Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Strýcová i Šafářová postoupily do 2. kola, Štěpánek s Rosolem ve čtyřhře končí

Rio de Janeiro – Úvodní kolo tenisových dvouher českým hráčkám vyšlo na jedničku. Barbora Strýcová postoupila po výhře nad Belgičankou Yaninou Wickmayerovou 7:6 a 6:1. Lucie Šafářová na kurtu strávila o něco déle, ale Nizozemku Kiki Bertensovou po obratu zdolala 4:6, 6:1 a 6:1. Narazí na Kirsten Flipkensovou, která vyřadila Venus Williamsovou. Nedařilo se naopak Radku Štěpánkovi s Lukášem Rosolem, kteří prohráli 1:6 a 4:6 se Španěly Robertem Bautistou a Davidem Ferrerem. 

Barbora Strýcová
zdroj: Reuters autor: TOBY MELVILLE

Při své první olympijské účasti prohrála Strýcová v Aténách před 12 lety s tehdejší světovou jedničkou Justine Heninovou z Belgie a neuspěla ani ve čtyřhře. V Brazílii tak slavila první olympijskou výhru. "Jsem strašně ráda. Na začátku jsem snila o tom, že si tady zahraju. Povedlo se. Navíc jsem vyhrála první kolo, což pro mě moc znamená. Teď se budu snažit, abych zvládla i to druhé," řekla.

V prvním setu Strýcová ztratila vedení 3:2 s brejkem a po třech ztracených hrách za sebou prohrávala 3:5. V koncovce ale zabojovala, odvrátila dva setboly a vynutila si tie-break. V něm měla Belgičanka další šanci na ukončení setu, ale nevyužila ji, a Strýcová vyhrála zkrácenou hru 8:6.

V úvodním gamu druhé sady třicetiletá Češka odvrátila při svém podání dva brejkboly a pak už sadu ovládla jednoznačně. Belgičance povolila jedinou hru. "Myslela jsem si, že po vítězství ve Washingtonu bude sebevědomá. Ale nejpodstatnější je, jak se jí dostanu pod kůži. Dokázala jsem to a jsem za to ráda," řekla Strýcová.

Po proměněném mečbolu nespěchala k síti podat soupeřce ruku, ale nejdříve udělala krok za základní čáru a pohladila si olympijské kruhy nakreslené na kurtu. "Připravené jsem to neměla. Ale už během zápasu jsem se na ně dívala. Ten symbol pro mě hodně znamená," řekla Strýcová, které v hledišti fandila mimo jiné i kajakářská mistryně světa Kateřina Kudějová.

S Erraniovou má negativní bilanci 1:6, jedinou výhru nad Italkou si připsala před osmi lety a letos jí podlehla 0:6, 2:6 v Dubaji. "Takže jí mám co vracet," řekla Strýcová.

Šafářová v utkání s hráčkou z druhé světové stovky Knappovou přišla v prvním setu třikrát o podání a ztratila ho 4:6. Pak už ale na servisu nezaváhala, sama vzala soupeřce podání pětkrát a dokráčela k jasné výhře. V druhém kole se Šafářová utká s Belgičankou Kirsten Flipkensovou, která senzačně vyřadila pátou nasazenou Venus Williamsovou 6:4, 3:6, 6:7.

Na ni by měla Šafářová ovšem přece jen narazit, a to ve čtyřhře. Zatím ale není úplně jisté, zda do ní Williamsová po více než tříhodinové bitvě s Flipkensovou opravdu nastoupí. Trenérka americké výpravy Mary Joe Fernandezové totiž oznámila, že je starší ze sesterského dua nemocná. Při zápase Venus kašlala, trápily ji křeče, dehydratace a podobně jako Šafářovou i žaludeční nevolnost.

Kirsten Flipkensová
zdroj: Reuters autor: Kevin Lamarque

Štěpánek s Rosolem zvládli před měsícem daviscupovou čtyřhru, ale tentokrát se jim nedařilo. "Vyřazení bolí hodně, ale musím říct, že Španělé hráli úplně bezchybně. V prvním setu nás přejeli. Ve druhém se nám nepovedla využít ani jedna z pěti brejkových šancí, a to byl ten hlavní rozdíl," řekl Štěpánek.

O největší překvapení úvodu turnaje se postarala 64. hráčka světa Čeng Saj-saj z Číny, jež vyřadila favoritku na medaili Agnieszku Radwaňskou. Čtvrtá nasazená Polka prohrála 4:6, 5:7. Do olympijské historie se zapsal Australan John Millman, který jako první muž pod pěti kruhy vyhrál zápas dvouhry bez ztráty gamu. Porážku 6:0, 6:0 uštědřil Ričardasu Berankisovi z Litvy.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro: Tenis:

Ženy: Dvouhra - 1. kolo: Strýcová (16-ČR) - Wickmayerová (Belg.) 7:6 (8:6), 6:1, Šafářová (ČR) - Knappová (It.) 4:6, 6:1, 6:1, Watsonová (Brit.) - Pcheng Šuaj (Čína) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3. Keysová (7-USA) - Koviničová (Č. Hora) 6:3, 6:3, Konjuhová (Chorv.) - Becková (Něm.) 7:6 (7:5), 6:1, Mladenovicová (Fr.) - Kruničová (Srb.) 6:1, 6:4.  Pavljučenkovová (14-Rus.) - Linetteová (Pol.) 6:0, 6:3, Bouchardová (Kan.) - Stephensová (USA) 6:3, 6:3, Flipkensová (Belg.) - V. Williamsová (5-USA) 4:6, 6:3, 7:6 (7:5), Schmiedlová (SR) - Vinciová (6-It.) 7:5, 6:4. 

Muži: Dvouhra - 1. kolo: Nišikori (4-Jap.) - Ramos (Šp.) 6:2, 6:4, Millman (Austr.) - Berankis (Lit.) 6:0, 6:0. Johnsson (12-USA) - King (Barb.) 6:3, 6:2, Kohlschreiber (13-Něm.) - Pella (Arg.) 4:6, 6:1, 6:2, Donskoj (Rus.) - Struff (Něm.) 6:3, 6:4, Mónaco (Arg.) - Bašič (Bosna) 6:2, 6:2, Sela (Izr.) - Džumhur (Bosna) 6:4, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo: Bautista, Ferrer (8-Šp.) - Štěpánek, Rosol (ČR) 6:1, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články