Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Brazilky na úvod porazily obhájkyně zlata Norky, Rusky si poradily s Koreou

Rio de Janeiro – Atraktivním duelem domácích Brazilek a obhájkyněmi londýnského zlata z Norska začal olympijský turnaj házenkářek. A Selecao se hned na úvod postaralo o velký úspěch, když si ve vynikajícím zápase před zaplněnou Future Arenou poradilo s mistryněmi světa 31:28. Španělky si poradily s obhájcem stříbra Černou Horou přesvědčivě 25:19, ruské házenkářky zase překvapivě porazily Jižní Koreu 30:25.

Utkání Norsko - Brazílie
zdroj: Reuters autor: MARKO DJURICA

Brazílie ještě z žádných Her nepřivezla jedinou medaili, byť před třemi lety ovládla mistrovství světa. Do letošního olympijského turnaje ale vstoupila rázně. Brazilky prakticky od začátku zápasu tahaly za delší konec. Norky vedly pouze do stavu 2:1, poté už v zápase dominovaly domácí házenkářky.

Ke konci poločasu sice Norky ještě snížily na rozdíl jediného gólu a na začátku druhé půle dokonce srovnaly na 18:18. Poté však přišla mohutná pětibranková kanonáda Brazilek, na čemž, stejně jako na úspěchu v celém zápase, nesla velký podíl Ana-Paula Beloová, která se postarala dohromady o dvanáct branek.

Naopak ani stejný počet zásahů ze strany Nory Morkové nepomohl Norkám, které nakonec v utkání prohrály 28:31. Norské házenkářky tak nenakročily dobře do turnaje, ve kterém by mohly dokonat zlatý hattrick, čímž by vyrovnaly úspěch skandinávských soupeřek z Dánska, které kralovaly mezi Hrami v Atlantě a v Aténách.

Jednoznačný průběh mělo utkání bronzového týmu z Londýna se stříbrným. Španělky si s Černou Horou poradily snadno 25:19. Španělské házenkářky od začátku do konce vedly a držely si pohodlný náskok, Černohorky se ani jednou nedostaly do vedení. Ze strany Španělek navíc šlo o skvěle týmově zvládnutý duel, gól si připsalo hned deset ze čtrnácti hráček.

Překvapivé vítězství ve druhém zápase prvního hracího dne vybojovaly Francouzky. Les Bleus si v defenzivních hodech nečekaně poradily s obhájkyněmi stříbrných medailí z loňského světového šampionátu Nizozemkami 18:14.

Nečekaný výsledek mělo i utkání ruských házenkářek s Jižní Koreou. Korejky, které patří ke světové špičce a jak na olympiádě, tak na mistrovství světa obhajují semifinálovou účast, v utkání prohrály 25:30. 

Rusky tak alespoň do jisté míry vrátily Korejkám těsnou porážku ze čtvrtfinále z minulých Her. I první poločas úvodního skupinového utkání pro oba týmy měl velice vyrovnaný průběh a Korejky vedly o gól 13:12.

V druhém poločase se však utkání strhlo v pořádné drama. Korejky nejdříve odskočily Ruskám na rozdíl sedmi branek a vedly 20:13. Jenže sborné se podařil velký obrat a i díky šesti zásahům Sudakovové a pěti brankám Vjachirevové otočily na konečných 30:25.

Angolská brankářka Teresa Almeida
zdroj: Reuters autor: Marko Djurica

Rumunky nestačily na své angolské soupeřky

Rumunským házenkářkám nepomohla k vítězství ani přítomnost nejlepší hráčky světa loňského roku Cristiny Neaguové. Angolanky využily pomalého vstupu soupeřek do utkání, měly navrch a nakonec i zvítězily 23:19.

Výsledky olympijského turnaje házenkářek

Skupina A 
Brazílie - Norsko 31:28 (17:16)
Černá Hora - Španělsko 19:25 (10:14)
Angola - Rumunsko 23:19 (11:9)

Skupina B
Francie - Nizozemsko 18:14 (10:6)
Rusko - Jižní Korea 30:25 (12:13)
02:50 Švédsko - Argentina

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články