Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Kostelecký: Medaili přeju mladším, ale semifinále od nuly mě štve

Rio de Janeiro – David Kostelecký už toho má v jedenačtyřiceti letech v trapu mnohé za sebou, a tak bral čtvrté místo z brazilských olympijských her s lehkostí. Jedno olympijské zlato už koneckonců má a se střelnicí v Riu, na kterou si dlouhodobě stěžoval, si nakonec poradil nad očekávání dobře. Jediné, s čím se po závodě těžko smiřoval, je olympijský systém, v němž se v semifinále a finále střílí od nuly.

David Kostelecký a jeho zbraň
zdroj: Reuters autor: Edgard Garrido

"Tak já už jsem starší borec. Asi kdybych neměl olympijskou medaili doma, tak by mě to štvalo, ale přeju to mladším," pousmál se olympijský vítěz z Pekingu 2008, který už byl na Hrách pod pěti kruhy poprvé v Atlantě před dvaceti lety.

Pět dní nad Riem svítilo sluníčko, ale na vrchol soutěže se poprvé zatáhlo, oblohu zahalily mraky a chvíli dokonce pršelo. Stejně jako před osmi lety. Z deště sice sešlo, ale mraky na obloze zůstaly. To byl pro Kosteleckého kámen úrazu. Trpí totiž očním astigmatismem, způsobujícím nepřesné zaostření světla na sítnici. A v boji o bronz v šeru už skoro neviděl.

"Měl jsem už špatné reakce. Snažil jsem se ještě něco udělat, dívat se jinam, abych to zaregistroval líp, ale už to nebylo ono," vysvětloval Kostelecký. Unavený nebyl, jen potřeboval více světla. "Včera sice foukal vítr, ale bylo sluníčko," řekl. A také mu moc neseděla finálová střelnice, na té vedlejší byl pro jeho slabší oči lepší terén. "Dělal jsem tady nejvíc chyb," uvedl.

Výměna terčů pomohla

V Riu byl podruhé a nejspíš naposledy. "Už mě tam nikdo neuvidí," říkal na jaře po návratu ze Světového poháru v Deodoru. Tehdy ostře kritizoval podmínky a kvalitu střelnice. "Tehdy bych nevěřil, že to takhle dopadne," uznal.

Podmínky se však zlepšily poté, co pořadatelé vyměnili terče, takzvané holuby. Prášek, který ukazuje na úspěšný zásah, byl v terči v přepážkách a neposouval se na stranu. "Takže byl ten terč vyváženější a lítalo to o něco líp," všiml si. Přesto terče ve větru plachtily. "Snažil jsem se kvůli tomu střílet rychle, ale asi bych si na to potřeboval posvítit baterkou," pousmál se.

Třikrát se mu stalo, že mu terč vyletěl brzy nebo vůbec. To se ale občas stává zejména proto, že na střelnici je hluk. Mikrofony se pak buď zahltí, nebo zachytí výkřik a spustí. "S tím se musí počítat," mávl rukou Kostelecký. "Mně to je asi v podstatě jedno," nedělal si starosti.

Semifinále a finále od nuly je výmysl MOV

Větší nesouhlas byl z jeho hlasu cítit při hovorech nad pravidly. Semifinále od nuly, následný souboj mezi dvěma dvojicemi o zlato a o bronz. Na olympiádě střílel podle tohoto systému poprvé. "Střelba je matematika. Měl by to opravdu vyhrát ten, kdo sestřelí nejvíc terčů za celou dobu," tvrdil.

Finálové souboje tak jsou spíš o momentálním rozpoložení a zčásti o náhodě a štěstí. "Mezinárodní olympijský výbor si objednal, že musíme mít semifinále a finále od nuly," upozornil Kostelecký. A mezinárodní střelecká federace vyhověla. "Udělá cokoliv, aby střelba zůstala na olympiádě," vysvětlil.

MOV argumentoval tím, že Bolt také běží rozběhy a semifinále. "Jenže copak my jsme atleti?" ptal se střelec. "Takže pokud by si vymysleli, že budeme muset střílet s hlavou na zemi, tak budeme střílet s hlavou na zemi. Asi tak. Ale mně to je jedno, já už z toho mám legraci," nenechal se rozhodit.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články