Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Šéf ruského plavání: U bazénu v Riu je to jak studená válka

Rio de Janeiro – Velmi nelibě nese šéf ruského plaveckého svazu Vladimir Salnikov atmosféru kolem plaveckých soutěží v Riu. Na ruskou plavkyni Juliji Jefimovovou, která měla kvůli předchozím dopingovým hříchům na Hrách původně chybět, publikum během závodů hlasitě bučí a po finále prsařské stovky se o Rusce nevybíravě vyjádřila i vítězka, americká plavkyně Lilly Kingová. Podle Salnikova to připomíná dobu studené války.

USA vs. Rusko nebo doping vs. čistý sport?
zdroj: Reuters autor: Dominic Ebenbichler

Jefimovová dostala v roce 2014 šestnáctiměsíční distanc za užití anabolického steroidu DHEA. Letos měla pozitivní test na meldonium a na Hrách tak měla podle doporučení Mezinárodního olympijského výboru chybět. Jenže úspěšné odvolání k arbitráži CAS ji vrátilo do hry.

Proti Jefimovové se hlasitým bučením vymezovalo publikum v Riu při všech příležitostech, kdy se u bazénu ukázala. Po finále stovky jí pak vítězka Kingová nepodala ruku a na tiskové konferenci dodala, že její triumf potvrzuje, že se dá závodit čistě.

"Myslím si, že celá ta atmosféra je zvláštní," uvedl Salnikov, čtyřnásobný olympijský vítěz z let 1980–1988. Situace je podle něj dost podobná právě 80. létům, kdy docházelo ze strany velmocí k bojkotům Her.

"Všechno tenkrát bylo o souboji USA a Ruska a spousta lidí přilévala olej do ohně. Tohle je další kolo, ale myslím si, že ho přežijeme," řekl Salnikov agentuře Reuters. Připomněl, že Jefimovové start definitivně povolila Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

Jefimovová médiím dříve přiznala, že kvůli stresu z nejistoty, zda bude smět v Riu startovat, několik týdnů nemohla spát. "Zažila doslova muka, během té nejistoty prokázala charakter, odolnost a schopnost se soustředit. Svou medaili si zasloužila," uvedl Salnikov.

Kvůli rozsáhlému, státem řízenému dopingovému programu v Rusku se her v Riu nesmí zúčastnit více než stovka ruských sportovců, včetně kompletních výprav atletů či vzpěračů. Rusko protestuje a uvádí, že pracuje na očištění tamního sportu, sankce označuje za politicky motivované. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články