Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Série australských basketbalistek končí. USA vyzve v boji o finále Francie

Rio de Janeiro - Basketbalistky Austrálie podlehly ve čtvrtfinále olympijského turnaje mistryním Evropy ze Srbska 71:73 a poprvé od Barcelony 1992 nebudou mít pod pěti kruhy medaili. Srbky tak vyzvou v semifinálové bitvě tým ze Španělska, Američanky půjdou proti Francii.

Zklamané basketbalistky Austrálie
zdroj: Reuters autor: Jim Young

V Riu přitom Australanky, které se v úspěšné éře staly také v roce 2006 mistryněmi světa, vyhrály bez porážky základní skupinu, zatímco jejich soupeřky uspěly jen proti Číně a Senegalu.

Ve čtvrtfinále se ale odehrála vyrovnaná bitva, v níž měly nečekaně v koncovce navrch Srbky. Ana Dabovičová k senzačnímu postupu přispěla 24 body, opora USK Praha Sonja Petrovičová byla třetí nejlepší střelkyní týmu s 13 body.

"Srbsko tu píše historii. Je mi ctí být součástí tohoto týmu," řekla dojatá Danielle Pageová, americká rodačka, jež vlastní srbské občanství teprve od loňského března.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam čtvrtfinále basketbalu: Španělsko–Turecko (Ž)

Australskému týmu nepřinesly vítězství výkon Elizabeth Cambageové, autorky 29 bodů a 11 doskoků, ani podkošová převaha. "Zabily nás ztráty. Moc jsme zahazovaly míč," komentovala 26 ztracených míčů pětatřicetiletá Penny Taylorová, jež se na olympiádě loučí s reprezentací a po sezoně WNBA ukončí celou kariéry. "Je to zklamání, ale soupeř zaslouží uznání, hrál dnes dobře," dodala hvězda týmu.

Srbky, které vloni premiérově vyhrály evropský šampionát, se v semifinále utkají se Španělkami. Úřadující vicemistryně světa, které před čtyřmi lety na olympijských hrách v Londýně chyběly, porazily Turecko 64:62 dvoubodovým košem Anny Cruzové v poslední sekundě.

Američanky s přehledem přehrály Japonsko

V dalším čtvrtfinále přehrály Spojené státy Japonsko 110:64. Přesvědčivý výsledek ale poněkud ukrývá fakt, že Japonky byly hlavně v prvních dvou čtvrtinách možná nejlepším soupeřem Američanek na turnaji. Ve druhé polovině klání ale převážila kvalita a zkušenosti na straně favoritek.

"Byl to jeden z nejtěžších soupeřů, proti kterým jsem na olympiádách hrála," řekla po utkání hvězda amerického týmu Diana Taurasiová. "Jejich styl na vás vyvíjí pravdu velký tlak a v první polovině utkání jsme ho dost vnímali".

Američanky Britney Grinerová a Elena Donnová
zdroj: Reuters

V prvním dějství dokonce Japonky v jednu chvíli stáhly skóre na 46:44, od té doby ale USA rozdíl soustavně navyšovaly. Asijský tým se mohl utěšovat tím, že průměrný rozdíl Američanek v Riu je 44,6 bodu a proti týmu s historickou vzájemnou bilanci 64 výher a jen tří porážek neměly sebemenší šanci.

Rozdíl 46 bodů byl druhým největším na turnaji poté, co v úvodním zápase Američanky vyhrály nad Senegalem 121:56 a překonaly vlastní historický rekord olympijských her v rozdílu skóre.Sedm Američanek si v utkání připsalo dvouciferný počet bodů a s 19 body jim vládly zmíněná Diana Taurasiová a Maya Mooreová.

zdroj: Reuters

Francouzky v tvrdém boji o každý bod postoupily přes Kanadu

Američanky vyzve v souboji o finále tým Francie. Oproti předchozímu zápasu nabídlo večerní klání s Kanadou zcela jiný obraz. V utkání dominovaly obrany a prakticky celý zápas týmy bodově držely krok. Třetí čtvrtina skončila shodně 50:50.

Sedm minut před koncem se však Francouzky odpoutaly na šestibodový rozdíl a od té doby mírnou převahu držely. Ve vyhroceném závěru Kanada taktéž doplatila na nedisciplinovanost. Evropanky tak vyhrály 68:63.  

Basketbalový turnaj - ženy:

Čtvrtfinále: Srbsko - Austrálie 73:71 (20:20, 35:37, 51:52), Španělsko - Turecko 64:62 (12:17, 29:25, 42:47), USA - Japonsko 110:64 (30:23, 56:46, 81:59), Francie - Kanada 68:63 (16:25, 32:37, 50:50).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články