Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ruské drama v šavli vyhrála Jegorjanová

Rio de Janeiro - Olympijská soutěž šavlistek v Riu de Janeiro vyvrcholila ruským finále, v němž zlato získala překvapivě Jana Jegorjanová. Úřadující mistryni světa a světovou jedničku Sofju Velikou porazila v dramatickém souboji 15:14. Veliká skončila druhá stejně jako v Londýně, před osmi lety v Pekingu byla čtvrtá.

Finále šavle žen
zdroj: Reuters

Jegorjanová porazila Velikou počtvrté během jednoho roku a po skončení duelu obě krajanky spočinuly v dlouhém objetí. "Byl to nejtěžší možný souboj, protože Sofja měla na tuhle medaili stejné právo jako já," řekla dvaadvacetiletá šermířka po vítězství nad o devět let starší reprezentační kolegyní.

Bronz získala Ukrajinka Olga Charlanová díky výhře nad Manon Brunetovou, čímž prodloužila čekání Francie na olympijskou medaili. Tradiční šermířská velmoc odjela před čtyřmi lety z Londýna poprvé od roku 1960 s prázdnou.

Do olympijské historie vstoupila i Ibtihaj Muhammadová, neboť jako první reprezentantka USA nastoupila s hidžábem. Třicetiletá muslimská šermířka vypadla ve druhém kole a celkově jí patří 12. místo.

Výsledky šavle žen

Finále: Jegorjanová - Veliká (obě Rus.) 15:14,

o 3. místo: Charlanová (Ukr.) - Brunetová (Fr.) 15:10,

další pořadí: 5. Berderová (Fr.), 6. Besbesová (Tun.), 7. Ďjačenková (Rus.), 8. Gulottaová (It.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články