Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vyrovná dráhař Kenny rekordmana Hoye? Dělí ho jeden krok

Rio de Janeiro – Není úspěšnějšího britského sportovce, jenž by v historii olympiády získal více zlatých medailí než Chris Hoy. Legenda dráhové cyklistiky jich nasbírala šest. V úterý by ho mohl ale vyrovnat jiný dráhař. Jen jeden triumf dělí od rekordu Jasona Kennyho, který už v Riu de Janeiro získal dva nejcennější kovy a na třetí si brousí zuby.

Jason Kenny se zlatou medailí na OH v Riu de Janeiro
zdroj: ČTK/PA autor: David Davies

Kenny dokázal ve sprintu svou velikost. Dostal se do finále na třetích Hrách za sebou. S přehledem ustál, když ho v semifinále zaskočil v první jízdě pozdější držitel bronzu Denis Dmitrijev z Ruska. Nevykolejil ho tlak spojený s velkým očekáváním, ale ani skutečnost, že bitvu o zlato musel podstoupit proti kamarádovi Callumu Skinnerovi, s nímž je dokonce ubytovaný na pokoji a oba rovněž byli ve vítězném sprinterském týmu.

"Tohle zlato je něco mimořádného, doopravdy jedinečného," prohlásil Kenny a nastínil také, jak si na závod nastavil hlavu. "Závodil jsem tak, jako kdybych závodil sám proti sobě. A kdybych nedokázal porazit sám sebe, znamenalo by to, že něco nedělám správně," prohlásil Kenny, v němž nedělní finále se Skinnerem vyvolalo vzpomínky na start v Pekingu.

Před osmi lety načal při své premiéře pod pěti kruhy medailovou sbírku zlatem v týmovém sprintu a přidal ještě stříbro mezi jednotlivci po porážce právě s Hoyem. Sám tehdy prohrál finále rovněž už ve dvou jízdách. "Opravdu zvláštní pocit. Vrátilo mě to zpátky do Pekingu. Dobře si pamatuju, jak jsme to ráno před závodem seděli s Chrisem na snídani. A teď to bylo dost podobné. Ale já si to užíval, doopravdy jsem si to užil," ujistil Kenny.

"Poté, co jsem byl v Londýně na startu pouze sám, když byl povolený pouze jeden závodník z jedné země, je tohle mnohem lepší zkušenost. Můžete si to vychutnat s někým, kdo za tou medailí podstoupil stejnou cestu," doplnil rodák z Boltonu Kenny.

A přes porážku si finále podle všeho užíval i Skinner. "Já mu pořád říkal, jak hrozně jsem silný, načež on mi neustále odpovídal, jak dobře se cítí," přiblížil Skinner vzájemné hecování. "Nemůžete si pak pomoct, abyste se nesmáli, když říkáte takové věci. Bylo to všechno jen v dobrém," řekl Kenny.

Skinner dobře věděl, že prohrál s tím nejlepším, kdo byl ve startovní listině. "Jason si to zlato stoprocentně zasloužil, byl lepší takticky, ale i v nohách. Pořád tak vyhlížím první vítězství nad ním," připustil třiadvacetiletý Skinner, jenž je mnohými označován za jezdce, který by měl britský tým v blízké budoucnosti táhnout.

Podobné to bylo i v Kennyho případě, když se ukázal jako nejlepší možný nástupce velikána Hoye poté, co šestinásobný olympijský šampion po domácích OH v Londýně ukončil kariéru. "Je to rozhodně dobré pro tým. Víme, že potřebujeme jeden druhého. Callum teď udělal poslední krok vzhůru a máme opravdu silné družstvo," pochvaloval si Kenny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články