Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ze souboje amatérů vyšel vítězně Rus Tiščenko, všichni profesionálové vypadli

Rio de Janeiro – Olympijské hry za sebou mají první čtvrtfinále boxerského turnaje. V souboji těžkých vah nestačil držitel dvou stříbrných medailí z minulých Her Clemente Russo na úřadujícího světového šampiona amatérů Jevgenije Tiščenka. V kategorii lehké muší váhy prošel do semifinále jiný úřadující mistr světa Joahnys Argylagos. Ještě před čtvrtfinálovými zápasy nečekaně vypadli i zbývající dva ze tří profesionálních boxerů, kteří přicestovali do Ria.

Box na OH v Riu
zdroj: Reuters

Boxerský turnaj na OH se dočkal svých prvních čtvrtfinále. Jeden z pomyslných vrcholů soutěže představoval souboj mezi dvěma amatérskými mistry světa, Italem Clementem Russo, který získal titul šampiona v letech 2009 a 2013, a Rusem Jevgenijem Tiščenkem, jenž je stávajícím šampionem.

O téměř deset let starší Ital nestačil na Tiščenka, kterému také hrála do karet jeho výška a tudíž i delší rozpětí paží. Russo prohrál na body jednoznačným skóre 3-0 a stříbrné medaile z Pekingu a Londýna neobhájí.

Tiščenka v semifinále čeká Rustam Tulaganov z Uzbekistánu, který se stejným bodovým ohodnocením v jeho prospěch vyřadil favorizovaného Ázerbájdžánce Abdulkadira Abdullajeva, mistra Evropy roku 2015 a bronzového medailistu z loňského světového šampionátu amatérů.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam boxu: Do 49 kg, do 64 kg (M)

Velkými bodovými rozdíly v jednotlivých kolech zápasu porazil Kazach Vassilij Levit svého soupeře Kennedyho St Pierra z Mauricia. Do semifinále se podívá také kubánský boxer Erislandy Savon, který už stačil zpražit britské naděje na medaili, když vyřadil Lawrence Okolieho, příliš potíží mu nenadělal ani teď ve čtvrtfinále Yamil Alberto Peralta z Argentiny. Savon zvítězil ve všech třech kolech.

Úřadující mistr světa v lehké muší váze, devatenáctiletý mladík Joahnys Argylagos z Kuby, bez problémů přešel přes o šestnáct let staršího soupeře, Mungaie Waruie z Keňi. Kubánec je žhavým kandidátem na zlato, v cestě za ním mu bude jako první stát Yurberjen Herney Martinez z Kolumbie, který přebodoval svého čtvrtfinálového soupeře Španěla Samuela Carmonu Herediu 2:1 a dostal se do semifinále.

Zbylé dva zápasy kategorie do 49 kg nabídly nečekané výsledky. Zkušený dvaatřicetiletý čtvrtfinalista z OH v Londýně Kazach Birzhan Zhakypov nevyhrál ani kolo v zápase s Hasanboyem Dusmatovem z Uzbekistánu. K jednomyslnému verdiktu 3:0 dospěli rozhodčí i v souboji mezi Nicem Miguelem Hernandezem ze Spojených států a Carlosem Eduardem Quipem Pilataxim z Ekvádoru. Podceňovaný Američan pokračuje ve vítězném tažení poté, co předtím nečekaně knokautoval Itala Manuela Cappaie, a teď si ve čtvrtfinále poradil i s Ekvádorcem Pilataxim.

Premiéra profesionálů na OH dopadla neslavně

Opravdovým překvapením je selhání profesionálů, kteří se na OH objevili vůbec poprvé v historii. Do Ria odcestovali pouze tři a žádný z nich nedokázal projít přes druhé kolo. Nejprve vypadl již v první den turnaje Hassan N'Dam N'Jikam z Kamerunu, který svedl s domácím Michelem Borgesem poměrně vyrovnaný souboj v polotěžké váze, přesto mu rozhodčí nepřisoudili ani kolo.

Zbývající dva profesionálové bojovali v kategorii lehkých vah a své první zápasy zvládli. Ital Tomassone dokázal sice držet krok s Mexičanem Lindolfem Delgadem ve svém prvním zápase, ale do další vyřazovací části jej nepustil Jorge Lazar Alvarez z Kuby. "Jsou to profesionální amatéři. Profesionálové v zápasech na tři kola. Snažil jsem se tomu přizpůsobit, ale bylo to těžké," přiznal po utrpěné porážce Tomassone.

Jako poslední z profesionálů zklamal thajský boxer Amnat Ruenroeng, bývalého světového šampiona organizace IBF vyřadil z turnaje Francouz Sofiane Oumiha technickým knokautem ve druhém kole zápasu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články