Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Choupenitch po rychlém konci: Hry jsou můj první vrchol, je to teprve začátek

Rio de Janeiro – Přestože fleretista Alexander Choupenitch vypadl hned po prvním zápase, po němž byl hodně smutný, z první olympijské zkušenosti si bere jen to dobré. "Člověk se na to může připravovat jak chce, ale v reálu je to něco jiného," poznamenal. Účinkování na Hrách bere jako jeden z prvních vrcholů, kterých ve své disciplíně dosáhl.

Alexander Choupenitch
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Mrzí to hodně, byl jsem z toho dost smutnej. Zapříčinila to asi první zkušenost, na olympiádě jsem nikdy nebyl. Když máme Světový pohár, jsou to maximálně dva tisíce lidí a tady ta atmosféra byla opravdu dost živá. Vedle na planši šermoval domácí borec a dost mě to pohltilo," řekl Choupenitch v souvislosti s početnou diváckou kulisou.

Je rád, že se do Ria vůbec kvalifikoval. "Očekávání od sebe mám, ale Hry beru jako jeden ze svých prvních vrcholů. Neberu to tak, že jsem třináct let šermoval, je olympiáda a konec. Tohle je teprve začátek. Byla to velká zkušenost a já doufám, že ji do budoucna zúročím," uvedl dvaadvacetiletý šermíř, který se na Hry chystal střídavě v Londýně a doma v Brně.

Choupenitch prohrál s obhájcem stříbra Aláldinem Abúelkásimem z Egypta 8:15. "Není to tak, že jsem se připravoval na olympiádu, prohrál jsem s Egypťanem, a ta práce byla zbytečná. Určitě ne. Práce se někde uložila a někde vyplave na vrcholu nebo dalším Světovém poháru," uvedl s narážkou na dlouhou sezonu, která mu začíná tréninky v září a soutěžemi v říjnu. "A já skončil až nyní," dodal.

Váhal nad tím, jakých chyb se v utkání dopustil. "Můžu spekulovat, co bylo špatně a co dobře. Člověk by neměl mít zbrklost. Bylo to dost těsné, chodil jsem mu na rameno. Ke konci zápasu jsem trochu změnil taktiku, snažil jsem se ho vytáhnout, ale on byl už na vlně, takže když člověk útočí i brání, dává zásahy. Když útočím já, tak pokud tam není stoprocentní víra v to, že člověk dá zásah, tak to není ono," popsal.

Alexander Choupenitch na olympijském turnaji
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

Po utkání zůstal v hale a sledoval další zápasy, ze semifinále a finále byl nadšený. "Byla to skvělá utkání," řekl. Choupenitchův přemožitel Abúelkásim šel na Itala a pozdějšího vítěze Daniele Garozza. "Egypťan s ním vedl 7:3, což je docela dost velké vedení. Garozzo to neuspěchal, dal ještě pár zásahů, takže to snížil a nakonec to skončilo 15:13," řekl český fleretista, který se na Hry dostal jako první reprezentant po dvaceti letech.

"Potom Garozzo předvedl opravdu heroický výkon," dodal Choupenitch. Italský šermíř totiž šel v souboji o zlato na vicemistra světa a světovou žebříčkovou jedničku Američana Alexandera Massialase, kterého porazil 15:11 a vybojoval životní medaili. "Po konci tam Garozzo ležel na zemi, byl v transu a bouchal se do hlavy," popsal Choupenitch, jenž letos v červnu vypadl stejně jako před rokem na mistrovství Evropy v šermu v osmifinále.

V úterý se v Riu představí ještě kordista Jiří Beran, kterého na úvod čeká Brazilec Athos Schwantes. "Jirka je na tom skvěle. Ve fleretu vyhrál Garozzo, málokdo by ho tipoval. V kordu to je ještě větší loterie. Z těch borců může vyhrát kdokoliv, je to ještě víc otevřenější," řekl Choupenitch.

Beran to ale podle něj bude mít i tak těžké. "První los tam jde s Brazilcem a jestli se zase sejde také kulisa jako v neděli, tak to bude dost crazy," řekl s úsměvem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články