Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Zázračné Američanky vypadly, Zéland převálcoval světovou trojku

Rio de Janeiro – Pozemním hokejistkám Spojených států se na turnaji až nevídaně dařilo, jejich spanilou jízdu ale ve čtvrtfinále ukončilo Německo. S Hrami se loučí také Austrálie, která po předchozím vyřazení mužského týmu poprvé od roku 1984 nepřiveze domů medaili v této disciplíně.

Hokejistky USA v utkání s Německem
zdroj: ČT4 autor: Vasily Fedosenko

V Londýně Američanky skončily poslední, v Riu překvapivě s přehledem vyhrávaly jeden zápas za druhým. V základní skupině si došláply i na silné Australanky či favorizované hráčky z Argentiny. Vítěznou lajnu pozemním hokejistkám z USA přerušila nejprve Velká Británie v základní skupině. Ve čtvrtfinále je poslalo domů Německo 2:1.

Němky od začátku držely hru v útočném pásmu a soupeřky k ničemu nepouštěly. Skóre otevřela Marie Maversová v první čtvrtině, těsně před jejím koncem vedení Německa navýšila Lisa Altenburgová vysokou střelou z backhandu.

Američanky nedokázaly využít trestného rohu na konci třetí části. Necelé čtyři minuty do konce utkání ale svitla naděje po vstřelené brance Katelyn Falgowskiové, ale vyrovnat se už USA navzdory šancím nepodařilo. Německo si zahraje o medaile poprvé od zlatého vítězství na OH v Athénách.

Američanky sice v klíčovém momentu selhaly, o trhák se ale postaral Nový Zéland. Ve čtvrtfinálovém zápase vyřadil ženskou světovou trojku, Austrálii porazil vysokým rozdílem 4:2.

Zásadní postavou utkání byla Anita McLarenová ze Zélandu, která vstřelila dvě branky a na třetí přihrála. Stejného počtu gólů dosáhla také Australanka Kathryn Slatteryová, z toho druhý padl osmdesát vteřin před koncem za stavu 4:1. Na vyrovnání se už vyčerpaná Austrálie nezmohla.

Po předchozím zdrcujícím vyřazení mužského týmu v zápase s Nizozemskem je to vůbec poprvé od roku 1984, co protinožci nepřivezou domů medaili z pozemního hokeje.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam čtvrtfinále pozemního hokeje: USA–Německo (Ž)

Na Zéland čekají v semifinále Britky, jimž se neubránily hokejistky Španělska a ve vzájemném čtvrtfinálovém utkání podlehly týmu Spojeného království 3:1. Vítězný tým poslala do vedení Georgie Twiggová zužitkováním trestného rohu ve dvanácté minutě zápasu, o druhou branku se postarala o deset minut později Helen Richardson-Walshová.

Velká Británie přidala vzápětí ještě jeden gól a neslevila z nasazeného tempa až do poslední čtvrtiny, kde se Španělsko zmohlo aspoň na čestnou, závěrečnou trefu svého působení na turnaji pozemních hokejistek.

Mnohem blíže k otočení zápasu měla Argentina, která změřila síly s Nizozemskem. Skóre otevřela hned v páté minutě Lidewij Weltenová, přesně o dvacet minut později se trefila Laurien Leurinková a trestný roh na konci třetí čtvrtiny zařídil, že Holanďanky vedly už 3:0.

Ve stejné čtvrtině ale hokejistky Nizozemska nasbíraly hned tři žluté karty. Argentina oslabení svých soupeřek využila ke snížení, první gól jihoamerického týmu zařídila Florencia Habifová. Na rozdíl jediné branky svůj tým přiblížila trestným rohem Delfina Merinová sedm minut před koncem utkání, ani tady ale k otočení zápasu nedošlo a postupující Nizozemsko se tak ve středečním semifinále střetne s Německem.

Pozemní hokej, ženy, čtvrtfinále:

Nový Zéland - Austrálie 4:2 (2:0)

USA - Německo 1:2 (0:2)

Velká Británie - Španělsko 3:1 (3:0)

Nizozemsko – Argentina 3:2 (2:0)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články