Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Topinková Knapková zlato neobhájí, Synek postoupil do finále s přehledem

Rio de Janeiro - Obhájkyně skifařského zlata z Londýna Mirka Topinková Knapková dojela ve svém semifinále na nepostupovém čtvrtém místě a v sobotu bude bojovat v malém finále o 7. až 12. místo. Naopak Ondřej Synek postoupil do finále veslařské regaty v Riu přesvědčivě z prvního místa a v sobotu bude bojovat o titul olympijského vítěze, který mu zatím v kariéře chybí.

Mirka Topinková Knapková
zdroj: Reuters autor: GONZALO FUENTES

Stříbrná medailistka z loňského mistrovství světa se po startu držela na třetím místě, poté se posunula na druhé, ale v polovině dvoukilometrové trati klesla na čtvrtou příčku, kterou již nedokázala vylepšit.

Na třetí Magdalenu Lobnigovou z Rakouska, která postoupila jako poslední, česká veslařka ztratila více než dvě sekundy. "Poprvé jsem na olympiádě nepostoupila do finále. Trošku mě to mrzí, ale na druhou stranu jsem jela kvalitní závod a dala jsem do toho všechno, co šlo. Soupeřky byly prostě lepší," uvedla Topinková Knapková.

Bojovala až do konce a věřila, že se na svých čtvrtých Hrách mezi elitní šestici dostane. Boj vzdala až těsně před cílem. "Věděla jsem, že holky jsou vyrovnané, že z toho pole může postoupit kdokoliv. Překvapila mě Číňanka, že měla takový finiš. A myslela jsem si, že přes Rakušanku dokážu do finále postoupit. Bohužel dneska jela životní závod," zalitovala mistryně světa z roku 2011.

Ondřej Synek si s přehledem zajistil olympijské finále
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Synek si mohl dovolit v závěru zvolnit

Třiatřicetiletý čtyřnásobný mistr světa Synek vyhrál svoji semifinálovou jízdu i po zřetelném zvolnění v závěru, druhého Damira Martina z Chorvatska porazil o necelou sekundu.

"Dneska dobrý, podmínky byly super, vítr se zklidnil. Já jsem se snažil šetřit co nejvíc," uvedl po závodě. Všiml si, že někteří jeho soupeři o postup museli bojovat. "Takže jim to nějaké síly ubralo, o to by to zítra mohlo být jednodušší. Ale neříkám, že to bude jednoduché, jen mi to hraje do karet," dodal.

Veslař pražské Dukly má ve sbírce stříbrné medaile z olympijských her v Pekingu a Londýně. Na laguně Rodriga de Freitase bude usilovat o poslední triumf, který mu chybí – olympijské zlato.

Synek pojede finále vedle Drysdala

Stejně suverénně jako Synek si vedl i ve druhém semifinále obhájce zlata z Londýna a hlavní sok českého reprezentanta Mahé Drysdale z Nového Zélandu. Ve finále bude trochu nečekaně chybět bronzový z Her v Londýně Alan Campbell z Velké Británie, který po čtvrtém místě pojede jen B finále.

Vítězství Synkovi zajistilo finálovou účast v dráze právě vedle Drysdala. "Chtěl jsem, abychom měli k sobě blízko," uvedl na adresu svého největšího soupeře.

Synkovi je vyřazení reprezentační kolegyně Topinkové Knapkové těsně před branami finále líto. "Vidím, jak denně trénuje, dává tomu maximum. Sešlo se jí mimořádně těžké semifinále a za poslední dva roky se ženský skif strašně vyrovnal," řekl s tím, že něco podobného může ve sportu potkat každého. "Mě nevyjímaje," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články