Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Po půl století nemá čtvrtka rekordmana z USA. Vždy jsem o tom snil, řekl Van Niekerk

Rio de Janeiro – Pozornost byla upřena především na jiné závodníky. On však v osmé dráze vystřelil a cílem prolétl v čase 43,03 nejenom jako vítěz, ale také jako nový světový rekordman na 400 metrů. Jihoafričan Wayde van Niekerk tak svým výkonem zaujal více než třeba triumf Usaina Bolta na stovce a ukončil dlouholetou nadvládu Američanů v rekordních tabulkách disciplíny.

Jihoafričan Wayde van Niekerk po světovém rekordu v běhu na 400 metrů
zdroj: ČTK/AP

Světový rekord v běhu na 400 metrů byl více než půl století doménou amerických čtvrtkařů. Výkon Leeho Evanse z Mexika 1968 vydržel 20 let, než ho překonal Harry Reynolds. Toho zase z rekordních tabulek po 11 letech vymazal legendární Michael Johnson. Po nedělním finále čtyřstovky na olympijských hrách v Riu je vše jinak. 

Čtyřiadvacetiletý mistr světa Van Niekerk z loňského roku byl přitom v předstartovních prognózách až třetím vzadu za Kiranim Jamesem z Grenady a Američanem LaShawnem Merrittem. Všichni tři se po polovině trati drželi zhruba na stejné úrovni, potom však Van Niekerk předvedl v krajní osmé dráze nevídané zrychlení a oběma soupeřům utekl "o parník".

Johnsonovo 17 let staré maximum vylepšil vlajkonoš jihoafrické výpravy na letošních hrách o 15 setin a bývalý rekordman, který závod komentoval pro jednu z amerických televizí, označil jeho výkon za masakr.

"Věřil jsem, že můžu překonat světový rekord. O téhle chvíli jsem vždy snil," svěřil se rodák z Kapského Města, jenž se v počátcích kariéry zaměřoval na poloviční trať.

Je nám líto, video expirovalo.
Van Niekerk zaběhl na trati 400 metrů světový rekord

Letos na jaře pokořil na stovce magickou desetisekundovou hranici a stal se prvním člověkem, který zaběhl stovku pod 10, dvoustovku pod 20 a čtyřstovku pod 44 sekund.

Když se ho novináři po vítězství ptali, co říká na to, že jej někteří podezírají z dopingu, odpověděl: "Vím, že to není pravda." Nezapomněl pochválit svou čtyřiasedmdesátiletou trenérku Ans Bothaovou. "Je to úžasná žena. Jsem jí moc vděčný za to, kde teď jsem, a plně jí důvěřuji," prohlásil Van Niekerk.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články