Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Třetí soutěžní den nabídne z českých sportovců i mistryni světa Kudějovou

Rio de Janeiro - Pondělní olympijský program představí boje o dalších čtrnáct sad medailí. V soutěžích se představí také dvaadvacítka českých sportovců. Jako první vstoupí do závodů po čtrnácté hodině Filip Nepejchal s Davidem Kosteleckým ve sportovní střelbě, naopak jako poslední nastoupí plážové volejbalistky Barbora Hermannová s Markétou Slukovou až ve tři hodiny po půlnoci. V kvalifikaci vodního slalomu v kategorii K1 bude bojovat jedna z medailových nadějí, mistryně světa Kateřina Kudějová, a v turnaji tenistek se v zajímavém duelu na centrálním kurtu střetne Petra Kvitová s Dánkou Wozniackou.

Slalomářský kanál české výroby pod vedením Jaroslava Pollerta mladšího si po premiéře singlkanoistů vyzkouší v dvoukolové kvalifikaci další reprezentanti. Nejprve deblkanoisté Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem, jejichž největším úspěchem je zatím čtvrté místo na MS v roce 2014.

To kajakářka Kateřina Kudějová patří díky zlatu z loňského mistrovství světa v Londýně do nejužšího okruhu favoritek. Finále v obou disciplínách je na pořadu ve čtvrtek 11. srpna.

Z trojice českých judistů má Jaromír Ježek zřejmě nejtěžší los. Ve váze do 73 kilogramů začne s Kubáncem Magdielem Estradou, ale hned v dalším kole narazí na Lašu Šavdatuašviliho. Gruzínec už má doma olympijské zlato, i když z nižší váhové kategorie. Ježek se mu pokusí oplatit prohru z finále květnové Grand Prix v Almaty.

Spolu se zkušeným Davidem Kosteleckým, který je už na pátých Hrách, bude bojovat o postup do finále i střelecký benjamínek, teprve sedmnáctiletý Filip Nepejchal. Přihlášen je hned do tří disciplín, jako první je na pořadu v pondělí vzduchová puška, v níž se mladíkovi daří nejvíc, o čemž svědčí zlato ze Světového poháru v Baku.

Program českých sportovců ve třetím dni:

14:00 sportovní střelba - kvalifikace vzduchové pušky mužů (Nepejchal)17:00 finále
14:30 sportovní střelba - 2. část kvalifikace trapu mužů (Kostelecký), 20:00 finále
15:00 judo - muži do 73 kg eliminace (Ježek), 22:20 finále - živě na loh6
15:40 veslování - opravy dvojskif ženy (L. Antošová, Fleissnerová), 16:00 čtyřka bez kormidelníka lehkých vah muži (Kopáč, J. Vetešník, O. Vetešník, Vraštil) - živě na loh3
16:00 tenis - 2. kolo dvouhry i čtyřhry (Kvitová, Strýcová, Šafářová) - živě na ČT2
17:30 a 19:20 vodní slalom - kvalifikace C2 muži (Kašpar, Šindler) - živě na loh8
18:00 plavání - rozplavby 200 m volný způsob ženy (Seemanová), 200 m polohový závod ženy (Závadová, Baumrtová) - živě na loh2
18:05 jachting - 1. jízdy RS:X muži (Lavický), Laser muži (Teplý), Laser Radial ženy (Kozelská-Fenclová)
18:10 a 20:00 vodní slalom - K1 ženy kvalifikace (Kudějová) - živě na loh8
21:00 sportovní gymnastika - finále víceboje družstev mužů - živě na ČT sport a loh3
00:00 ragby - finále turnaje v ragby žen - živě loh7
03:00 plavání - třetí finálový blok - živě loh2
03:00 plážový volejbal - základní skupina, 2. zápas (Sluková, Hermannová) - živě loh3

Olympijský křest čeká i nejmladší členku české výpravy - šestnáctiletou Barboru Seemanovou v závodě na 200 metrů volný způsob. Kratší polohový závod absolvují Simona Baumrtová a Barbora Závadová, pro obě to bude už druhý start v Riu. Poprvé se divákům představí medailový rekordman Američan Michael Phelps, který je přihlášen do závodu na 200 metrů motýlek. Z něj má už dvě zlaté a sedm let drží světový rekord, v Londýně však nečekaně prohrál s Jihoafričanem Chadem le Closem.

O jachtařské zátoce se zatím mluvilo jen v souvislosti se špinavou páchnoucí vodou, v pondělí už tady začnou první rozjížďky a domácí fanoušci jsou hodně natěšení. Vždyť v žádném jiném sportu nemají šest zlatých medailí jako v jachtingu a Robert Scheidt, který má medaile z pěti různých olympiád, je doma tak populární, že se mu v pátek dostalo cti složit olympijský slib. Na startu budou i čeští jachtaři Veronika Kozelská-Fenclová a Viktor Teplý i windsurfař Karel Lavický, který se na své druhé Hry kvalifikoval až dodatečně z místa náhradníka.

Barbora Hermannová a Markéta Sluková
zdroj: ČTK autor: Pavel Lebeda

Plážové volejbalistky Markéta Sluková s Barborou Hermannovou v sobotu potrápily brazilské mistryně světa, v noci na úterý je ve druhém ze tří utkání ve skupině čekají Španělky, hrající pod jmény Elsa a Liliana. Češky je v březnu na turnaji Světového okruhu na brazilském písku porazily a pokud to zopakují, postup ze skupiny jim neunikne.

Ve druhém kole tenisového turnaje nastoupí hned v úvodním duelu na centrálním kurtu Petra Kvitová proti Caroline Wozniacké. Souboj bude pikantním z toho pohledu, že Dánku nyní vede bývalý kouč české jedničky David Kotyza. Barbora Strýcová vyzve Italku Erraniovou, kterou dokázala ze sedmi duelů porazit jen jednou a letos s ní v Dubaji uhrála jen dva gamy. Pokud se jí podaří odveta, může dojít hodně daleko, protože z její čtvrtiny turnajového pavouka vypadla nasazená čtyřka Polka Radwaňská. Lucie Šafářová se utká s Kirsten Flipkensovou, s níž má bilanci 2:1, ale Belgičanka se v Riu už postarala o překvapení, když vyřadila Venus Williamsovou.

Veslaři absolvují odložený nedělní program, pokud to počasí dovolí. Ve večerním bloku jsou na programu další čtyři plavecká finále a korunován bude nejlepší mužský tým ve sportovní gymnastice. Do finále dospěje také ženský turnaj v sedmičkovém ragby, které má na Hrách premiéru.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články