Trumf ostrahy v Riu: Co člověk hledá hodiny, kamerový systém najde v mžiku

Izraelský systém trumfne zločince i hranice lidských smyslů (zdroj: ČT24)

Nervozita před startem olympijských her v Riu nepracuje jen v hlavách sportovců, ale také organizátorů a policistů. Kulisy proslulé karnevalem totiž nabízí kromě pestrých barev i pořádný stín. Co do zločinnosti se Rio de Janeiro nevyrovná žádnému z předchozích hostitelských měst. S bezpečností bude pomáhat i speciální systém ze země, která o svou bezpečnost bojuje každý den.

Izraelští experti poskytli Brazílii systém, jenž umožní efektivněji vyhodnocovat záběry z bezpečnostních kamer. Projekt Briefcam jednoduše smrskne 24 hodin záběrů do jedné minuty. „Je obrovský rozdíl mezi množstvím videí, které se nahraje, a tím, které se prohlédne. Snažíme se zjednodušit způsob jejich prohlížení,“ zmiňuje šéf projektu Dror Irani.

Principem přitom není jednoduchý časosběr, ale efektivní vyhledávání podezřelých záběrů. Prohlédnutí jednoho dne ze všech bezpečnostních kamer na světě by totiž člověku trvalo 1000 let.

Program dokáže tento proces značně urychlit – stačí jen šikovně zadat dotaz. „Klasickým případem je třeba to, že hledáte červené auto, a tak si to zvolíte v nastavení a na obrazovce už máte jen červená auta,“ dodává Irani.

Olympijské Rio de Janeiro
Zdroj: Sergio Moraes/Reuters

Podobně zrychlené pátrání funguje i u lidí. Systém například najde záběry všech osob na skateboardu. „Je to nástroj, který vyšetřovatelům pomáhá analyzovat prostředí, ve kterých nevědí, co přesně hledají, kdy jen hledají nějaké chování, které se odlišuje,“ vysvětlil šéf projektu.

Briefcam už pomáhal s vyšetřováním útoků třeba na bostonském maratonu nebo na letišti v Bruselu, stále častěji se používá taky na místech s vyšší koncentrací lidí. Brazilští organizátoři doufají, že jim poslouží i v Riu de Janeiro. Ze všech měst, která olympiádu v historii pořádala, má právě toto statisticky nejvyšší kriminalitu.

Policejní hlídky v ulicích Ria
Zdroj: Reuters

Brazilské úřady očekávají, že na olympiádu přijede do Ria de Janeiro kromě deseti a půl tisíce atletů také přes půl milionu zahraničních turistů. Na jejich bezpečnost má dohlížet na 85 tisíc policistů a vojáků, což je skoro trojnásobek proti minulým olympijským hrám v Londýně.

Brazilské úřady vytvořily před olympiádou protiteroristické centrum a spolupracují s bezpečnostními agenturami z USA, Británie, Francie, Španělska, Belgie, Paraguaye a Argentiny.

Brazílie minulý týden také zesílila bezpečnostní opatření na letištích, kde nově cestující musejí procházet důkladnou kontrolou i na domácích letech, zatímco dosud se taková kontrola prováděla pouze na linkách do zahraničí.

Rio de Janeiro
Zdroj: Reuters