Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Basketbalisté Španělska zdolali Argentinu a postupují, Brazilci i přes výhru končí

Rio de Janeiro – Úřadující mistři Evropy ze Španělska se po vlažném startu do olympijského turnaje prezentují vynikajícími výkony. V závěrečném střetnutí proti Argentině navázali na předcházející demolici Litvy. Stejně bodů jako stříbrní medailisté z londýnských Her však mají i zbylí tři postupující - první Chorvatsko, třetí Litva a čtvrtá Argentina. Vyřazovací boje naopak těsně unikly domácím Brazilcům.

Španěl Pau Gasol (uprostřed) v utkání proti Argentině
zdroj: REUTERS autor: Jim Young

Basketbalisté pořadatelské země své závěrečné utkání ve skupině bez větších problémů zvládli, afrického soupeře porazili 86:69 a s velkým očekáváním vzhlíželi k duelu Argentiny se Španělskem. K postupu do čtvrtfinále potřebovali vítězství odvěkého rivala. Hráči z Pyrenejského poloostrova však drželi otěže duelu od úvodních minut pevně ve svých rukou.

Během první čtvrtiny si vypracovali desetibodový náskok, který postupně navyšovali. Jihoamerického soupeře výrazně přehrávali a konečné skóre 92:73 vypovídá o rozložení sil na palubovce vše. Evropské šampiony táhla především dvojice Rudy FernandezPau Gasol. Prvně jmenovaný zaznamenal 23 bodů, hvězda NBA přidala dalších devatenáct.  

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam basketbalu: Španělsko - Argentina (M)

Ani 26 bodů a 11 asistencí Mantase Kalnietise nestačilo Litevcům k výhře nad Chorvatskem. Reprezentanti pobaltského státu tak během jednoho dne klesli z prvního na třetí místo. Čtvrtfinále sehrají proti Austrálii.

Naopak svěřenci Aleksandara Petroviče si závěrečným triumfem zajistili nejlepší výchozí pozici pro play-off. Zářil zejména Bojan Bogdanovič, autor 22 bodů, jemuž zdatně sekundoval s devatenácti body a šesti asistencemi Krunoslav Simon.

Basketbal - muži:

Skupina B:

Nigérie - Brazílie 69:86 (16:15, 31:42, 52:59)

Španělsko - Argentina 92:73 (25:15, 48:35, 71:57)

Litva - Chorvatsko 81:90 (21:13, 41:47, 55:75)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články