Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Do bojů v druhém dni vstoupí mistr světa Prskavec, ale i Kvitová

Rio de Janeiro – Nedělní program druhého hracího dne olympiády přinese soutěže i s bohatou českou účastí. Hlavním tahákem bude kvalifikace ve vodním slalomu, kde se představí mistr světa kajakář Jiří Prskavec. Čeští fanoušci se ale mohou těšit i na kvalifikaci v trapu, druhé kolo fleretu (šerm), plavecké rozplavby a další zápasy tenistů - do boje vstoupí i Petra Kvitová. Přímý přenos olympijského programu sledujte na ČT2, ČT sport a našem webu.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK/AP autor: Simon Cooper

V podvečer začne olympijská soutěž pro Jiřího Prskavce, jednoho z největších českých aspirantů na zlatou medaili z Ria. Od 18:30 se pojede odložená kvalifikace ve vodním slalomu v kategorii C1 (Vítězslav Gebas) i K1, kde se představí právě úřadující mistr světa.

"Odjíždím s cílem předvést top výkon. Věřím, že pokud se to povede, bude to stačit na medaili. Jen se neodvážím tvrdit na jakou," řekl před odletem český kajakář. V programu druhého dne je kvalifikace, semifinálové a finálové boje přijdou ve středu.

Druhým dnem měly pokračovat i veslařské soutěže, kvůli silnému větru ale byl jejich program zrušen. Na vodě se tak nepředstaví ani dvě české posádky - dvojskif žen a čtyřka bez kormidelníka mužů.

Soutěž v trapu začne i pro Davida Kosteleckého, nepochybně nejzkušenějšího sportovce české výpravy. Zástupce závodů ve sportovní střelbě reprezentoval už před dvaceti lety na Hrách v Atlantě a olympijského vítěze z Pekingu v roce 2008 nyní čeká kvalifikace v trapu. Kostelecký si na jaře v průběhu světového poháru stěžoval na brazilskou střelnici a bude zřejmě muset počítat s nepříznivými podmínkami.

David Kostelecký
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Jeden brazilský kamarád říkal, že se od té doby nic nezměnilo. Ale budeme to mít všichni stejné, takže vyhraje ten, kdo se s tím vypořádá nejlépe, dodal Kostelecký na adresu tamní střelnice."

Také proto upravil finální přípravu na střelnicích v Německu i v Brně, aby se v Brazílii co nejlépe adaptoval na horší podmínky. "Upravil jsem střelnici, umožnili nám to. Sundali jsme střechu, aby to bylo autentické, vrhačky jsme nastavili nejhůř, co to šlo, abychom napodobili tu úžasnou olympijskou střelnici," podotkl ironicky.

Zástupci úpolového sportu se představí ve druhém kole po patnácté hodině. Ve sportovním šermu fleretem bude mít Česká republika svého zástupce v osobě Alexandra Choupenitche. Los však nadějnému šermířovi příliš nepřál, v úvodním vystoupení narazí na obhájce stříbrné medaile Egypťana Aláldina Abúelkásima.

S výsledkem losu si však Choupenitch hlavu příliš nelámal, kromě aktuální devítky světa mohl narazit na světovou osmičku, Itala Giorgia Avola. "Je to jedno. Lepší bude ten, kterého porazím. Neřeším to," mávl český mladík nad nasazením do turnaje. Mladý český fleretista společně s kordistou Jiřím Beranem jsou prvními českými šermíři na olympiádě po dvaceti letech.

Alexander Choupenitch
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Tenisový turnaj pokračuje dalšími zápasy prvního kola jak dvouher, tak čtyřher. Z českých zástupců se v Riu premiérově představí Petra Kvitová, která nastoupí proti Maďarce Timee Babosové. Nový tenisový areál v Riu označila za středně rychlý. První den po příjezdu trénovala pouze lehce.

"Takže úplně nevím. Jenom to skáče z rotace hodně vysoko, což není ideální, ale možná se to zrychlí, jak se na tom bude hrát," řekla Kvitová. Přestože neprožívá nejlepší sezonu, na olympiádě by chtěla dojem z letošního roku vylepšit. "Úroveň hry, kterou jsem předváděla v Montrealu, není na špatné vlně. Akorát potřebuju, aby se víc věcí sešlo ve správný moment," uvedla před prvním duelem Kvitová.

Po porážce ve čtyřhře s Radkem Štěpánkem si v mužské dvouhře zahraje Lukáš Rosol proti Benoitovi Paireovi z Francie. Ve čtyřhrách žen budou k vidění dva zápasy s českými hráčkami. Proti americkým sestrám Williamsovým budou chtít překvapit Barbora Strýcová s Lucií Šafářovou.

"Já vůbec nevím, jak se jmenují. Jsou to nějaké ty nejznámější sestry, že. Fakt super los," zavtipkovala k losu Strýcová. Proti nerozehraným favoritkám ale Češky cítí šanci. "Jak se dostanou do tempa, tak už je to těžší a těžší. Je to výzva, ale samozřejmě to bude těžké," uznala Šafářová.

Stříbrné medailistky z londýnské olympiády Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou se zase postaví ukrajinské dvojici Olze Savčukové a Elině Svitolinové.

Od 18 hodin jsou na programu také plavecké rozplavby v olympijském bazénu. Na stometrové trati znak se o postup porve Simona Baumrtová, na stejně dlouhé distanci prsa zase Martina Moravčíková.

Program českých sportovců v druhém dni

14:30 Sportovní střelba - trap mužů (David Kostelecký)
18:11 Plavání - 100 m znak žen (Simona Baumrtová) - živě na ČT sport a loh2
18:30 Vodní slalom -  C1 muži kvalifikace (Vítězslav Gebas) - živě na ČT sport a loh8
18:57 Plavání - 100 m prsa žen (Martina Moravčíková) - živě na loh2
19:15 Tenis - dvouhra žen (Petra Kvitová, Lucie Hradecká) - živě na ČT2
19:28 Vodní slalom - K1 muži kvalifikace (Jiří Prskavec) - živě na ČT sport a loh8
20:30 Tenis - čtyřhra žen (Barbora Strýcová a Lucie Šafářová) - živě na ČT2
20:30 Tenis - čtyřhra žen (Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká) 
20:30 Vodní slalom - C1 muži kvalifikace (Vítězslav Gebas) - živě na ČT sport a loh8
21:00 Tenis - dvouhra mužů (Lukáš Rosol) - živě na ČT2
21:28 Vodní slalom - K1 muži kvalifikace (Jiří Prskavec) - živě na loh8

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články