Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chlape, startuješ na olympiádě, říkal si Prskavec

Rio de Janeiro - Pověra vodních slalomářů je jasná: Hlavně nevyhrát kvalifikaci, to nepřináší štěstí. Kajakář Jiří Prskavec i přes velkou nervozitu z premiérové účasti na olympijských hrách se hesla v první jízdě snad ani nedržel, neboť třetím místem atakoval nejlepší závodníky. Povedený vstup do kvalifikace mu zajistil postup do semifinále a v druhém kole si mohl vyzkoušet i riskantnější jízdu, která si ale vyžádala více chyb. Nakonec skončil z 21 kajakářů na sedmém místě.

Jiří Prskavec
zdroj: Reuters autor: IVAN ALVARADO

"Jelo se mi dobře, ale bylo vidět, že to je víc pojištěné než normálně. Chtěl jsem to vyklouzat," řekl Prskavec. Šetřil si síly i na závěr trati, kde je nejtěžší úsek. "Tam se to dá pokazit, tak jsem tam chtěl mít sílu. Vyšlo mi to pěkně, přišel jedinej šťouch, nadjel jsem protivodu moc a lehce jsem se otřel helmou. Vzniklo to ale spíš proto, že jsem to chtěl víc pojistit," vyprávěl už po první jízdě.

Do druhé už mohl nastoupit s klidným vědomím. A také s maximálním rizikem. "Zkusím si to naplno, chci vyzkoušet finálovou jízdu. Možná ještě něco trochu ostřejšího," prohlásil. To ale přehnal, do jedné z branek se totiž musel vrátit. Hlavu si z toho ale nedělal. "Rozhodující bude semifinále," pousmál se.

Kvalifikaci si užíval naplno. Když přijel do cíle, pozdravil soupeře a kvůli kamerám začal na lodi dělat otočky, až se překlopil hlavou dolů a musel eskymovat. "Já se kravím normálně, ale tady na nás kouká celý svět," vysvětloval zvesela kajakář. "Ale dole jsem byl rád, že to bylo bez problémů a v klidu," uvedl.

Když se totiž ráno probudil, začal poprvé v Riu cítit nervozitu. "Kurňa, chlape, ty dneska startuješ na olympiádě," říkal si. V koupelně se mu prý roztřásly ruce. "Jsem si málem ani nevyčistil zuby," přiznal s úsměvem. "Byl jsem hodně nervózní, ale pak jsem se naštěstí trochu uklidnil, ale v jednu chvíli jsem si říkal, že to je hustý," dodal.

Víc by ho rozhodilo, kdyby musel jet v silném větru, který dnes ráno bičoval Rio a kvůli němuž se program zpozdil. "Sice jsem musel udělat všechno o hodinu později, ale v pohodě, aspoň jsem se najedl," mávl rukou. Posun startu o 60 minut pro něj nebyl problém. "Myslel jsem, že to zruší, jakej byl vichr. Myslel jsem, že ve vesnici ulítne ta jídelna. Ale uklidnil se, takže to bylo dobré rozhodnutí," pochválil organizátory.

Do areálu v Deodoru přišlo hodně diváků, tribuny byly zaplněné. Ale atmosféra byla spíš klidná. "Jako čekal jsem větší peklo. Je tady hodně lidí, ale v Troji je větší rambajs," porovnal atmosféru mistr světa i Evropy. "Doufám, že se to zvedne," přál si pro středeční semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články