Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Veslaři Helešic s Podrazilem: Máme před sebou ještě spoustu šampionátů a chceme uspět

Lipno nad Vltavou – Čeští veslaři Lukáš Helešic a Jakub Podrazil obsadili na olympiádě v Riu v kategorii dvojka bez kormidelníka sedmé místo. Nadějná veslařská dvojice zůstává trochu ve stínu medailistů, ale po komplikované přípravě, kdy Podrazil musel celou sezonu kvůli nemoci vynechat, považují sedmou příčku na olympijských hrách za obrovský úspěch. Mladí veslaři chtějí uspět na dalších šampionátech i na příští olympiádě. Helešic s Podrazilem se v úterý vrátili s dalšími 35 sportovci do Čech, kde celou výpravu přívítaly davy fanoušků v olympijském parku na Lipně.

Helešic s Podrazilem se radují z vítězství v B finále
zdroj: Reuters autor: Murad Sezer

Olympijský příběh dvojice veslařů začal už před dvěma lety, kdy se poprvé společně posadili do lodě, brzy se ale objevily zdravotní komplikace Jakuba Podrazila. "Letos jsme spolu druhým rokem, ale měli jsme přestávku. Jakub byl nemocný, tak jsme se museli na chvíli rozdělit. Ale vrátili jsme se k sobě a dokázali jsme si vyjet místo na olympijských hrách," vysvětlil Podrazilův parťák Helešic.

"Celé to bylo takové složité, protože my jsme spolu začali jezdit loni, někdy v březnu. A v červenci mi zjistili něco na srdci, takže jsem musel celou sezonu vynechat, Lukáš jezdil s náhradníkem a to mistrovství světa se jim úplně nepovedlo. Takže my jsme vlastně spolu prakticky nezávodili. Na začátku této sezony jsme se spolu dali znova dohromady a museli jsme jet kvalifikaci, protože loni jsem byl nemocný," popsal složitou situaci českého páru Helešic.

Úspěch dvou mladých veslařů na olympiádě v Riu zůstává trochu upozaděný oproti výsledkům ostatních českých sportovců. Přesto lze označit za zázrak, že duo Helešic-Podrazil dokázalo vyhrát finále B a obsadit tak 7. místo na světě. "Chtěl bych říct, že na to, jak dlouho jsme spolu nejezdili, tak to dopadlo velmi dobře. Spousta lidí kolem nás říkala, že ta naše disciplína – dvojka bez kormidelníka – je nejtěžší, co se týče techniky. Takže sedmé místo na dvojce bez kormidelníka je prostě skvělé," řekl nadšeně Helešic.

Helešicovi je dvacet, Podrazilovi čtyřiadvacet, mladá dvojice chce ve stejné sestavě nadále pokračovat a sbírat další úspěchy. "Určitě budeme v téhle sestavě pokračovat i dál. Máme ještě spoustu olympijských her a šampionátů před sebou a chceme uspět," řekl Helešic.

Veslaře společně s dalšími členy české výpravy vítaly v olympijském parku davy fanoušků. "To přivítání je krásné, nikdy jsem to ještě tohle nepocítil. Lidi jsou strašně příjemní, tleskají, usmívají se na nás. A myslím si, že my jim to vracíme těmi výsledky," vysvětlil nadšený Podrazil. "Je to super, teď jsem tu ovládl celý dav a všichni mě poslouchali, to je dobré," dodal Podrazilův parťák.

Veslařské duo se z Ria vrátilo s úsměvem, i když podmínky pro veslaře nebyly na olympiádě v Brazílii ideální. Českým sportovcům to však dobrou náladu nezkazilo. "Bylo to ze začátku takové kostrbaté, ale to je každá olympiáda. Když jsem byl před čtyřmi lety v Londýně, tak třeba jeden den něco nefungovalo a druhý den to bylo perfektní. Tady něco nefungovalo a zlepšilo se to třeba až za týden. Ale myslím si, že na místní poměry to byla úspěšná olympiáda a povedlo se jim to," dodal na závěr Podrazil.

Je nám líto, video expirovalo.
Helešic s Podrazilem: Olympiáda je pro nás velká zkušenost
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články