Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Byla to katastrofa, kroutil po časovce hlavou König

Rio de Janeiro ‒ Cyklista Leopold König sice vedl přibližně hodinu závod olympijské časovky, ale v cíli si své konečné jedenácté místo ze čtyřiapadesát kilometrů dlouhé trati ani trochu neužíval. Naopak zlatý Švýcar Fabian Cancellara zářil radostí.

Leopold König v olympijské časovce
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Pro hodnocení prvních třiceti kilometrů závodů měl český cyklista jediné slovo: "Katastrofa." Sám sebe přirovnal k dieselovému třílitru. "Než se zahřeju, tak to strašně trvá. Jak jsem řekl: třicet kilometrů na rozjezd, dalších 24 kilometrů už jsem jel svůj standard. Potřeboval bych, abychom předtím jeli tak deset etap," nechal se slyšet König.

Přitom po první polovině časovky vedl skoro o půl minuty před Němcem Simonem Geschkem. Organizátoři ho proto usadili na pozici lídra, v které strávil hodinu, než dojela elitní skupina. "Bylo hrozný tam sedět. Docela peklo," kroutil hlavou jezdec týmu Sky, který podle svých slov věděl, že na stupních vítězů do konce nevydrží. "Moc jsem si to neužil. Když jsem viděl mezičasy, jak jezdí rychle. Nejlepší časovkáři světa ukázali, že to je jiná liga," popsal König.

Na těžkou trať se před závodem těšil a jeho pocit se při časovce nezměnil. "Seděla mi, ale když se srovnám s časovkářskými specialisty, tak během jednoho dne to opravdu neprodám. V silničním závodě. Kdyby to bylo v etapovém závodě, tak je to jiné. Nejde mi to prodat to během jednoho dne," konstatoval König.

Chyběla mi Tour de France, lituje König

Při jeho jízdě místy pršelo. Ve sjezdech proto nechtěl riskovat. "Jel jsem je spíš na jistotu. Protože rozbít jsem se nechtěl. Opravdu jsem se docela bál. Je to prudký sjezd, patnáct procent a docela ostré zatáčky, něco jiného než v Evropě," řekl.

Na olympiádu se připravoval do poslední chvíle. Dvakrát jsem byl na vysokohorském soustředění. "Podřídili jsme tomu i se Sky trochu skladbu sezony. Myslím, že mi chyběla Tour," litoval neúčasti na Tour de France. "Většina lidí, co tady něco jede, tak jela Tour. To je velký rozdíl. Chybí mi vytrvalost, to bylo vidět na tom silničním závodě. A chybí mi výkon na jeden den," řekl König, který skončil jedenáctý a vytvořil nejlepší český výkon v časovce na olympijských hrách.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězný dojezd Cancellary v časovce

V Riu ještě stráví pár hodin, chce se podívat na některé jiné sporty, a když viděl vlny v Atlantiku, plánoval windsurfing. Především ale doufal, že ho tým nominuje na Vueltu. "Měl bych ji jet. Uvidíme, jak na tom bude Chris Froome, jestli bude mít hlavu, aby jel Vueltu a aby jel na vítězství. Uvidíme, jak se k tomu postaví," jmenoval lídra týmu.

Zdroj
ČTK, Reuters, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články