Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nervozita z olympijského startu se nekoná. Zase to odpálím, plánuje Prskavec

Rio de Janeiro - Na rozhovor přijel v olympijské vesnici na skateboardu bez svolení svého trenéra a otce. Neřekl mu to, protože by měl strach, aby se nezranil. Kajakář Jiří Prskavec své rebelství může skvěle uplatnit ve válcích, vlnách a proudech kanálu pro vodní slalom. A v tom olympijském v Riu ve čtvrti Deodoro bude platit úřadující mistr světa i Evropy za velkou medailovou naději. 

Jiří Prskavec jezdí po olympijské vesnici na skateboardu
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi

Ve 23 letech je Prskavec vyzrálým závodníkem. Účastí v Riu si sice plní životní sen, ale nestresuje se, naopak si olympijské privilegium náramně užívá. Pondělní volno strávil většinou na pokoji, stihl si ale zaběhat a protáhnout se. "Nenudím se," ujišťuje.

Bolta zatím vyhlíží marně

Prskavec si oblíbil relaxační zónu českého týmu v olympijské vesnici. "Tam je vždycky někdo, s kým se dá pokecat," pousmál se. "Bolta nebo Phelpse jsem ještě neviděl," připomněl slavného atleta a plavce. "Hrozně si to tady užívám, žiju svůj sen a líbí se mi. Věřím, že se to ještě rozjede, protože jsme přijeli první a nikdo tady nebyl. Až to vypukne, bude to lepší," těšil se.

Je ale možné, že na něj nervozita nakonec dopadne, vždyť je považován za medailovou naději. Lidé od vody mu to ale nepředhazují. "Moc dobře znají náš sport, nic není jisté, navíc s mým pojetím jízdy," upozornil na to, že rozhodně nepojede na jistotu, ale opět vabank. Ani vážnost nejslavnější chvíle kariéry ho nepřinutí změnit míru rizika. "Nebudu při zdi, abych to někde jistil. Odpálím to od startu. Buď to dopadne, nebo ne," má jasno.

Jiří Prskavec o svých závodních plánech:

"Strašně se na to těším, až vyjedu a odjistím to. Kdybych to neudělal, tak bych si sám sebe nevážil. Bude obrovská atmosféra, plné tribuny."

Sport
zdroj: ČT4

Snad jen kvalifikaci pojede s menší dávkou rizika. "Ale jen s menší," upozornil hned. Sám totiž ví, že když se mu jízda povede, má na zlato. Vylepšil by tak výsledek svého předchůdce Vavřince Hradilka, stříbrného kajakáře z Londýna, který bude v Riu Prskavcův závod komentovat pro Českou televizi.

Kanál už se Prskavec naučil, vždyť tady byl v součtu přes měsíc a poprvé už loni na podzim. To tvrdil, že bude muset chodit hodně do posilovny, aby silovou trať zvládl. "A také jsem hubnul, protože když jsme tady byli na podzim, měl jsem 74 kilo, teď už mám 68. Byl jsem tlustý, ale teď už je to dobré a svalová hmota je vyšší," pousmál se. "Bude to hrozně lítat, bojím se, abych zůstal na vodě a nedostal se do vzduchu," žertoval.

Skateboard už Prskavec pomalu odloží, rozjížďka jej čeká už v neděli. "Čím víc se blíží závody, tím víc se na prkně bojím, ale na tu dopravu po vesnici si jsem jistý a jezdím na tom jen z jednoho místa na druhé. Máme u kanálu i skatepark, který mě láká." Nyní ale přichází soustředění před závodem. "Už se těším, až to tam zase odpálím," ujišťuje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články