Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nemůžeš, přidej! Zakřičeli si Češi sborově po přijetí do vesnice

Rio de Janeiro - Přes padesát českých sportovců si dnes odpoledne v Riu de Janeiro poslechlo státní hymnu a vidělo stoupat vlajku při tradičním oficiálním přivítání výpravy v olympijské vesnici. Společně s Českem se ceremoniálu zúčastnily i Německo, Niger, Katar, Kiribati a Americká Samoa.

"Jako slavnostní zahájení Her to určitě není, ale jde o oficiální přijetí do vesnice, že tady bydlíme. Je to hezký, všichni si to užili a věřím tomu, že tahle vesnice pro ně bude šťastná," přál si Martin Doktor, šéf české olympijské mise v Riu.

Do mezinárodní zóny olympijské vesnice přišlo přes padesát sportovců včetně medailových nadějí, kajakářů Jiřího Prskavce a Kateřiny Kudějové, veslařů Ondřeje Synka a Mirky Topinkové Knapkové či tenistky Petry Kvitové. Nechyběli cyklisté, plavci, kteří mají po soustředění za sebou první trénink v Riu, či sportovní střelci.

"Obejmulo mě to už po příjezdu ve vesnici. Jak jsem na sebe hodil olympijské věci, tak jsem měl husí kůži, a teď si začínám uvědomovat, že to pomalu začíná. Ten pocit se těžko popisuje a jsem rád, že jsem tady," řekl tenista Radek Štěpánek a zlatý sportovní střelec z Her v Pekingu 2008 David Kostelecký dodal: "Už to na nás dýchlo a jsem rád, že už to přijde. Pro většinu z nás to je vrchol čtyřletého cyklu."

Došlo i na společnou fotku a společný pokřik

Všechny výpravy při tradiční ceremonii vítá starostka olympijské vesnice Janeth Arcainová, bývalá brazilská basketbalistka a dvojnásobná olympijská medailistka. Od českého týmu dostala stříbrnou pamětní medaili, vlajku, vázu či kazetu s odznaky.

Po ceremoniálu si Češi udělali společnou fotku a dvojnásobný olympijský vítěz Doktor využil situace. Nadirigoval tým k hlasitému pokřiku motta běžce Emila Zátopka. Začal slovy: "Když nemůžeš...," a všichni nadšeně dodali: "...tak přidej!" Sportovci na dálku pozdravili i olympijské parky v Česku a požádali fanoušky: "Držte nám palce."

Češi začali zaplňovat olympijskou vesnici již koncem července, aktuálně jich je v Brazílii 54. Celkem se v Riu představí 105 českých sportovců.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články