dráhy však o bronz následně přišel. Druhý doběhl Američan Evan Jager, na třetí místo se posunul Francouz Mahiédine Mekhissi.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále běhu mužů na 3000 m steeplechase

Ičová jako první žena bere individuální zlato ze čtvrtých Her v řadě

Japonská zápasnice Kaori Ičová otočila v posledních vteřinách finálový duel kategorie do 58 kg s Ruskou Valerií Koblovovou a získala olympijské zlato. Stala se první ženou, které se podařilo v individuální soutěži umístit na nejvyšším stupni na čtyřech Hrách za sebou.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam zápasu do 48 kg, 58 kg, 69 kg (Ž)

Helcelet je po první dnu čtrnáctý, vede suverén Eaton

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet je po prvním dnu olympijské soutěže na čtrnáctém místě ziskem 4218 bodů. Jiřímu Sýkorovi patří 23. příčka za součet 3941 bodů. V čele je suverénní Američan Ashton Eaton, který míří za obhajobou zlaté medaile. Světový rekordman vede jasně o 121 bodů před Němcem Kaiem Kazmirekem.

Melich na finále nedosáhl

Kladivář Lukáš Melich se do finále nedostal, k postupu mu chybělo 33 centimetrů. V kvalifikaci hodil 73,14 metru a obsadil 15. místo. Ve finále bude překvapivě chybět i jasná jednička letošních světových tabulek Pawel Fajdek. Dvojnásobný mistr světa poslal kladivo jen do vzdálenosti rovných 72 metrů. Polští fanoušci se po jeho výpadku nicméně mohou upnout na Wojciecha Nowického, který kvalifikaci vyhrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Melich: Co mi zvlášť chybí, je rychlost

Spilková je po první dnu jednapadesátá 

Golfistka Klára Spilková zahrála v úvodním kole olympijského turnaje šest ran nad normu hřiště a patří jí 51. příčka. S výsledkem mínus šest vede Ariya Jutanugarnová z Thajska o jeden úder před bývalou světovou jedničkou Pak In-pe a její korejskou krajankou Kim Si-jong.

Brazilci a Němci postoupili do finále olympijského turnaje

Fotbalisty pořadatelské země nasměroval k triumfu už po patnácti vteřinách kapitán Neymar a postaral se o nejrychlejší gól v historii soubojů pod pěti kruhy. Hvězdný útočník Barcelony navíc přidal další trefu z penalty a dvě asistence. O zlato se domácí utkají s Německem, které vyhrálo 2:0 nad Nigérií.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih semifinálového utkání Brazílie - Honduras

Házenkáři Polska senzačně vyřadili Chorvatsko

Naši východní sousedé porazili vítěze skupiny A z Chorvatska 30:27, čímž se postarali o největši překvapení čtvrtfinálových klání. Už první půli vyhráli svěřenci Talanta Duyshebaeva rozdílem čtyř branek a vypracovaný náskok uhájili až do konce. Chorvaté, bronzoví medailisté z předcházejících Her, tak v Riu překvapivě končí.

Házenkáři Polska slaví postup do semifinále OH
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články