Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Pod pěti kruhy se netančí jen samba. Co čekat od Her v Riu?

Rio de Janeiro – V Brazílii to vře. Do startu Her XXXI. letní olympiády zbývají už jen hodiny. Na 10 a půl tisíce sportovců se utká o 306 sad medailí v 28 sportech. Slavnostní zahájení má být lékem na všechny deprese. Není divu – největší jihoamerickou zemi zmítá ekonomická a politická krize, světem se šíří strach z viru zika, sport stíhá jeden dopingový skandál za druhým, bezpečnostní opatření jsou vinou neustálé hrozby terorismu na nejvyšší úrovni. Pořadatelé se snaží na poslední chvíli dohnat, co se za dlouhé roky nepodařilo. Bublající Rio tentokráte netrpí jen sambovou horečkou. Přímý přenos slavnostního zahájení sledujte na ČT sport a našem webu, který zároveň přinese i podrobnou textovou on-line reportáž, přesně o půlnoci.

Malebné brazilské město na březích Atlantiku vybuchlo v jásot 10. února 2009, kdy se na kongresu MOV v Kodani rozhodlo, že olympijské hry bude poprvé v historii hostit jihoamerický kontinent. Sedm a půl let poté zaplane nad fotbalovým svatostánkem Maracaná olympijský oheň.

Ceremoniál má oslnit nábojem a emocemi, nikoli pompézností

Úvodní ceremoniál se má nést v rytmu samby, žádné převratné technologie nelze očekávat. Rozpočet zahajovacího rituálu byl výrazně seškrtán, režisér show Fernando Meirelles slibuje podívanou plnou emocí a tance.

Jaký bude slavnostní ceremoniál? Přečtěte si. (//rio2016/zpravy/336756-hry-v-riu-zacnou-ve-znameni-uspor-a-ekologie-zapali-ohen-pele)

Slavnostního nástupu by se měli zúčastnit sportovci ze všech 206 členských zemí MOV, vůbec poprvé v historii také reprezentanti Kosova a Jižního Súdánu. Pod olympijskou vlajkou nastoupí i tým složený z uprchlíků. Českou výpravu přivede na stadion, který zažil dvě velká finále světového šampionátu ve fotbale, judista Lukáš Krpálek.

Krize místo nadějných vyhlídek

Na Maracaná naopak bude chybět dočasně sesazená brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, klíčovou zahajovací formuli místo ní vyřkne její zástupce Michel Temer. Rousseffová čelí obvinění, že kryla díry ve vládním rozpočtu způsobem, který je pokládán za ilegální. Navíc se jí nevyhnul ani obří korupční skandál, který začal v souvislosti s ropnou společností Petrobras a vyústil ve vyšetřování desítek vysoce postavených politiků a členů podnikatelské elity.

Spolu s Rousseffovou se o konání Her v Brazílii výrazně zasadil někdejší populární prezident Luiz Inácio Lula da Silva. "Nikdy jsem v Brazílii necítil více hrdosti," řekl po oznámení vítězné olympijské kandidatury. "Nyní světu ukážeme, že dokážeme být ohromnou zemí," dodal tehdy. Brazílii, kterou velká hospodářská krize v roce 2008, zasáhla jen velmi omezeně, předpovídali odborníci velkou budoucnost, brzy měla přeskočit Velkou Británii i Francii a stát se čtvrtou největší ekonomikou světa.

Jenže doba konjunktury neměla dlouhého trvání. Jen za loňský rok poklesl brazilský hrubý domácí produkt o 3,8 procenta. Stát Rio de Janeiro i jeho stejnojmenná metropole jsou na mizině - a ani federální vláda na tom není nejlépe. Učitelům a policistům se zpožďují výplaty. Nákladné sociální programy, kterými se pyšnil kdysi oblíbený Ria Lula, byly seškrtány. Stoupá inflace i kriminalita.

Stadiony a nedodělky za pět minut dvanáct

Letní olympijské hry a mistrovství světa ve fotbale. Tato dvě obrovská břemena si na svá bedra Brazílie připnula. Původní rozpočet 14 miliard dolarů na OH na nezbytnou infrastrukturu – stadiony nebo vylepšení dopravy – se, jak už to bývá, rozrostl. Nyní se suma odhaduje i po avizovaných úsporách na 20 miliard dolarů. Příjmy se přitom podle většiny odhadů nákladům zdaleka nepřiblíží. Vypadá to, že velké a ambiciózní projekty Brazílii netáhnou, ale stahují.

Hry se uskuteční na 37 sportovištích. Hlavní atletický Olympijský stadion Joaoa Havelange bude nezvykle trochu v ústraní. V Riu hostí Hry čtyři oblasti: Barra, Deodoro, Maracaná a světoznámá Copacabana. Fotbalovým turnajem ožívá i Sao Paulo, Belo Horizonte, Salvador, Brasília i daleký, uprostřed Amazonie ležící Manaus.

Podívejte se, kde se všude sportuje. (//rio2016/mapa-sportovist/)

Barra

Maracaná

Copacabana

Deodoro

Fotbalové stadiony

Zatímco třeba stadion Maracaná byl připraven hostit nejlepší sportovce už dlouhou dobu, na většině míst se dokončují práce na poslední chvíli. Do olympijské vesnice, sídlištního komplexu tyčícího se v oblasti Barra de Tijuca, se kvůli nedodělkům nejprve vůbec nechtěli nastěhovat australští sportovci. Češi si naopak pobyt od začátku pochvalují.

Země, voda, vzduch i oheň – čtyři živly v problémech

Kvalita některých staveb v Riu je nicméně kritizována dlouhodobě. V dubnu se zřítila část cyklostezky, patřící mezi olympijské projekty. Při neštěstí zemřeli dva lidé. Krátce před startem Her se zřítilo jachtařské molo.

Dlouhé měsíce se propírá rovněž stav vody v zátoce Guanabara, kde budou závodit mimo jiné právě jachtaři. Organizátoři do poslední chvíle usilovně pracovali, aby ve vodě eliminovali plovoucí odpadky. Analýzy však ukazují, že voda kvůli kanalizaci obsahuje nemálo bakterií a virů. Složitá situace je i na nedaleké pláži Copacabana, kde budou bojovat o medaile triatlonisté. V moři se údajně hemží i bakterie odolné všem známým antibiotikům. Nejen voda, ale i ovzduší nevyvolává bezstarostný úsměv. Rio sužuje především koncentrace polétavého prachu.

Přečtěte si o problémech s ovzduším a kvalitou vody v Riu. (//rio2016/zpravy/336600-nejenom-spatna-voda-velkym-problemem-ria-je-i-znecistene-ovzdusi)

Pořadatelé a s nimi bezpečnostní složky musejí být ve střehu i v případě ohně. Podobně jako při jiných poutích olympijské pochodně v minulosti, stala se i letos terčem několika útoků. I když důvody jsou odlišné. Naposledy ve čtvrtek přibližně 20 kilometrů od centra olympijského města protestovali studenti a profesoři proti špatné situaci ve školství. Demonstranti házeli směrem k pochodni kameny, policie situaci "uklidňovala" slzným plynem, pepřovým sprejem i gumovými projektily.

Pomůže nová linka metra přeseknout dopravní uzly v Riu?

Peníze, které v současné Brazílii chybí mimo jiné ve školství, putovaly z velké části do rozvoje dopravní infrastruktury. Teprve v pondělí byla uvedena do provozu nová linka metra. Během Her však bude sloužit jen pro vyvolené s olympijskými lístky. Olympijská sportoviště jsou v Riu rozmístěna na různých místech. Některá, jako například laguna Rodriga de Freitase, jsou dostupná prakticky jen po vedlejší silnici nebo pěšky – doprava na dálnici kolem laguny totiž obyčejně stojí. K jiným areálům (Olympijský park Deodoro či atletický stadion v Endenho de Dentro) už jezdí příměstský vlak. Největší privilegium, tedy dostupnost metrem, mají třeba dějiště obou slavnostních ceremoniálů (stadion Maracaná) nebo pláž Copacabana.

Jaká je dopravní situace v Riu před startem Her? (//rio2016/zpravy/336697-pripravit-pozor-stat-chaos-zavladl-v-ulicich-ria-uz-pred-startem-her)

Ve městě už fungují speciální pruhy pro olympijskou dopravu. Ta možná zpříjemní cestu sportovcům a VIP hostům, hluboké vrásky na čele však vykreslí místním. Už před startem Her se v ulicích Ria, městě stvořeném pro automobily, tvoří několikakilometrové kolony.

Virus zika hrozbou? Výmluvou?

V Riu se očekává téměř půl milionu návštěvníků. Bezmála třetina vstupenek před začátkem Her ještě údajně nebyla prodána. Mnoho zájemců odrazuje mimo jiné i strach z nákazy virem zika. Současná epidemie trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii.

Kvůli viru, který je velkým nebezpečím velmi pravděpodobně pro lidský plod, neboť může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii, odmítla olympijskou účast také řada sportovců. Z Čechů to byli Tomáš Berdych a Karolína Plíšková, golfového turnaje se nezúčastní čtyři nejlepší hráči světa v čele s jedničkou Jasonem Dayem z Austrálie.

Pořadatelé nechtějí nechat nic náhodě a nejen v ulicích Ria proti komárům, kteří virus přenášejí, útočí insekticidy. Podle řady odborníků je však riziko nákazy velmi malé, což potvrdila například i generální ředitelka Světové zdravotnické organizace Margaret Chanová. Osobitě situaci vystihnul velký rival veslaře Ondřeje Synka Novozélanďan Mahé Drysdale. "Aby bylo kolem ziky jasno: šance chytit ziku během olympiády představuje pravděpodobnost 3,2:100 000, šance stát se obětí vraždy v Riu 35,7:100 000, šance zabít se na silnici na Novém Zélandu 7,3:100 000," prohlásil.

OH v ČT

Olympijské hry sledujte 24 hodin denně na dvou programech ČT2 i ČT sport. Přímý přenos slavnostního zahájení startuje přesně o půlnoci. "Ještě nikdy v historii nebudovala Česká televize svou vysílací základnu v takových podmínkách a tak daleko od republiky," uvedl Robert Záruba. Program bude spolu uvádět a glosovat střídavě pět expertů: Jana Komrsková, Vavřinec Hradilek, Lubor Tesař, Kristýna Kolocová a Zdeněk Pecka.

Česká televize má speciální web. Stránky na adrese ceskatelevize.cz/rio2016 nabídnou až do 22. srpna přímé přenosy ČT2 a ČT sport a dalších devět exkluzivních streamů, včetně přímých přenosů z olympijského parku Rio-Lipno. Nechybí kompletní zpravodajství čítající aktuální informace, program a výsledky, ale také obsáhlý videoarchiv včetně sestřihů a záznamů všech olympijských soutěží. Web je k dispozici i na mobilních zařízeních přes aplikaci ČT sport.

Sportem obchází strašidlo dopingu

Během olympijských her se nebude bojovat jen na sportovištích. Velký boj se dennodenně, i když olympijský oheň neplane, svádí na kolbištích antidopingových laboratoří. Sportovce v Riu čeká zhruba pět tisíc dopingových kontrol. Komisaři podle předběžných plánů odeberou 4000 vzorků moči a 1000 vzorků krve, všechny budou po kontrole zmraženy a uloženy pro případnou pozdější analýzu novými metodami.

Už už to vypadalo, že se během Her budou muset všechny vzorky posílat ke kontrole do zahraničí, laboratoř v Riu totiž ztratila akreditaci Světové antidopingové agentury WADA. Na poslední chvíli ji ale získala zpět.

Ruský medvěd v pasti. Atletika i vzpírání je mu zapovězeno

Mimořádnou pozornost dopingoví komisaři věnují sportovcům z Keni a z Ruska. Ti musejí povinně podstoupit mimosoutěžní testy ještě před začátkem Her.

Jak se to má s aférou státem řízeného dopingového programu v Rusku? (//rio2016/zpravy/336272-kauza-ruskeho-sportu-otazky-a-mozne-odpovedi)

Napsalo se a psát se o tom ještě bude hodně. Kvůli rozsáhlému, státem řízenému dopingovému programu v Rusku MOV stanovil přísná kritéria pro start ruských reprezentantů. Mezinárodní olympijský výbor sice nepřistoupil k plošnému vyřazení, ale federace IAAF vyloučila z Ria ruské atlety s výjimkou dálkařky Darji Klišinové, která žije v zahraničí. V Brazílii nesmí startovat žádný Rus, který v minulosti dostal trest za doping. Chybět budou i ruští vzpěrači, většina veslařů a další sportovci.

Celkový účet? Z původní nominace vypadlo 116 ruských olympioniků, zúčastnit se mělo 271. Tak to alespoň vypadalo vpředvečer startu Her. Jenže v pátek jen pár hodin před slavnostním zahájením sportovní arbitráž CAS uznala odvolání dvou ruských veslařů a plavkyně Julije Jefimovové, kteří nesměli startovat kvůli dřívějšímu dopingovému trestu. Podle CAS jde o nepřípustný dvojí postih a případy se nyní vrátí k příslušným mezinárodním federacím. Verdikt otvírá v poslední možnou chvíli možnost startu v Riu i pro další ruské reprezentanty. Pokud se odvolají, arbitráž o jejich případu rozhodne do 24 hodin. 

Zůstane Bolt neporažen?

"Vím, že sport potřebuje, abych znovu vystoupal na vrchol. Budeme psát historii," slíbil při příletu na olympiádu jamajský sprinter Bolt, jeden z hlavních taháků Her. Světový rekordman na sto i dvě stě metrů se na třetích Hrách za sebou pokusí získat tři zlaté. Vedle dvou zmíněných distancí slavil v Pekingu 2008 i v Londýně před čtyřmi lety zlato ve štafetě na 4 x 100 m. Překazit mu medailové hody touží Američan Justin Gatlin, který v této sezoně zaběhl na stovce dva nejrychlejší časy.

Podívejte se, jak se vyráběly olympijské medaile. (//rio2016/zpravy/336418-obrazem-ekologie-na-prvnim-miste-podivejte-se-jak-vypadaji-olympijske-medaile)

Již tradičně přitahuje pozornost i nejúspěšnější sportovec olympijské historie plavec Michael Phelps. Osmnáctinásobný olympijský vítěz sice po Londýně ukončil kariéru, ale předloni se vrátil a bude startovat na svých pátých olympijských hrách. Celkem získal již 22 medailí, v roce 2008 v Pekingu vyhrál osmkrát.

Brazilci touží po fotbalovém zlatu, které jim na olympiádě dosud unikalo. K tomu je má dovést útočník Barcelony Neymar. K vrcholům pro domácí fanoušky patří i plážový volejbal na slavné pláži Copacabana. Skvělé výkony se dají očekávat i od amerických basketbalistů, třebaže největší hvězdy NBA jako LeBron James či Stephen Curry se omluvili. Fantastickou podívanou nabízí tradičně také sportovní gymnastika. Obnovenou premiéru zažije po 112 letech golf, o olympijský triumf se poperou hráči a hráčky sedmičkového ragby.

Skromnější česká výprava, neskromné ambice

Česká republika má sice nejmenší olympijskou výpravu za posledních šedesát let, přesto věří v úspěch podobný tomu v Londýně před čtyřmi lety. Pro připomenutí: Tehdy tým se 133 členy vybojoval deset medailí včetně čtyř zlatých. Podle optimistických odhadů se to v Riu může zopakovat. "Už jsem to říkal asi dvěstěkrát, ale řeknu to znova: odhaduji to někde mezi sedmi a dvanácti medailemi," řekl šéf české výpravy Martin Doktor.

Hodně se bude spoléhat na atlety. Do historie může vstoupit oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková, která zaútočí na třetí zlato za sebou, čímž by se vyrovnala trojnásobnému olympijskému vítězi Janovi Železnému. Jenomže vítězka z Pekingu a Londýna si v březnu zlomila zánártní kůstku, což přípravu poznamenalo. Zdravotní potíže měla také dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. Otazníky visí nad formou letos zraněné chodkyně Anežky Drahotové i nad tyčkařem Janem Kudličkou, jenž minulý týden zlomil tyč a poranil si stehenní sval. Adepty na cenný kov jsou i oštěpaři Vítězslav Veselý s Jakubem Vadlejchem.

Medaile je třeba hledat hlavně ve vodě

Tradičními sběrateli medailí jsou vodní slalomáři, kteří v novodobé historii České republiky nikdy nepřijeli s prázdnou. V Riu je však úplně nový tým. Přesto úřadující mistři světa Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová mají životní šanci. Největšími sběrateli se mohou stát rychlostní kanoisté. Zálusk na pódium si dělají Martin Fuksa, čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, který bude obhajovat bronz z Londýna. A Dostál bude mít na stupně vítězů šance dvě, neboť ho čeká také individuální závod na 1000 metrů, v němž je mistrem světa z roku 2014 v Moskvě. Po dvou stříbrech chce konečně zlato skifař Ondřej Synek.

Pokaždé od roku 1988 přivezli z olympiády medaili sportovní střelci. V týmu jsou z nich letos dva - olympijský vítěz z Pekingu v trapu David Kostelecký a bronzová z malorážky v Londýně Adéla Bruns, dříve Sýkorová. Překvapit však může kdokoli z týmu.

První olympijskou medaili bude chtít judista Lukáš Krpálek, mistr světa z roku 2014. S prázdnou nechtějí odejít ani čeští tenisté. Obhajovat zlatou medaili bude moderní pětibojař David Svoboda, v zákulisí se ale věří spíš Janu Kufovi. V dobré formě se ukazuje čerstvý vicemistr světa na horských kolech z Nového Města na Moravě Jaroslav Kulhavý, obhájce titulu z Londýna, byť také on laboroval se zdravotními problémy a se zlomenou rukou nemohl dlouho trénovat. Jeho parťák a bronzový z loňského světového šampionátu Ondřej Cink může překvapit.

Hry pod sochou Krista Spasitele budou jistě nezapomenutelné. Otázkou však zůstává, zda dopingovým aférám, v problémech se zmítající brazilské politické scéně, organizačním kiksům či bezpečnostním hrozbám navzdory.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články