Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ve skupině A basketbalistů postupují všichni favorité. Loučí se Venezuela a Čína

Rio de Janeiro - Basketbalová skupina A mužů má za sebou kompletní program. Navzdory pověsti a očekávání přineslo hlavně nedělní vystoupení amerických basketbalistů znovu neobvyklé drama. Po Austrálii a Srbsku je trápila i Francie, nicméně hvězdy z NBA utkání kontrolovaly a dovedly ho k výhře 100:97. A to zejména zásluhou Klaye Thompsona, který dal 30 bodů včetně sedmi trojek.

Zápas USA - Francie
zdroj: ČTK/AP

Francie nastoupila bez svého klíčového hráče Tonyho Parkera, kterého trenér šetřil na důležitější zápasy. Jeho místo zaujal Thomas Heurtel a vedl si velmi dobře, když nasbíral 18 bodů, osm doskoků a devět asistencí. Spolu s Nandem De Colem drželi svůj tým neustále na dostřel. 

Američané sice měli převahu a vedli, ale nedařilo se jim soupeře zlomit. Vždy, když se Francie přiblížila, znovu zapli, utekli na dvouciferný rozdíl, pak znovu polevili a vrátili soupeře do hry.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam basketbalu: USA - Francie (M)

Stalo se to i v poslední čtvrtině, kdy se pět minut před koncem přiblížila Francie na pouhé čtyři body. Jenže pak Kyrie Irving v pádu nahodil pro Kevina Duranta na smeč a po trojce Carmela Anthonyho to bylo znovu o deset bodů. Bronzoví medailisté z mistrovství Evropy snížili na tři body až trojkou v poslední vteřině. Irving měl vedle deseti bodů také 12 asistencí, Durant přidal 17 bodů.

V dalším utkání vyhrála Austrálie nad Venezuelou 81:56 a pojistila si tak druhé místo za USA.

zdroj: Reuters

Čína odjíždí domů s fiaskem

Basketbalisté Číny se i v pátém zápase na turnaji v Riu museli vyrovnat s prohrou. Srbsko je deklasovalo výrazným rozdílem 94:60 a zajistilo si tak pohodlný postup do vyřazovací fáze. Samotný zápas byl vyrovnaný vlastně jen první čtvrtinu, kdy Číňané drželi krok. Postupem času ale jejich soupeř rozdíl stále navyšoval.

Číňané se tak loučí s turnajem nejhorším výkonem v celé skupině. Například i proti USA dali více bodů než v nedělním večerním zápase. Kromě Číny tak v rámci skupiny B jede předčasně domů také Venezuela.

Naopak k favorizovaným Spojeným státům se přidá do kvartetu postupujících Austrálie, Francie a na posledním postupovém místě právě Srbsko. 

BASKETBAL - MUŽI

Skupina A:

USA - Francie 100:97 (30:24, 55:46, 81:69)

Austrálie - Venezuela 81:56 (16:6, 32:25, 53:43)

Srbsko - Čína 94:60 (24:18, 43:28, 78:43)


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články