Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Chorvaté vykročili za obhajobou zlata výhrou nad USA, Srbové remizovali s Maďary

Rio de Janeiro – Hned na začátek olympiády odstartoval turnaj vodních pólistů soubojem velkých aspirantů na medailové umístění. Jeden z největších favoritů na zlato, úřadující mistři světa i Evropy ze Srbska, vybojovali čtyři vteřiny před koncem bod za remízu 13:13 proti Maďarsku. V druhém utkání si Chorvaté, obhájci zlata z Londýna, zajistili v těsném souboji vítězství 7:5 nad USA.

Utkání Srbsko - Maďarsko
zdroj: Reuters autor: KAI PFAFFENBACH

Maďarsko je nejúspěšnějším týmem ve vodním pólu v historii Her, před turnajem v Riu se s ním ale jako s favoritem na zlato úplně nepočítalo. Maďaři v Sydney, Aténách i Pekingu brali zlato, v Londýně ale skončili nečekaně už ve čtvrtfinále a ani v posledních letech výsledkově nepatří mezi absolutní světovou špičku.

V Riu ale hned na úvod proti favorizovanému Srbsku začali skvěle. Většinu první půle utkání si drželi dvoubrankové vedení i díky jednoduché a přesné kombinaci ve finální fázi. Srbové pak sice Maďary často přitlačili k vlastní bráně, skvělý výkon ale podal momentálně zřejmě nejlepší brankář světa Viktor Nagy.

Na začátku třetí čtvrtiny se omlazený maďarský tým dostal už do čtyřbrankového vedení zásluhou parádní dalekonosné trefy Norberta Hosnyanszkého, jenže poté přišel zlom. Maďaři měli už jen kontrolovat průběh zápasu, avšak polevili a nechali skvělý srbský tým dostat se zpět do zápasu.

Srbové třemi brankami v řadě snížili na rozdíl jediného gólu, a i když se v zápase nedostali ani jednou do vedení, dokázali nakonec z utkání vydolovat alespoň bod. Ve vypjatém závěru se sedm vteřin před koncem nechal vyloučit Dániel Varga a o pouhé tři vteřiny později propálil míč skrz rozhozenou maďarskou obranu k pravé tyči Filip Filipovič a srovnal na konečných 13:13.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih vodního póla: Srbsko - Maďarsko (M)

Ani ne poloviční počet branek naopak padl v utkání Chorvatska, obhájců zlaté medaile z Londýna, a Spojených států. Čtvrtfinalisté minulého turnaje trápili favority až do závěrečných fází zápasu a v utkání čtyřikrát vedli.

Jenže jakmile se poprvé v zápase dostali do vedení Chorvaté, když se dvě minuty před koncem dalekonosnou ránou prosadil Andelo Setka, už svému soupeři nedali šanci. V závěrečné čtvrtině ještě Chorvaté přidali ještě dvě branky, znovu zásluhou Setky a také Jokoviče. A přestože Alex Roelse snížil na 5:7, už to na vítězství stříbrného týmu z loňského MS nic nezměnilo.

Svůj první zápas mají za sebou i obhájci stříbra z Londýna Italové, kteří si na úvod poradili se Španělskem. K výhře se ale protrápili, se čtvrtfinalisty z minulé olympiády ještě necelé čtyři minuty před koncem prohrávali o dva góly.

Poté se ale Italové pustili do velkého finiše – v závěrečném tlaku využili nedisciplinovanosti Španělů, kteří se nechali dvakrát vyloučit a v obou případech je Italové dokázali potrestat. Dvě minuty před koncem o vítězství Azzurri 9:8 rozhodl střelou z dálky Christian Presciutti.

Brazilští pólisté
zdroj: Reuters autor: Laszlo Balogh

Poprvé od roku 1984 hrají na olympijských hrách Brazilci. Vstup do turnaje se jim na domácí půdě vydařil, když porazili 8:7 své soupeře z Austrálie. Brazilci vedli už v poločase a svůj náskok si dokázali pohlídat. Hodně dlouho (24 let) čekali na další olympijskou účast i Francouzi. V jejich případě však o povedené představení nešlo – finalisté letošního ME z Černé Hory je porazili jasně 7:4.

Výsledky olympijského turnaje ve vodním pólu

Skupina A

Srbsko - Maďarsko 13:13 (3:5, 3:4, 3:2, 4:2)
Řecko - Japonsko 8:7 (2:2, 2:1, 0:4, 4:0)
Brazílie - Austrálie 8:7 (3:2, 2:1, 2:2, 1:2)

Skupina B

USA - Chorvatsko 5:7 (2:2, 1:1, 1:2, 1:2)
Španělsko - Itálie 8:9 (3:2, 2:1, 1:2, 2:4)
Černá Hora - Francie 7:4 (2:0, 3:0, 0:1, 2:3)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy