Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Japonské judo má další dvě zlata. Radují se Tačimotová a Baker

Rio de Janeiro - Japonské judo už má na olympijských hrách v Riu de Janeiro tři zlata a celkově devět medailí. Ve středu se o dvě prvenství postarali Mašu Baker ve váze do 90 kilogramů a Haruka Tačimotová, která překvapivě ovládla kategorii do 70 kilogramů. Ačkoli do turnaje šla až jako čtrnáctá nasazená, ve finále porazila držením na zemi trojnásobnou mistryni světa Yuri Alvearovou z Kolumbie.

Mašu Baker
zdroj: Reuters

Šestadvacetiletá Tačimotová dosud neměla na kontě z velkých akcí žádnou medaili, ale v Riu ukázala, proč za poslední dva roky prohrála jen jediný zápas, a to v únoru ve finále Grand Slamu v Paříži.

Už ve 2. kole porazila světovou jedničku Kim Pollingovou z Nizozemska v prodloužení. Nastavení potřebovala i ve čtvrtfinále. V semifinále si poradila se světovou čtyřkou Laurou Vargasovou-Kochovou z Německa, která získala bronz, a ve finále po dvou minutách udržela na tatami světovou dvojku Alvearovou. Ta tak rozšířila sbírku tří zlatých medailí z MS a bronzu z olympijských her v Londýně o stříbro. Druhý bronz patří Sally Conwayové z Velké Británie.

Je nám líto, video expirovalo.
Baker a Tačimotová získali zlata pro japonské judo

To mužské finále devadesátky mělo složení podle papírových předpokladů. Baker splnil roli jedničky a ve finále porazil nasazenou trojku Varlama Lipartelianiho z Gruzie na juko. Také jednadvacetiletý syn japonské matky a amerického otce od prosince 2014 prohrál jediný zápas, a to ve čtvrtfinále loňského mistrovství světa, kde získal bronz.

O třetí místo v Riu se podělili nasazená dvojka Kwak Tong-han z Koreje a překvapení turnaje Čcheng Sün-čao z Číny, který se na hry kvalifikoval těsně až z 24. místa.

Japonsko v Riu získalo medaili v devíti z deseti dosavadních kategorií. Pouze mezi ženami ve váze do 63 kilogramů skončila Mika Taširová pátá.

Ve čtvrtek se pokusí sbírku Japonska rozšířit Rjunosuke Haga ve váze do 100 kilogramů. Ten by se mohl ve čtvrtfinále potkat s českou medailovou nadějí Lukášem Krpálkem.

Výsledky juda na OH v Riu de Janeiro

Muži - do 90 kg:

1. Baker (Jap.), 2. Liparteliani (Gruz.), 3. Kwak Tong-han (Korea) a Čcheng Sün-čao (Čína), 5. Nyman (Švéd.) a Lchagvasuren (Mong.), 7. Mehdijev (Ázerb.) a Iddir (Fr.).

Ženy - do 70 kg:

1. Tačimotová (Jap.), 2. Alvearová (Kol.), 3. Conwayová (Brit.) a Vargasová-Kochová (Něm.), 5. Bernabeuová (Šp.) a Grafová (Rak.), 7. Bolderová (Izr.) a Zupancicová (Kan.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články