Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olympijský boj proti dopingu: Sportovce čeká v Riu pět tisíc kontrol

Rio de Janeiro - Sportovce na olympijských hrách v Riu de Janeiro čeká zhruba pět tisíc dopingových kontrol. Komisaři podle předběžných plánů odeberou 4000 vzorků moči a 1000 vzorků krve, všechny budou po kontrole zmraženy a uloženy pro případnou pozdější analýzu novými metodami.

Doping
zdroj: ČTK/AP

Podle současných pravidel mohou být uchovány a znovu testovány deset let. Zpětné prověření vzorků z Pekingu 2008 a Londýna 2012 přineslo 98 pozitivních výsledků.

Mezinárodní olympijský výbor navýšil rozpočet na boj s dopingem na 500 000 dolarů (12 milionů korun), výrazně vyšší částkou přispěje i brazilská vláda. Mimořádnou pozornost dopingoví komisaři věnují sportovcům z Ruska, kteří musí povinně podstoupit mimosoutěžní testy ještě před začátkem Her, a z Keni. V posledních týdnech už bylo cíleně otestováno 2200 sportovců z 96 zemí.

Všechny analýzy provede laboratoř v Riu, která na poslední chvíli získala zpět akreditaci Světové antidopingové agentury WADA. O ni v červnu přišla a hrozilo, že se během olympiády budou muset vzorky posílat ke kontrole do zahraničí.

Je nám líto, video expirovalo.
Chlumský: Dopingoví hříšníci se objeví až po olympiádě
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články