Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Kanoista Gebas skončil čtvrtý, zlatou jízdu předvedl Francouz Gargaud Chanut

Rio de Janeiro – Kanoista Vítězslav Gebas skončil na olympijských hrách ve vodním slalomu čtvrtý, od třetího Japonce Takuje Hanedy ho dělilo 13 setin sekundy. Vyhrál Francouz Denis Gargaud Chanut, mistr světa z roku 2011. První medaili pro Slovensko v Riu de Janeiro získal díky druhému místu Matej Beňuš.

Vítězslav Gebas
zdroj: ČTK/ZUMA/Petter Arvidson

"Úspěch to je, ale..." ušklíbl se po závodu Gebas. Logicky se jeho pocity mísily. Ve dvaatřiceti letech byl na své první olympiádě, nepatřil mezi favority a stejně o medaili bojoval. "Když se na to podívám za čas, asi budu rád, ale medaile to není. Dneska na ni bylo. Fakt. Je to škoda," prohlásil.

Stejně jako v semifinále zajel čistou jízdu. Svůj semifinálový čas vylepšil o více než sekundu, ale na první cenný kov české výpravy to těsně nestačilo. I tak zaznamenal svůj nejlepší výsledek na velké akci. Na mistrovství světa, kde je větší konkurence než na olympiádě, je jeho maximem jedenáctá příčka z roku 2013.

O medaili přišel v první protivodné brance. Dostal se tam totiž blízko levé tyče, musel udělat záběr navíc a ještě k tomu přes ruku. "Přišel proud, musel jsem o jeden záběr nahoru a dole mi to chybělo. Musel jsem něco vymyslet, jinak by byl šťouch. Vyřešil jsem to dobře," uvedl.

Po své jízdě se Gebas zařadil na třetí místo, ale nahoře byli ještě čtyři favorité. Bez medaile z nich skončili vítěz semifinále i kvalifikace a obhájce stříbra Němec Sideris Tasiadis, stříbrný olympijský medailista z Pekingu Brit David Florence i úřadující vicemistr světa Benjamin Savšek ze Slovinska.

Gebase sesadil z průběžné třetí příčky devětadvacetiletý Gargaud Chanut, který na olympijském trůnu vystřídal krajana Tonyho Estangueta. Estanguet a Slovák Michal Martikán si rozdělovali zlaté olympijské medaile od triumfu Lukáše Pollerta v roce 1992 v Barceloně. V Riu už nejsou.

"Šel jsem do toho se vším víc, s větší intenzitou, pozorností. Rozhodně to nebylo, že bych to jistil," řekl Gebas. Za cílem si hned řekl, že "to smrdí" nepopulární pozicí. "A taky že jo. A říkal jsem si, že bych snad byl radši, kdyby mě někdo sundal. Ale...," dodal Gebas.

Kanoistika - slalom:

Muži - C1: 1. Gargaud Chanut (Fr.) 94,17(0 tr. sekund), 2. Beňuš (SR) -0,85 (0), 3. Haneda (Jap.) -3,27 (0), 4. Gebas (ČR) -3,40 (0), 5. Tasiadis (Něm.) -3,73 (2), 6. Savšek (Slovin.) -5,19 (4), 7. Eichfeld (USA) -5,52 (4), 8. Elosegi (Šp.) -7,10 (4).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články