Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kosovo slaví historické zlato, postarala se o něj judistka Kelmendiová

Rio de Janeiro - Judistka Majlinda Kelmendiová jako první reprezentantka Kosova získala olympijskou medaili a hned zlatou. Ve finále kategorie do 52 kilogramů porazila Italku Odette Giuffridovou. Bronzové medaile vybojovaly Japonka Misato Nakamuraová a Ruska Natalia Kuzjutinová. Mužskou kategorii do 66 kilogramů vyhrál Ital Fabio Basile.

Majlinda Kelmendiová
zdroj: ČTK/AP

Kelmendiová patřila na olympijských hrách v Riu de Janeiro k favoritkám, ve své váhové kategorii je druhá ve světovém žebříčku. Světovou desítku Giuffridovou v těsném finálovém duelu porazila na juko díky chvatu z úvodu utkání.

Dvojnásobná mistryně světa, která byla vlajkonoškou Kosova při pátečním zahajovacím ceremoniálu, startovala už na olympiádě v Londýně. Tehdy reprezentovala Albánii a vrátila se domů bez medaile.

Jednadvacetiletý Basile, který byl letos třetí na evropském šampionátu, získal první velké zlato. Úřadujícího mistra světa An Paula z Koreje ve finále porazil na ipon po minutě a 24 sekundách zápasu. Před časovým limitem vyhrál Basile čtyři z pěti zápasů na cestě k životnímu triumfu. Bronzové medaile získali Uzbek Rišod Sobirov a Japonec Masaši Ebinuma.

Je nám líto, video expirovalo.
Kosovo má díky judistce Kelmendiové první olympijské zlato

Judo:

Muži - do 66 kg:

1. Basile (It.), 2. An Paul (Korea), 3. Sobirov (Uzb.) a Ebinuma (Jap.), 5. Gomboc (Slovin.) a Bouchard (Kan.), 7. Matteo (Dom. rep.) a Davádordž (Mongol.)

Ženy - do 52 kg:

1. Kelmendiová (Kosovo), 2. Giuffridová (It.), 3. Nakamuraová (Jap.) a Kuzjutinová (Rus.), 5. Mirandaová (Braz.) a Ma Jing-nan (Čína), 7. Chituová (Rum.) a Legentilová (Mauricius).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články