Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Thor by záviděl. Polská kladivářka Wlodarczyková hodila světový rekord

Rio de Janeiro - Polská kladivářka Anita Wlodarczyková zlepšila v olympijském finále vlastní světový rekord. Favoritka soutěže hodila třetím pokusem 82,29 m a získala první olympijské zlato. Světový rekord utekl v běhu na tři kilometry Ruth Jebetové z Bahrajnu o necelou vteřinu.

Polská kladivářka Anita Wlodarczyková
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

Ke svému dosavadnímu historickému maximum z loňského mítinku v polském Wladyslawowu přidala jeden metr a 21 centimetrů. Jednatřicetileté Polce se podařilo už v druhém pokusu zvládnout olympijský rekord, když o 40 centimetrů přehodila osmdesátimetrovou hranici. V dalším pokusu počtvrté v kariéře překonala světový rekord. Je to už třetí atletický světový rekord na hrách v Riu po desítce žen a mužské čtvrtce.

Polská rekordmanka si na zlato věřila, ale na rekord příliš nemyslela. "Před třetím hodem jsem cítila sílu a věděla jsem, že to je ta nejlepší chvíle. Po mnoha letech tvrdé práce jsem na vrcholu," řekla po finále novinářům.

Zlatý dárek k máminým narozeninám

Svůj dosavadní nejlepší výkon překonávala ve velkém horku, kvůli němuž si polévala hlavu studenou vodou. "Po světovém rekordu jsem cítila výbuch nadšení. Ale teď jsem extrémně unavená. Tenhle den byl nejlepší v mém životě. Pořád bojuji, abych se zlepšovala výkony," uvedla nejlepší světová kladivářka. V den svých narozenin jí z tribuny fandila i její maminka.

Rekord, který platil až do dnešního závodu, překonala Wlodarczyková ve finále ještě jednou, když v páté sérii předvedla výkon 81,74 metru. Celou soutěž jasně ovládla. Druhou Číňanku Čang Wen-siou porazila o pět a půl metru a vylepšila stříbro z Londýna. Bronz vybojovala v britském rekordu 74,54 metru Sophie Hitchonová. Wlodarczyková překonala světový rekord popáté v kariéře.

Vývoj ženského světového rekordu v hodu kladivem:

Na třech kilometrech překážek byl světový rekord na spadnutí

Doslova krůček od světového rekordu byla v atletických soutěžích také devatenáctiletá Ruth Jebetová z Bahrajnu, která suverénně vyhrála běh na 3000 m překážek. Do cíle doběhla v druhém nejlepším čase historie 8:59,75, přičemž světový rekord je 8:58,81.

Devatenáctiletá rodačka z Keni vylepšila o 22 setin vlastní letošní světové maximum a za nejlepším výkonem historie Rusky Gulnary Galkinové z olympijských her v Pekingu zaostala o necelou sekundu. Druhou Keňanku Hyvin Jepkemoiovou předčila juniorská mistryně světa o více než sedm sekund.

Výsledky atletiky:

  Finále:

Ženy:

Kvalifikace a rozběhy:

Muži:

Ženy:

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články