Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Euforii z maratonu nekazí Vrabcové-Nývltové ani slézající nehty

Rio de Janeiro – Ulice, kde se každoročně na přelomu února a března koná nejslavnější karneval na světě, byla součástí trasy olympijského maratonu. Proběhla si tudy i Eva Vrabcová-Nývltová při svém druhém maratonu v životě. Na dobré náladě jí neubraly ani vysoké teploty ani čtyři bolavé nehty na nohou, o které zřejmě přijde. "To je normální, když se běží rychle," říká. "Minule mi slezly taky," připomněla svůj první maraton v Praze.

Sambodrom v Riu de Janeiro patřil výjimečně maratonu
zdroj: Reuters autor: Sergio Moraes

Bývalá česká běžkyně na lyžích se neztratila. V Praze si užila větší špalíry fanoušků, tentokrát má za sebou další silný zážitek. Start na letních hrách si vysnila a sen si také prožila. V místě samby a karnevalu. "Já hrozně ráda tančím, ale manžel mi to moc nedopřeje. Ale sambu moc neumím, tohle by mě moc nelákalo, ty davy lidí. Spíš bych zašla na ples," pousmála se na vedle stojícího Martina Vrabce.

Když vbíhala bránou do obrovské arény, uviděla cíl. Ten ale byl přitom ještě minimálně 500 metrů daleko. "Byl to nádherný zážitek. Ale bylo to daleko, myslela jsem, tam snad už nedoběhnu. Ale zase bylo dost času si to užít," uznala desátá Evropanka olympijského závodu. "Aréna je moc pěkná, škoda, že nebyla plnější," pravila.

Vojáci u trati nebyl příjemný pocit

Sambodromo, jak se aréně v portugalštině říká, je blízko města, kterým běžkyně probíhaly. Úzkými uličkami nedaleko chudinských čtvrtí, ale i širokými bulváry, kolem přístavu Gloria a po pláži Flamengo v kontroverzním zálivu Guanabara. "Moc jsme to ale nestíhaly vnímat," uvedla vytrvalkyně.

Líbilo se jí ale u přístavu. "Tam jsem si to moře aspoň trochu užila. Městem se běželo chvíli, kolem pláže to bylo docela v pohodě," upozornila na bezpečnostní opatření v centru. "Vojáci u trati, to úplně příjemné nebylo," řekla.

Pizza, zmrzlina a fandění

Po běhu si naplánovala zmrzlinu, pizzu a fandění ostatním českým atletům. Po návratu ji čekají dva týdny na soustředění v Livignu, pak další závody včetně rychlého Berlínského maratonu. Po sezoně se chystá na dva týdny k moři na dovolenou, bude studovat a stavět dům. "Takže mám spoustu věcí, na které se teď těším," uvedla. Lyžování ale už v jejích plánech není.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články