Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Veselý oslavil dodatečný bronz z Londýna slivovicí

Rio de Janeiro – Oštěpař Vítězslav Veselý přišel v olympijské vesnici na pokoj a kolega Jakub Vadlejch mu gratuloval. Mistr světa z Moskvy 2013 netušil, co se děje. Nesledoval média, neměl puštěný telefon. Právě se stal bronzovým medailistou z olympijských her, aniž by v Riu jeho soutěž začala. Původně druhý Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja na Hrách v Londýně před čtyřmi lety byl totiž diskvalifikován za doping, a Veselý se tak posune ze čtvrtého místa.

Oštěpař Vítězslav Veselý při setkání s novináři na OH v Riu
zdroj: ČTK autor: Alföldi Tibor

"Ta zpráva se ke mně dostala nečekaně. Tak jsme si dali štamprli slivovice na desinfekci a šli jsme spát. Příjemný večer," řekl v rozhovoru s novináři Veselý.

Už v sezoně před čtyřmi lety Veselý s koučem Janem Železným tušili, že s Pjatnycjou nemusí být všechno v pořádku. Když Mezinárodní olympijský výbor oznámil zpětné testování vzorků, oba se shodli. Nedivili by se, kdyby mezi přistiženými byl on. A skutečně. "Je to překvapení. Moc jsem tomu nevěřil, ale jsem rád," uvedl Železný.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý je po letech bronzový

Ukrajinec před Londýnem nejezdil na Diamantovou ligu

Pjatnycja před čtyřmi lety měl dobrou formu. Hodil si nejlepší výkon roku na Ukrajině, nikam jinam ale moc nejezdil, i když měl pozvánky na mítinky Diamantové ligy. Prvním jeho závodem bylo mistrovství Evropy v Helsinkách, kde ho Veselý porazil.

"Tehdy to pokazil," vzpomínal český oštěpař. "Pak byl v Paříži na Diamantovce, kde mě porazil, a pak byl Londýn. Bylo to podezřelé, ale tehdy všude prošel," podotkl Veselý.

Trenér Jan Železný: "Sice to ještě není oficiální od IAAF, ale jsem rád, že se to dozvěděl tady. Může mu to pomoci. Když jedete na olympijské hry a víte, že to je možná poslední šance na medaili, tak tohle vás může uklidnit."

"Je to pro mě dobrá zpráva, na druhou stranu každá medaile je hlavně o emocích, jako je s nimi spojený celý sport. Člověk prožívá výsledek. Trošku škoda takhle pozdě, sportovec je o to ochuzený, ale to se nedá nic dělat," pokrčil rameny.

Kromě emocí a ceremoniálu byl Veselý ochuzen i finančně. Odměnu ve výši půl milionu korun mu sice Český olympijský výbor vyplatí zpětně, ale jako bronzový olympijský medailista by v minulém olympijském cyklu měl daleko lepší smlouvu v Dukle Praha i lepší kontrakty se sponzory. "Říkám, dělat se nedá nic. Musím to brát tak, jak to je. Byl jsem v tom závodě čtvrtý, byl. To je celé," prohlásil Veselý.

Vítězslav Veselý v Londýně
zdroj: ISIFA

Tehdy v Londýně hodil v kvalifikaci osobní rekord 88,34 metru, který dodnes nepřekonal. Ve finále to ale nezopakoval. "Kvalifikace a finále je jiný závod, důležitější je ten druhý, lepší hodit ve finále než v kvalifikaci. Asi tak na to vzpomínám," podotkl Veselý.

"Ale nemá smysl se dívat do minulosti. Teď je teď. Beru to na vědomí a jsem za to rád. Je dobrý pocit vědět, že člověk má medaili z olympiády. To je jediné, co mi chybělo," dodal oštěpař, který bude v Riu nečekaně házet prakticky jako obhájce bronzové medaile.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články