Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Synek je z pobytu v Riu zatím spíš rozmrzelý, ani trénink se nedaří

Rio de Janeiro - V posledních letech se stalo zvykem, že ve skifu na světové scéně vyhraje buď Ondřej Synek, nebo Novozélanďan Mahé Drysdale. I podle olympijské vítězky z Londýna Miroslavy Knapkové se boj o zlato v mužské kategorii zúžil na dva favority. Český dvojnásobný stříbrný olympijský medailista to ale vidí jinak. Rio mu zatím do noty příliš nekáplo a ani v tréninku se mu příliš nedaří.

Ondřej Synek v olympijské vesnici
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi

Po úterním tréninku přišel Synek do olympijské vesnice bez svého tradičního úsměvu. "Už nejsem tak vysmátý," přiznal. Nezamlouvá se mu jídlo ve vesnici, nelíbí se mu kanál a vrásky na čele mu dělá i točící se silný vítr. Denně tráví hodiny v autobusu na cestě na trénink a zpátky. "Ale jsem pozitivní, mám ještě čistá trička," našel s úsměvem alespoň jedno pozitivum.

Synek chce konečně zlato

Synek byl už čtyřikrát mistrem Evropy, vyhrál poslední tři mistrovství světa. Z olympijských her má dvě stříbra a už chce konečně zlato. "Na tréninku se mi moc nedařilo, tak jsem z toho trochu přejetý," přiznal.

Rozpačitý je z větrného počasí na jezeře Lagoa Rodrigo de Freitas, kde se takřka přímo v centru Ria budou konat soutěže veslařů a rychlostních kanoistů. "Furt fouká, každou chvíli z jiné strany, během dvoukilometrové tratě se to třikrát otočí. Snad se to trochu uklidní a nebude to tak divoké," doufá Synek.

I proto vidí velkého favorita v Chorvatu Damiru Martinovi, který má sílu a poryvy větru ve vysokých vlnách mu vyhovují. "Pocitově mi to nejde, ale necítím, že bych z těch závodů byl nějak nervózní," uvedl. "Loď snad jede, ale pocit není stoprocentní. Snad se to poddá," doufal.

Hodiny v autobusu jsou neúnosné, proto se přestěhuje k jezeru

Situace se může obrátit k lepšímu, co se ale nejspíš nezmění, je doprava. Z vesnice v luxusní čtvrti Barra da Tijuca to k jezeru je daleko. Navíc po ucpaných silnicích. "Včera jsem jel domů hodinu a tři čtvrtě," láteřil Synek. V autobusu tak strávil pět hodin za den. "Strašné," utrousil.

Zřejmě tak skončí v bytě, který má český tým u jezera k dispozici. Musí však jeho využití nahlásit 24 hodin dopředu. Ve čtvrtek se tak přestěhuje, aby v sobotu nemusel na rozjížďku vstávat ve čtyři hodiny ráno. "To je neslučitelné s životem," podotkl. K jezeru se mohl nastěhovat hned po příjezdu do Ria, ale nechtěl se ochudit o atmosféru v olympijské vesnici.

Jenomže ani to zatím není žádný šlágr. "Jsem teď naštvaný. Doprava drhne, spousta věcí je nedotažených, jídlo ve vesnici také pořád to samé a bezpečnost jako na dětském táboře. Hlídají nás u vstupu dva studenti a ani se nepodívají na počítači, jestli jsem to skutečně já, komu načetli akreditaci," pokrčil rameny.

Mahé Drysdale na archivní fotografii
zdroj: Reuters autor: Mark Blinch

Svého největšího soupeře už v Riu několikrát potkal. V úterý Drysdale dokonce jel při tréninku vedle něj. Znají se už roky, jsou kamarádi, občas si píšou. Teď ale mlčeli. Jde o hodně. "Je na něm vidět, že je trochu pohublý a vyrýsovaný, ve formě. Ale z tréninku nepoznáte nic. Až při závodu, až bude před tebou nebo za tebou," pousmál se Synek, jehož čeká start na čtvrté olympiádě. Tentokrát to ale nejspíš bude boj kdo s koho. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články