Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Neuvěřitelný závěr, Němci postupují díky dvěma brankám v poslední minutě

Rio de Janiero - Mužský turnaj pozemních hokejistů má za sebou dramatická čtvrtfinále. Z prvních zápasů dokázali postoupit Belgičané a po boji také Argentinští lvi, kteří tak mají možnost získat historickou medaili. V dalších zápasech postoupilo Nizozemsko a také Německo. To dokázalo neuvěřitelným způsobem zvrátit nepříznivý vývoj v utkání s Novým Zélandem až v poslední minutě.

Rozhodnutí zápasu dvě sekundy před koncem

Tým Německa, který obhajuje zlata z předchozích dvou olympiád, se ve čtvrfinálovém souboji s Novým Zélandem nadřel. Konstantnímu tlaku vítězů skupiny dokázali skvěle připravení Novozélanďané vzdorovat až do samotného závěru druhého půlhodinového poločasu. V něm už se však nedokázali ubránit smršti čtyř německých trestných rohů.

Za stavu 0:2 dokázal nejprve z druhého z nich snížit kapitán Moritz Fürste. Do konce zápasu v ten moment zbývalo už jen čtyři a půl minuty. Po poradě rozhodčích 47 vteřin před koncem byl odpískán další trestný roh za hraní tělem v brankovišti a pravděpodobně poslední šanci dostat zápas do prodloužení tak mohl využít opět Moritz Fürste. Střelou k pravé tyči se nemýlil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih strhujícího závěru čtvrtfinále Německo - Nový Zéland

Když se míček – za nerozhodného stavu 2:2  ocitl jedenáct vteřin před koncem nedaleko německé brány, vypadalo to na prodloužení. Tobias Hauke se však nevzdal a posunul míček dopředu na pravou stranu Timurovi Oruzovi, který se ho navzdory očekáváním pokusil napálit přímo před bránu. Tam ho přesně 2,2 sekundy před koncem stihl tečovat Florian Fuchs a poslal tak Německo do semifinále.

Argentinští muži mají šanci vyrovnat se ženám

Spojení Argentina a pozemní hokej se dlouho rovnalo "ženy". Tým, jehož nejvýraznější osobností byla osminásobná nejlepší hráčka světa Luciana Aymarová, získal medaile na posledních čtyřech Hrách a dvakrát vyhrál světový šampionát. Nakonec i svou přezdívku Los Leones (Lvi) mužský tým přijal až poté, co si jejich reprezentační kolegyně vybraly jako oficiální přízvisko Las Leonas (Lvice).

Nejlepší výsledek na mezinárodní scéně uhráli Argentinci před dvěma lety, kdy získali bronz na mistrovství světa, a v Riu nyní dokazují, že to nebylo náhodné. Jejich čtvrfinálový duel se Španělskem nabídnul také napínavé utkání. První brankou otevřel skóre utkání argentinský střelec Gonzalo Peillat a Španělé dokázali zareagovat až čtyři minuty před koncem trefou Paua Quemada.

Poslední slovo v zápase ale měli nakonec opět Argentinci. Z trestného střílení se v čase 56:13 trefil argentinský ostrostřelec Juan Gidardi. Argentina zvítězila 2:1, postoupila do semifinále a Španělům zmařila šance zahrát si o medaili. "Tihle kluci v argentinských dresech hráli se srdcem a je to odměna za jejich práci, práci a ještě další práci," uvedl kouč Carlos Retegui.

Postupuje i Belgie a Nizozemsko

Zbývající dvě čtvrtfinálová utkání měla o poznání jednoznačnější průběh. Belgičané v zápase s Indií potvrdili roli favorita, když především třetí a čtvrtá čtvrtina byla jednoznačně v jejich režii. Dvakrát dokázal skórovat Sebastien Dockier, třetí branku přidal Tom Boon a Belgie tak porazila Indii 3:1.

Nizozemci v utkání s Austrálií potvrdili roli favoritů a počínali si ze všech čtvrtfinalistů nejvíc suverénně, když si vítězství pohlídali dvěma trefami v obou poločasech, přičemž žádnou branku neinkasovali. Mohou se tak připravovat na semifinálové derby s Belgií, které je v Deodoru naplánováno na úterý 16. srpna od 22 hodin SELČ. Zápas Argentiny s Německem pak začne až po půlnoci 17. srpna ve 3 hodiny našeho času.

Pozemní hokej, muži, čtvrtfinále:

Španělsko - Argentina 1:2 (0:1)
Belgie - Indie 3:1 (0:1)
Nizozemsko - Austrálie 4:0 (2:0)
Německo - Nový Zéland 3:2 (0:1)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články