Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Petrunias má zlato z kruhů, přeskok patří Ri Se-kwangovi. Bilesová bere z kladiny "jen" bronz

Rio de Janeiro - Olympijským vítězem na kruzích se stal úřadující mistr světa i Evropy na tomto nářadí Řek Eleftherios Petrunias. Stříbro na Hrách v Riu de Janeiro získal domácí gymnasta Athur Zanetti, obhájce olympijského zlata z Londýna. Další mistr světa Ri Se-kwang z KLDR si pohlídal svou dominantní disciplínu a na přeskoku si vedl nejlépe. Dvě medaile získal Rus Denis Abljazin, který byl stříbrný v přeskoku a bronzový na kruzích. V součtu se stříbrem ze soutěže družstev získal v Riu tři cenné kovy. Američanka Simone Bilesová pět zlatých medailí na jedné olympiádě nezíská, o šanci se připravila velkou chybou na kladině.

Eleftherios Petrunias
zdroj: ČTK/AP

Petrunias zvítězil díky nejlepšímu provedení. Za svou sestavu získal rovných 16 bodů a Zanettiho nechal za sebou přibližně o čtvrt bodu. Zlepšení známky z kvalifikace pomohlo k bronzové medaili Abljazinovi, který má po stříbru ze soutěže družstev druhý cenný kov na těchto hrách. Celkem je to jeho čtvrtá olympijská medaile.

Nejobtížnější sestavu měl vítěz kvalifikace Číňan Liou Jang, ale dvě poměrně výrazné chyby ho srazily až na čtvrtou příčku. Získal o tři desetiny bodu méně než v kvalifikaci.

Mistr světa z KLDR přeskočil své soupeře

Ri Se-kwang svým finálovýmn výkonem ještě vylepšil známku, se kterou vyhrál kvalifikaci. Za dva přeskoky získal průměrně 15,691 bodu a potvrdil, že od roku 2014 vládne světovým soutěžím. Abljazin za ním zaostal o 0,175 bodu. Těsný souboj o bronz vyhrál Japonec Kenzo Širai, který v neděli pokazil prostná a jako favorit skončil až čtvrtý.

Získal naprosto shodnou známku jako pětatřicetiletý Rumun Marian Dragulescu, ale díky lepšímu provedení se při bodové shodě dostal před něj. Majitel sedmnácti zlatých medailí z evropských a světových šampionátu tak při čtvrté olympijské účasti další cenný kov nepřidá. Z her v Aténách v roce 2004 má jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam sportovní gymnastiky: kruhy (M), přeskok (M), kladina (Ž)

Bilesová na kladině ztratila šanci na pět zlatých

Bilesová se musela chytnout kladiny, aby zabránila pádu, a skončila až třetí. Olympijskou šampionkou se stala Nizozemka Sanne Weversová. Bilesová má zatím z Ria tři zlaté medaile, vyhrála víceboj a přeskok a byla členkou suverénního amerického týmu. Čtvrté zlato, kterým by se vyrovnala Čáslavské a Latyninové, může získat v úterý v prostných. Dnes jejího zaváhání dokonale využila Weversová, která díky vyšší obtížnosti sestavy odsunula na druhé místo Američanku Lauren Hernandezovou.

Bilesová v předchozích vystoupeních v Riu udivovala jistotou, ale osudným se jí stalo salto vpřed. Dopadla na okraj kladiny, zavrávorala a v předklonu se oběma rukama opřela o nářadí. Známkou 14,733 bodu si ve srovnání s kvalifikací o devět desetin pohoršila. Dostala se sice do vedení, ale po ní nastupovalo ještě pět gymnastek.

Simone Bilesová
zdroj: ČTK/AP

Sen o pěti zlatých medailích se Bilesové rozplynul hned po první z nich. Čtyřiadvacetiletá Weversová, která byla na loňském MS na kladině stříbrná hned za Bilesovou, zacvičila svou originální sestavu bez velké chyby a získala 15,466 bodu. Ještě dokonalejší provedení po ní měla další členka amerického týmu Hernandezová, ale o dvě desetiny nižší známka za obtížnost ji poslala na druhou pozici. Američanka se to snažila zvrátit protestem, ale neuspěla.

Sportovní gymnastika - finále:

Muži:

Kruhy: 1. Petrunias (Řec.) 16,000, 2. Zanetti (Braz.) 15,766, 3. Abljazin (Rus.) 15,700, 4. Liou Jang (Čína) 15,600, 5. Radivilov (Ukr.) 15,466, 6. Chao Jou (Čína) 15,400, 7. Pinheiro-Rodrigues (Fr.) 15,233, 8. Goossens (Belg.) 14,933.

Přeskok: 1. Ri Se-kwang (KLDR) 15,691, 2. Abljazin 15,516, 3. Širai (Jap.) 15,449, 4. Dragulescu (Rum.) 15,449, 5. Nagornyj (Rus.) a Verňajev (Ukr.) oba 15,316, 7. González (Chile) 15,137, 8. Radivilov 15,033.

Ženy:

Kladina: 1. Weversová (Niz.) 15,466, 2. Hernandezová 15,333, 3. Bilesová (obě USA) 14,733, 4. Boyerová (Fr.) 14,600, 5. Saraivaová (Braz.) 14,533, 6. Fan I-lin (Čína) 14,500, 7. Ponorová (Rum.) 14,000, 8. Onyshková (Kan.) 13,400.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články