Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Španělsko se vyhnulo senzační prohře, Litva přehrála Argentinu

Rio de Janeiro – Jsou sice obhájci stříbra a jedni z největších favoritů na cenný kov, basketbalisté Španělska se však na olympiádě zatím velmi trápí. Na turnaji dvakrát prohráli a proti Nigérii byli blízko další překvapivé porážce. Jihoevropané ale nakonec střetnutí otočili a slaví první triumf. Dařilo se i Chorvatsku, které si vyšláplo na domácí Brazilce. Litva dál pokračuje ve skvělých výkonech a porazila i Argentinu.

Španěl Guillermo Hernangómez v zápase proti Nigérii
zdroj: REUTERS autor: Jim Young

V sestavě jsou hvězdy jako Pau Gasol či Ricky Rubio, španělskému basketbalovému stroji to ale v Riu de Janeiro zatím drhne. Nic na tom nezměnil ani duel proti outsiderovi z Nigérie, který sice Španělé ovládli 96:87, mohli však i prohrát.

Vstup do utkání favoritovi vyšel. Španělsko na svého soupeře vlétlo, dařila se mu oproti Nigerijcům střelba a úvodní čtvrtinu zakončilo s vedením 25:11.

Očekávaná dominance ve zbytku střetnutí se ovšem nekonala. Nigérie v druhé části začala šlapat, zejména pak těsně před odchodem do kabin, kdy nasázela 14 bodů oproti 3 španělským a poločas tak skončil výsledkem 43:41 pro favorita.

Po změně stran zase začali tlačit Španělé, kteří si vypracovali až čtrnáctibodový náskok. Na konci třetí čtvrtiny ale totálně vyhořeli. Přestalo se jim dařit střelecky a outsider se sérií 15 bodů dostal do těsného vedení.

V závěrečné čtvrtině už ale favorit skutečně zabral a nedovolil další blamáž. Španělsko nakonec zvítězilo 96:87 a ve skupině B se udrželo ve hře o postup. Nigérie si naopak připsala třetí porážku.

Zápas začal před téměř prázdnými tribunami, poté co byla hala vyklizena kvůli nálezu podezřelého batohu poblíž toalet. Policisté nechali ruksak explodovat a v průběhu první čtvrtiny začali diváky pouštět dovnitř.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam basketbalu: Litva–Argentina (M)

Chorvatsko má pět bodů za dvě výhry a porážku. Poslední triumf si evropský celek připsal v duelu proti Brazílii, kterou udolal těsně 80:76. Klíčem k chorvatské výhře se stala druhá čtvrtina, již svěřenci Aleksandara Petroviče ovládli o osm bodů. Po polovině tak Chorvaté vedli o 10, což domácí již nestihli stáhnout. Největší hvězdou zápasu se stal Bogdan Bogdanovič, jenž k výhře pomohl 33 body.

Závěr čtvrtečního programu obstaral šlágr - duel Argentiny s houževnatými Litevci. Ti měli celou dobu mírně navrch a zvládli i dramatickou koncovku, po níž mohli slavit vítězství 81:73. Na svém kontě tak mají tři vítězství a kráčí jistě za postupem ze skupiny.

Basketbal - muži:

Skupina B: Nigérie - Španělsko 87:96 (11:25, 41:43, 66:65), Brazílie - Chorvatsko 76:80 (17:19, 31:41, 50:59), Litva - Argentina 81:73 (16:15, 30:27, 57:49).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články