Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

De Limu pověřili zapálením olympijského ohně na poslední chvíli

Rio de Janeiro – Běžec Vanderlei de Lima se dozvěděl, že právě on zapálí olympijský oheň na závěr slavnostního zahajovacího ceremoniálu Her v Riu de Janeiro, skutečně až na poslední chvíli. Když ho organizátoři hodinu předem oslovili, aby nahradil fotbalovou legendu Pelého, který se musel pocty vzdát kvůli zdraví, nic netušící de Lima již byl na stadionu Maracaná.

I když média bývalého vytrvalce mezi kandidáty zmiňovala, de Lima s klíčovou rolí při zahájení olympiády vůbec nepočítal. "Dával jsem nějaké rozhovory pro brazilská i zahraniční média, v cizině tu myšlenku zmiňovali. Nikdy jsem si ale nemyslel, že by to mohlo být možné," citovala de Limu agentura Reuters.

"Dozvěděl jsem se o tom asi hodinu předtím, než k tomu (zapálení ohně) došlo. Už jsem byl na stadionu," líčil hrdina olympijského maratonu v Aténách. De Lima v roce 2004 v Řecku běžel sedm kilometrů před cílem maratonu v čele, když se na něj vrhl pomatený bývalý irský kněz a srazil ho na zem. Brazilský vytrvalec se otřesený vrátil do závodu a skončil třetí.

De Lima si myslí, že zážitek z pátečního zahájení Her v jeho hlavě přepíše hořkosladkou vzpomínku na závod v Aténách. "Vždyť mi na poslední chvíli řekli, ať nahradím Pelého! Takový emociální zážitek byl ještě lepší než ze zisku medaile. Mohl jsem to sdílet s celým národem, reprezentoval jsem každého z nich," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský oheň nad Riem hoří. O jeho zapálení se postaral de Lima
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články