Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Bratři Brownleeové: Zmařený sen o společném triumfu

Londýn – Není častým jevem, aby velkými soupeři v jednom sportovním odvětví byli dva sourozenci. Rivalita mezi Alistairem a Jonathanem Brownleeovými se ale nese v rytířském duchu, oba bratři spolu dlouhé roky trénovali a v jednom týmu vyhráli i mistrovství světa. Spolu chtěli bojovat i o zlato na domácích olympijských hrách v Londýně, o sen o společném triumfu je ale připravila Jonathanova hloupá chyba na začátku cyklistického úseku.

Alastair a Jonathan Brownleeové
zdroj: Reuters autor: Neil Hall

K triatlonu přivedl oba bratry jejich strýc Simon Hearnshaw a společně trénovali až do roku 2006, kdy se starší Alistair coby čerstvý juniorský mistr světa rozhodl studovat medicínu v Cambridge. Vrcholový sport se studiem na prestižní univerzitě se však nedal skloubit, a tak už po dvou měsících přestoupil na fyziologii do Leedsu. Jonathan rovněž odešel studovat do Leedsu a oba bratři tak pokračovali ve společné přípravě.

Úřadující mistr světa do 23 let Alistair se zúčastnil už olympijských her v Pekingu 2008, bratrská nadvláda v triatlonu ale začala až o rok později. Starší z bratrů vyhrál seniorské MS v roce 2009 a 2011, Jonathan triumfoval v roce 2010 ve sprintu a společně vyhráli v roce 2011 i titul v družstvech. Pro domácí olympijský závod si vytyčili jasný cíl – zvítězit a proběhnout cílem společně.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijští rivalové: Alistair a Jonathan Brownleeovi

V londýnském Hyde Parku sledovalo olympijský závod 300 tisíc diváků a od počátku byli oba bratři na špičce. Společně plavali a společně vběhli i do prvního depa. A právě zde dostal jejich plán velkou trhlinu, když Jonathan naskočil na kolo dříve, než povolují pravidla, a dostal patnáctisekundovou penalizaci.

Alistair se snažil bratrovi pomoci, jenže na špici byl v tu chvíli i španělský dvojnásobný mistr světa Javier Gómez a čekání na Jonathana tak nepřipadalo v úvahu. Zatímco Alistair s Gómezem vyrazili na závěrečný běh, musel Jonathan čtvrt minuty jen klusat na místě. Jeho bratr později přiznal, že kdyby neměl za zády španělského soupeře, tak by na něj počkal.

Medaili však nakonec získali oba. Alistair zvládl desetikilometrovou trať za 29 minut, jen o 1,5 minuty pomaleji než rovněž zlatý krajan Mo Farah na atletickém oválu. Jonathan doběhl před davem nadšených domácích fanoušků s půlminutovou ztrátou třetí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články